Vukšić: Proslava sv. Kate

Euharistijskim slavljem u srijedu, 25. studenog 2015., u Vukšiću uz sudjelovanje mnoštvo vjernika i okolnih mjesta, proslavljen je  blagdan sv. Kate koja je nebeska zaštitnica Vukšića. Euharistijsko slavlje  predvodio je fra Perica Maslać župni vikar  Gospe van Grada u Šibeniku ,  u koncelebraciji je sudjelovao mjesni  župnik fra  Damir Čikara.


U propovijedi je fra Perica Maslać istakao svijetli primjer vjere sv. Katarine djevice i mučenice. Za vrijeme misnog slavlja mješoviti crkveni zbor iz Vukšića na  pučki način otpjevao je čuvenu "vukšićku misu". Sveta Katarina Aleksandrijska sahranjena je na Sinaju. Na tom mjestu, između 548. i 565. poslije Krista car Istočnog Rimskog carstva Justinijan podigao je slavni samostan Sv. Katarine koji postoji još i danas. Egipatski predsjednik Anvar El Sadat kraj tog je samostana 19. studenoga 1979. započeo gradnjom velikog religioznog središta za tri jednobožačke religije: kršćansku, židovsku i muslimansku, da to mjesto, gdje je Bog u Starom zavjetu Mojsiju predao 10 zapovijedi, bude mjestom molitve i klanjanja jedinome pravome Bogu. U narodu postoji poslovica: Sveta Kata baca snig za vrata!

Vukšićani su sagradili dvije crkve sv. Kate kao veliki znak štovanja i pobožnosti  prema svojoj nebeskoj zaštitnici koje su pobunjeni srbi  tijekom domovinskog rata do temelja porušili. Odnijeli   su zvona koja ni do danas nisu pronađena. Starodrevna crkva iz 18. stoljeća  nije obnovljena jer po riječima konzervatora za njenu temeljitu izgradnju bilo bi potrebno uložiti milijun kuna a nova crkva je nakon operacije Oluja sagrađena na istim temeljima  uz pomoć mještana i franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita.

Na završetku slavlja u crkvi župnik fra Damir Čikara  zahvalio je predvoditelju slavlja fra Perici Maslaću, crkvenom zboru kao i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice Vukšića sv. Kate. Nakon svete mise cijeli vjernički puk ispred crkve iz duše  je zapjevao vukšićku himnu svojoj zaštitnici "Sveta  Kate visoka zvonika Vukšiću si i ponos i dika". Gosti i uzvanici su zatim otišli na svečani blagdanski ručak kod svojih prijatelja i rodbine.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas61
Ovaj mjesecOvaj mjesec72640
UkupnoUkupno7456340

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 84