Propovijed p. Stipe Balatinca zadnjeg dana devetnice Gospi od Zdravlja u Splitu

P. Stipo Balatinac, SI, devetog dana devetnice Gospi od Zdravlja u petak, 20. studenoga 2015., održao je propovijed na temu "Blažena Djevica Marija – Vrata nebeska".

 

Čitanja:

Otk 21, 1-5a

Mt 25, 1-13

 


Draga braćo i sestre!

Danas smo uzeli misni obrazac BDMarija Vrata nebeska. Tako u ćemo u Predslovlju moliti: Ona je ponizna Djevica; vrata vječnog života što ih nevjerna Eva zatvori ona nam je vjerna otvorila. Prve stranice sv. Pisma opisuju pad naših Praroditelja i istjerivanje iz Raja zemaljskog. Prisjetimo se da je prije toga između Boga i čovjeka vladala harmonija, sklad i divna komunikacija. Čovjek je Bogu govorio ti, susretao ga bez straha i uživao u Božjoj ljubavi. Sve je to Eva „zatvorila“ svojim neposluhom, ali već tada Bog obećaše Onu koja će zmiji s petom zatirati glavu (Usp. Post 3, 15). I ta vrata koja je Eva zatvorila Marija otvara po rođenju Isusa Krista Spasitelja svijeta. Tako ćemo u Popričesnoj molitvi vapiti: Smjerno te molimo: po Blaženoj Djevici Mariji, iz koje je došao Spasitelj svijeta, nek na nas siđu darovi nebeske milosti i otvore nam se sretna vrata neba.

Evanđelje nam prikazuje prispodobu o Pet mudrih i pet ludih djevica. Mudre su imale ulja i ušle sa Zaručnikom na svadbu, a lude nemaše i ostadoše vani, jer su se vrata zatvorila. Obično u komentarima stavljamo naglasak na samo ulje i svjetiljke, ali danas bih htio naglasiti onu svrhu koje to ulje treba polučiti, a to je svjetlo. Djevojke su morale biti osvjetljene da ih zaručnik vidi. Što će im lijepe haljine, frizure i nakit ako se ne vidi. Biti dobro viđen svrha je njihova postrojavanja pred zaručnikom. Ovdje govorimo o vanjštini koja ima nutarnje značenje. Prije nego uđem na vječnu gozbu Bog me mora vidjeti jesam li je dostojan. Što sve ima na meni i u meni. Tada više nema skrivanja. Sve postaje jasno. Lude djevice nisu mogle biti viđene, nisu transparentne i ne mogu k Bogu. One nešto taje, skrivaju, zadržavaju u mraku, tami, a to je polje djelovanja zlog duha, Đavla i Sotone. Ako želimo ući kroz vrata koja nam Marija otvara moramo biti i mi transparentni, iskreni, jasni i ništa ne skrivati. No, tu često padamo, zao duh nas zavodi, evo kakva je njegova taktika: „On (Neprijatelj ljudske naravi, Sotona) se vlada poput lažnog ljubavnika kad želi da ostane skrovit i u potaji. Kao što, naime, takav lažan čovjek, koji govori sa zlom namjerom da bi zaveo kćer dobra oca ili ženu dobra muža, traži da se nikome ne kazuju njegove riječi i nagovaranja, pa se, naprotiv, vrlo ljuti kad kćerka oda ocu ili žena mužu njegove laskave riječi i opaku nakanu, jer odmah lako razabire da neće uspjeti u započetom pothvatu, isto tako i neprijatelj ljudske prirode, kad sa svojim lukavštinama i nagovaranjima navali na dušu pravednika, želi i traži da sve ostane tajno. No kad ona to otkrije ili svom dobrom ispovjedniku ili kojoj drugoj duhovnoj osobi koja dobro poznaje njegove varke i lukavštine, tada ga to vrlo muči jer uviđa da neće uspjeti svojom započetom zloćom budući da su otkrivene njegove očite spletke“ (Duhovne vježbe, br. 326).

Zar nije i naše iskustvo s ispovijedi da smo čuli neki glas koji nam govori: Pa to prešuti, sramote je to reći, što će svećenik misliti o tebi, nije to bitno, ublaži i „zakamufliraj“. Zao duh nas tako odvlači od iskrenosti, istine i vrata nebeskih.

No, nismo mi samo napastovani, nego i naša vjera u vječnost je slaba. Mnogi vjernici ne vjeruju u vječni život, u susret s Bogom, u raj, pakao i čistilište. Jesi li ti među njima? Tri pitanja da to provjeriš?

  1. Ako si se s nekim posvađao i ne razgovaraš zbog uvrede riječima, a još se opravdavaš na ispovijedi da si ti u pravu i da druga osoba treba prva pristupiti, ispričati se i pokajati, pa da ti onda trijumfiraš. Ako tako postupaš praktično ne vjeruješ u vječni život, iako to riječima ispovijedaš, jer ti je važniji ovozemaljski ponos nego vječno stanje. A smrt te može zadesiti bilo kad: Život kratak, smrt je stalna, ne zna joj se ni dan ni čas, Ako vrijeme gubiš sada može propast i tvoj spas...! Upozoravali su nas nekad stari misionari.
  2. Ako si s nekim posvađan zbog imanja, kuće, garaže, stana, zemlje, građevinske parcele, i drugo, pokazuješ da ti je puno bitniji komad crne zemelje nego lijepog neba. Koliki su samo vjernici u zavadi zbog međe, nasljedstva ili imanja. Na ispovijedi sam pokušavao navesti na oproštenje jednog vjernika, a on nikako. Kad sam pitao na kraju: Raj ili pakao? Rekao je: I pakao, ali oproštenja zbog zemlje nema!
  3. Ako je vrag stalno na tvojim ustima i proklinješ i predaješ mu  i životinjski i ljudski svijet koji imaš oko sebe. Od kolikih se čuje: Nisam ništa veliko učinila, nego samo malo vragetala! A vragu je bio poslan muž, dijete, snaju, zeta, svekrvu, susjeda ili netko drugi. Ovo bi nas trebalo potresti: „Jedan događaj veli da su razgovarale dvije žene, jedna je bila muslimanka, a druga kršćanka. Razgovarale su o vjeri, o razlikama, načinu života i što zamjeraju jedni drugima. U tom razgovoru muslimanka je rekla ovo: 'Ja ne mogu shvatiti kršćane koji vjeruju u Boga, a stalno spominju vraga, i čak njemu šalju svoje najmilije. Kako je to moguće vjerovati u Boga, a sina ili muža poslati vragu i to svaki dan!'“

Ima još pitanja. Vjerujem da će Vam ih savjest postaviti! Pitaj se, dakle: Vjeruješ li u vječni život?

Htio bih još upozoriti i na ono što nam koči duhovni hod prema vratima raja, a to su tri stvari zbog kojih nas zahvaća duhovna suhoća, pustinja, praznina, duhovna lijenost, a upozorava nas na njih sv. Ignacije Lojolski: „Tri su poglavita razloga s kojih nas obuzima suhoća.

Prvi je što smo mlaki, lijeni i nemarni u svojim duhovnim vježbama; i tako se zbog naših vlastitih pogrešaka duhovna utjeha udaljuje od nas.

Drugi je da nas Gospodin iskuša što vrijedimo i koliko napredujemo u njegovoj službi i proslavi bez tolikih nagrada utjehama i velikih milosti.

Treći je da steknemo pravu spoznaju i svijest te da na dnu duše osjetimo kako nije u našoj vlasti da steknemo ili održimo veliku pobožnost, žarku ljubav, suze, ni koju drugu duhovnu utjehu, već da je sve to dar i milost Boga, našega Gospodina, i da ne gradimo gnijezda u tuđoj kući, dižući glavu u nekoj oholosti ili u taštoj slavi, pripisujući sami sebi onu pobožnost ili druge pojave duhovne utjehe“ (Duhovne vježbe br. 322).

Promislimo: Je li se koji od ovih razloga mene tiče! Upozorio bih samo na ono najgore: Duhovna oholost najgore je stanje koje može zahvatiti vjernika i kršćanina!

I završit ću s jednom pričom koja nam osvjetljava do sada rečeno, a i uvodi nas u svetkovinu Gospe od Zdravlja, a nosi naslov:ZAR TE MAJKA BOŽJA NIJE OZDRAVILA?

Osmogodišnja djevojčica igrajući se pijeskom dobila je pijesak u oči, a time i upalu očiju. Nije joj pomogla nikakva operacija. Otac ju je vodio najpoznatijim liječnicima sve do Švedske. Sve uzalud. Vid joj je tako oslabio da je još jedva mogla vidjeti na udaljenost od dva metra. Na povratku iz Švedske prolazili su kroz Poljsku i zaustavili se u Čenstahovi (Otac je inače ateist, no djevojčicu je majka religiozno odgojila). Oko šest sati ujutro već su bili kod svetišta. Gospina je slika bila otkrivena i djevojčica je gledala prema gore. Nakon prve sv. Mise zapitao je otac: «Zar te Majka Božja nije ozdravila?« Djevojčica odgovori: «Rekla sam Majci Božjoj da meni više nije potrebno da gledam svijet, samo da ti, oče, s nama klekneš i moliš.» Otac je bio duboko dirnut i proplakao. Kad se smirio, potražio je svećenika i rekao: «Molim Vas, ja bih se ispovjedio» (P. Jan Nalaskowski, OŽ 6/1984, 539).

Ova je djevojčica bila sol i svjetlo svog malog svijeta! Svatko od nas ima svoj «mali svijet» koje mora osvjetljavati, a tako i svoju dušu da je Bog vidi i primi na svoju vječnu gozbu. Molimo našu nebesku Majku, Mariju Vrata neba, da nas zagovara i hrabri te da nas dočeka na otvorenim nebeskim vratima u zajedništvu sa svojim Sinom Isusom Kristom i pred prijestoljem samog Božanskog Veličanstva. Amen.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas58
Ovaj mjesecOvaj mjesec72637
UkupnoUkupno7456337

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38