Kelkheim: Predstavljanje prvopričesnika s katehetom mladih paterom Mandurićem

Na prvu nedjelju došašća, 29. studenoga 2015., gost Hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus bio je pater Ivan “Ike” Mandurić, zadužen za rad s mladima koji prvenstveno uključuje rad u Studentskom katoličkom centru, zvanom SKAC, u Zagrebu. Pater Ike također je duhovni voditelji molitvene zajednice “Srce Isusovo”. On je na tri mjesta, u Bad Homburgu, Kelkheimu i u Bad Sodenu, gdje se okupljaju hrvatski vjernici, predslavio svete mise.


Svečano euharistijsko slavlje na prvu nedjelju došašća, predvodio je gost župe Main-Taunus/Hochtaunus, Pater Ivan “Ike” Mandurić, kojeg je župnik fra Marinko Vukman na početku euharistijskog slavlja srdačno pozdravio i predstavio. Istaknuo je, kako je pater Ike nakon faze ateizma i traženja Boga postao svećenik u 47. godini života i da zapravo nikada nije kasno stupiti u svećenički red. Nadalje je župnik podsjetio vjernike na incident ispred crkve sv. Marka u Zagrebu. “Vjerujem da ga se sjećamo da je on zaustavio ulazak interventne policije u crkvu sv. Marka u Zagrebu, koja je htjela nasilno uči u crkvu i pohapsiti naše branitelje. Pater Ike je stao na vrata i nije to dozvolio.” Okupljeni vjernici u crkvi sv. Dionizija, iskazali su svoju potporu jednim pljeskom, kao znak povezanosti sa domovinom i braniteljima.

Nakon početnog pozdrava, predstavili su se prvopričesnici naše župe, njih trideset i jedno, koji su skupa sa svojim roditeljima donijeli adventski vijenac na oltar. Ovom prigodom je zajednica imala prilike vidjeti ovogodišnje prvopričesnike.

U svojoj se je propovijedi pater Ike osvrnuo na današnje podijele kako sa našom domovinom, tako i sa onom prvom domovinom, nebeskom domovinom. “Česti je slučaj da posve krivo shvatimo svrhu života”, rekao je predvoditelj slavlja. “Živi za svoj auto, živi za svoj stan, živi za svoj posao.” I onda će se dogoditi, da će čovjek postati nečovjek, jer mu je srce toliko vezano za ovozemaljske stvari. “I stanje može biti ovako dramatično, da bi sad Bog došao u ovo vrijeme, u ovu stvarnost, u ovu vašu župu i rekao: ‘Idemo na nebo!’ Moguće je da bi broj ljudi ostao. Ne mogu ostaviti svoj auto, ne mogu ostaviti svoje novce, svoj bankovni račun. Ne mogu ostaviti svoj sport, svoj hobi. To je katastrofalno”, istaknuo je pater Ike. Osvrnuo se i na sliku iz evanđelja, kada je mladić pitao Isusa što treba učiniti da baštini život vječni. Iako je čuvao sve zapovijedi, jedno mu je nedostajalo, a to je da ostavi sve, jer se srce ne može pročistiti ako se guši u materijalnom. “Jesi li svjestan zašto ovdje živiš?” upitao je pater Ike. “Jesi li svjestan da samo prolaziš ovom propadljivom zemljom, dolinom suza, punom nepravde, punom zloća, punom sebičnosti, punom oholosti, punom gorčina?”

Poručio je vjernicima, da Gospodin danas ne dolazi osuditi sve nas, nego naprotiv, da se je sažalio. “Žao mu je što smo se tako navezali i žao mu je kako umiremo u ovome životu. Žao mu je što je čovjek toliko neradostan, nesretan. Zato želi da u ovom adventu opet ponovno dobijemo ono svjetlo” i da shvatimo, da je u životu ipak potrebno mjesto za ono sveto.

Svetu misu svojim je pjevanjem uljepšao zbor djece i mladih, a na kraju svete mise se prvopričesnicima podijelila dječja Biblija. Župnik je posebno istaknuo akciju vjeroučenika 6. i 7. razreda pod geslom “Jedna svijeća za jedan osmijeh”, s kojom se prikupila pomoć za obitelj Matković koja je nedavno izgubila oca. Prikupljena je pomoć od 1.155 Eura. Nadalje se zahvalio prvopričesnicima i njihovim roditeljima, te pozvao cijelu zajednicu da ih uključi u svoje molitve.

Oko pedesetero mladih framaša i krizmanika su u večernjim satima, u Hrvatskom centru, u Kelkheimu, još jednom imali prigode slušati patera Iku, koji je govorio o svome životu i sv. Ignaciji, utemeljitelju Družbe Isusove, bolje poznatom u Crkvi i u svijetu kao Isusovci, čijoj družbi on pripada, i potakao mlade da prijateljuju s Kristom.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas281
Ovaj mjesecOvaj mjesec51752
UkupnoUkupno7435452

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 66