Drniš: Studijski dani OFS-a i Frame

Od 27. do 29. studenoga 2015. godine u župi Gospe od Ružarija u Drnišu održani su studijski dani na temu 'Poslanje OFS-a i FRAME u Crkvi - župnoj zajednici' i 'Poslanje OFS-a i FRAME u društvu - svojoj sredini'.

Naglasak ovih studijskih dana je bio na tri cilja: 1. GLEDATI NA PROŠLOST SA ZAHVALNOŠĆU; 2. PRIHVATITI SADAŠNJOST S VELIKOM LJUBAVLJU  i 3. PRIGRLITI  BUDUĆNOST S NADOM.


Uz fra Petra Klarića, duhovnog asistenta mjesnog bratstva OFS-a Drniš, s. Svemirku Matić, mjesnu ministru te predsjednika FRAME Drniš Antonia Matića animator ovih studijskih dana bio je fra Stipe Nimac područni duhovni asistent OFS-a Zadarsko-Šibenskog i Splitsko-Dubrovačkog područnog  bratstva.

Osvrćući se na ciljeve koje smo si postavili valja znati da je početak zdrave religioznosti u zahvalnosti , prema Bogu,ljudima,zajednici, za prošlost jer nam je u nasljeđe ostavljeno puno toga za što moramo biti zahvalni. Zdrava religioznost također mora biti vjerna objavi tj. Svetom pismu i svom vremenu. Treba voljeti svoje vrijeme i ljude svog vremena jer je to vrijeme koje mi imamo i koje živimo.

Budućnost nam je prihvatiti s nadom,kršćani su ljudi uskrsne vjere i uskrsne nade.

Crkva i sve njene sastavnice,među njima i OFS i Frama nemaju razlog postojati ukoliko ne teže vrijednosti stvaranja Kraljevstva Božjeg a to isto vrijedi i za svijet. Ni Crkva ni svijet nemaju monopol na Kraljevstvo Božje nego u zajedništvu, u sudioništvu moraju težiti postizanju istog.

Djelovanje Crkve se očituje kroz SAZIV - jer predstavlja zajednicu sazvanu od Boga, ZAJEDNIŠTVO - ljubiti jedni druge i uvažavati dostojanstvo svake osobe i POSLANJE-Isus nam je kao svojim učenicima rekao idite po svem svijetu i učinite sve ljude mojim učenicima.

Isto kao što Crkva ima svoje djelovanje prema unutra i prema vani tako i mi moramo raditi na sebi,evangelizirati sebe da bismo  potom to mogli prenositi na druge i biti prepoznatljivi po tome.

OFS i Frama imaju zadatak zadovoljiti  tri osnovne razine da bi bili istinski pripadnici franjevačke obitelji a to su:

-Osobna razina-dobiti spoznaje o vjeri

-Obiteljska razina-da li članovi obitelji prepoznaju pripadnost trećem redu

-Radno mjesto,susjedstvo-da li se pripadnost OFS-u očituje  u pristupu ljudima na radnom mjestu,ulici i slično.

Kao što se Sv. Franjo vodio Isusovim načelima  tako i mi svjetovni franjevci,ako uistinu želimo slijediti stope Sv. Franje,moramo se pridržavati Isusovih načela koja kažu:

1. Osoba je iznad zakona-sve što postoji zbog čovjeka

2. Kršćaninu je bližnji svaki čovjek-bliskost se  ne mjeri krvnim i sličnim vezama

3. Ne čini drugom ono što ne bi želio da drugi učini tebi,čini ono što želiš da drugi čine tebi-ovo nas upućuje na savjest

4. Služenje braći i sestrama-ukoliko ne služimo ne trebamo ni postojati

5. Čovjek kršćanin treba u svakom čovjeku vidjeti Isusa-lako je biti dobar s dobrima, treba prihvatiti i one suprotne.

Trajno zavjetovani i obećani  članovi trećeg reda nikada ne istupaju u svoje ime  nego u Božje ime promovirajući tako Isusovu riječ.

Svaki krštenik tj. svaki čovjek pred Bogom je jednak po dostojanstvu samo su različite službe i karizme. Čovjek se spašava po vršenju svojih službi,potrebno ih je vršiti   ime  Božje,svaki čovjek je original i ne treba težiti kopiranju drugih nego se osvrnuti na sebe i prihvatiti spoznaju da je u nečem bolji od drugih odnosno prihvatiti spoznaju o sebi.

Ovim izlaganjem fra Stipe došli smo do vrhunca ovih studijskih dana,a to je bila Nedjeljna Sv. Misa koju je predslavio fra Stipe u koncelebraciji s fra Petrom,a na kojoj je šest naših sestar reklo svoje "DA" životu po Evanđelju. Ovom prigodom u mjesno bratstvo OFS-a Drniš primljena je s.Branka Mihaljević,dok su s. Zorka Barišić, s. Milka Bilić,s. Dragica Kasalo i s. Slavica Krakan-Perković obnovile zavjete na godinu dana. S. Jadranka Matić položila je trajne zavjete.

Iskrene čestitke u ime župne zajednice i mjesnog bratstva OFS-a i Frame upućujemo svim sestrama i njihovim obiteljima koje su im bile podrška na njihovom putu.

Ovaj veliki dan smo završili prigodnim domjenkom koji su pripremile vrijedne ruke naših sestara i zato  od srca veliko hvala svima.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas205
Ovaj mjesecOvaj mjesec65413
UkupnoUkupno7607914

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47