Održani regionalni sastanci

U organizaciji provincijskog moderatora trajne formacije fra Jure Hrgovića održani su jesenski regionalni sastanci za godinu 2015. Domaćini ovih bratskih susreta bili su slijedeći franjevački samostani: Visovac (četvrtak, 26. listopada - prije podne), Sinj (četvrtak, 26. listopada – poslije podne), Imotski (petak, 27. listopada - prije podne) i Split (petak, 27. listopada - poslije podne). Središnja tema bila je “Laudato si', enciklika o brizi za zajednički dom pape Franje” koju je predstavio i analizirao fra Bože Vuleta.


Svaki susret započinjao je zajedničkom molitvom nakon koje je fra Božo održavao prezentaciju spomenutog dokumenta. Budući da je predavač više godina bio voditelj “Franjevačkog instituta za kulturu mira” koje kao međuprovincijska ustanova promiče mir i skrb za sve stvoreno, itekako je upućen u tematiku koja se izlaže u enciklici što je pokazao veoma živim izlaganjem. Fra Božo je naglasio kako je ova enciklika pape Franje “prvi cjeloviti dokument Crkve o ekologiji”. Usklik sv. Franje Laudato si'! Hvaljen budi! koji je Papa stavio u naslov enciklike odraz je franjevačke duhovnosti koja iz stvorenog slavi Stvoritelja i kojom je prožet čitav dokument. Budući da su franjevci po svom pozivu i karizmi nositelji i promicatelji ove duhovnosti, predavač je isticao “potrebu življenog svjedočanstva” sinova sv. Franje u svakom vremenu pa tako i u današnjem, jer - kako je rekao - “kriza nas tjera na reakciju, a duhovnost na prevenciju”. Budući da su zalaganja za odgovorniji odnos prema stvorenom započele skupine koje nisu nastale u Crkvi, a neki od pripadnika tih skupina su agnostici i ateisti, “ekološka zauzetost i briga mogu biti prilika za evangelizaciju takvih osoba”. Predavač nas je upoznao sa mnogo važnih čimbenika koji se odnose na brigu za zajednički dom, a nakon njegova izlaganja u diskusiji su se mogla čuti također razna vrijedna razmišljanja braće.

Vrhunac susreta bivala je zajednička sv. misa sa kratkom homilijom moderatora trajne formacije, a završni okupljanje oko bratskog stola. Na ovim regionalnim sastancima sudjelovalo je ukupno devedesetak braće. Preostao je još isti susret u Zagrebu koji će biti u četvrtak 3. prosinca s početkom u 16.30 sati. 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Split/Dobri: Božićna ispovijed

************

Šibenik/Šubićevac: Adventski koncert

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas134
Ovaj mjesecOvaj mjesec43646
UkupnoUkupno7335509

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 77