Darmstadt: 18. smotra crkvenih zborova

Tradicionalna 18. smotra crkvenih zborova iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj, održana je u subotu, 21. studenoga 2015., u crkvi sv. Fidelisa u Darmstadtu, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni i HKM Darmstadt. Na smotri je nastupilo četrnaest zborova djece i mladih. Prije smotre služeno je svečano misno slavlje, koje je predvodio voditelj HKM Darmstadt fra Nediljko Brečić u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom i još osam svećenika iz HKM i HKZ u Njemačkoj koji su došli u pratnji zborova.

Sve je je na početku uime HKM Darmstadt pozdravio o. Brečić izrazivši radost dolaskom na smotru tako velikog broja djece i mladih, njihovih roditelja i voditelja. U propovijedi je o. Brečić istaknuo kako djeca i mladi okupljeni na smotri svojim lijepim i ugodnom glasom razveseljavaju ne samo srca ljudi, nego i srce Božje, a onaj tko pjeva dvostruko moli. Iz vaše pjesme zrači radost, ljubav i nada. Zbog toga vaš zanos koji pjesmom unosite u naše zajednice djeluje na druge da budu radosni, Bogu i ljudima otvoreni. Vaš ugodan pjev dira ljudsko srce. Vaše pjevanje u zboru znak je nade i pouzdanja. U vašoj pjesmi i glazbi nalazi se skrivena tajna, koja se riječima ne može izreći. Vaš glas je stvoren za pjesmu, slaviti Boga i veseliti druge. Vaše pjevanje proizvodi djelotvornu moć u vama samima i vašim slušateljima. Stoga je pjevanje izvorni jezik svih  nas, a posebice djece. Svaka naša zajednica živi od zajedničke molitve i pjesme, Vaš dječji zbor je blago za našu zajednicu, blago koje treba njegovati. Pjevanje je zdravo i za dušu i za tijelo. Pravi dobro raspoloženje, potiče pravilno disanje, odmara i umiruje. Uvodi nas u zajednicu, omogućuje susrete, nove spoznaje, sklapanje prijateljstva, unosi disciplinu i red u život. Vaša pjesma srca pokreće i dušu ozdravlja. Svatko od vas je glas Božje pjesme, lijepi zvuk njegove simfonije, bio dur ili mol, tih ili glasan, ti si važan za Božju melodiju. Stoga učini da i tvoj glas odjekuje i da iz svega grla pjevaš, jer što ima ljepše negoli zajedno pjevati Gospodinu pjesmu novu, jer učini djela čudesna, kazao je o. Brečić. Misno slavlje svojim je skladnim pjevanjem uveličao zbor djece i mladih HKM Darmstadt pod ravnanjem s. Damjnane Damjanović i uz glazbenu pratnju s. Anđele Milas, uz sudjelovanje svih članova zborova.

Prije početka smotre, na kojoj je sudjelovalo četrnaest zborova, sudionice i sudionike je pozdravio domaći njemački župnik vlč. Rudolph Moche koji je izrazio radost tolikim brojem djece i mladih na smotri koji su se okupili da budu zajedno i zajedno slave Boga, te je svima zaželio puno uspjeha na smotri. Prigodnu riječ uputio je i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankurta Vladimir Duvnjak koji je posebno zahvalio hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj na trudu, želji i volji da organiziraju ne samo crkvene svečanosti i sv. mise, nego i kulturne događaje, kao i organizaciju crkvenih zborova. Okupljene je pozdravio i konzul Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine iz Frankfurta Dragan Bagarić. Istaknuo je kako nije lako okupiti 600 djece na jednom mjestu je kazao kako su hrvatske katoličke misije vezivno tkivo Hrvata u Njemačkoj i u svijetu. Nijedna institucija  ne može okupiti toliki broj Hrvata na ovakav način kao što rade misije. Zato, čestitam na trudu koji ulažete i želim da tako nastavite. Delegat vlč. Komadina je zahvalio svima na dolasku u tolikom broju, posebno suorganizatoru smotre HKM Darmstadt. Delegat vlč. Komadina je potom proglasio smotru otvorenom te je sudionicima zaželio puno radosti, zajedništva i uspjeha.

Svaki zbor je otpjevao po dvije skladbe. Najprije je kao domaćin nastupio zbor HKM Darmstadt, a postom je izlačenjem određen nastup zborova. Tako su u nastavku nastupili zborovi sljedećim redoslijedom: HKM Nürnberg, HKM Mittelbaden (Karlsruhe), HKM Ludwigshafen am Rhein, HKZ Bietigheim-Bissingen, HKM Mainz, HKZ Balingen, HKM Mannheim-Mosbach, HKZ Pforzheim-Bruchsal, HKŽ München, HKZ Ludwigsburg, HKM Wiesbaden, HKŽ Frankfurt am Main i HKM Offenbach. Na početku smotre božićnu pjesmu otpjevala je Anđela Zelić sa svog novog albuma božićnih pjesama, a na kraju smotre Noah Medo izveo je dvije pjesme.

Nakon smotre riječ zahvale uz prigodni dar uputio je delegat vlč. Komadina o. Brečiću, sestrama Damjani Damjanović i Anđeli Milas, misijskoj tajnici Mariji Lovrić-Holenda, te svim članovima HKM Darmstadt. Potom je delegat vlč. Komadina uime Hrvatskoga dušobrižničkog ureda s predstavnicima zborova predao spomenice i cvijeće, a o. Brečić uime HKM Darmstadt prigodne darove. Program su vodile Laura Martinović i Lorain Lovrić.

Nakon smotre u župnoj dvorani za sve je priređen objed.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas275
Ovaj mjesecOvaj mjesec51746
UkupnoUkupno7435446

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23