Sedmi dan devetnice Gospi od Zdravlja

Sedmog dana devetnice u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, u srijedu, 18. studenoga 2015., euharistijsko slavlje je predslavio i propovijedao p. Stipo Balatinac, SI, čiju propovijed donosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre!

Pripremamo se za svetkovinu Gospe od Zdravlja, a to je zapravo spomen na Marijino prikazanje Gospodinu, to je zapravo dan Marijina posvećenja Bogu, predanja Svevišnjemu čitavog njezina života, čitavog bića i čitave osobnosti. Blažena Djevica Marija postala je Božje dijete, postala je Božja, i samo Božja.

Zar i mi, draga braćo i sestre ne želimo biti Božji, ili više Božji, zar i mi ne želimo biti posvećeni Bogu, zar i mi ne želimo jednostavno više i bolje živjeti svoju kršćansku vjeru!?

Vjerujem da je svaki od Vas i došao u ovu crkvu i da obavlja ovu Devetnicu upravo iz toga razloga, biti više Božji, biti bolji katolik. - To bi bila i moja želja. - Naime, da se ovi dani ne pretvore samo u prosidbenu molitvu našoj Gospi, pogotovo za zdravlje i oslobođenje od raznoraznih bolesti i teškoća, da se ne pretvorimo samo u tražitelje zagovora i utjehe, nego i u vjernike koji će biti spremni i sami nešto više učiniti za svoju vjeru. Što nam je dakle činiti?

Želio bih vas danas potaknuti da svatko od vas promisli u kakvom je duhovnom stanju, u kakvom je vjerničkom stanju, u kakvom je stanju duša, srce, savjest. Jednostavno, u kakvom sam stanju kao vjernik?

Kako se nalazimo u Godini redovništva, i kako i propovijedaju redovnici ovih dana, tako sam i ja iz Družbe Isusove, koju je utemeljio sv. Ignacije Lojolski (1491. – 1556.)i potvrdio papa Pavao III. 1540 godine. Naš Utemeljitelj kaže da se možeš nalaziti u dva stanja:

Prvo je stanje takvo da se osoba nalazi u grijehu i gomila grijeh na grijeh i živi u grijehu. Đavao voli takvo stanje i tada nam on „iznositi prividne naslade, zavodeći nas na maštanje o sjetilnim ugodnostima i o nasladama da nas tako što više održi u manama i grijesima i danas njima još više optereti.“Pogledaj, nisi li i ti takav! Koliko maštaš o sjetilnim ugodnostima, osjećajnim neurednim stvarima, nasladama tijela? Koliko gomilaš psovku na pslovku, ogovaranje na ogovaranje, svađu na svađu, nevjeru na nevjeru itd.? Koliko ponavljaš stalno iste grijehe i misliš da ih se ne možeš riješiti? Ako si u takvom stanju Bog to želi promijeniti,„on te bode i grize unutarnjim glasom savjesti“ ( Duhovne vježbe br. 314).

Mnogi će od vas reći: Ma ja ne želim biti u grijehu, borim se protiv njega i danas sam ovamo došao da budem bolji vjernik i da se popravim.

Upravo to je drugo stanje u kojemu se možemo naći. Ako se nalazim u takvom stanju Đavao sada mijenja taktiku i sada on „grize, žalosti i stavlja zapreke duši, uznemirujući je lažnim razlozima da ne ide dalje.“Nije lako napredovati i Sotona te želi spriječiti svim sredstvima. Zato i misliš da se nekih grijeha ili mana nije moguće osloboditi pa kažeš: „To je jače od mene!“ Upadaš u zamku zlog duha. No, ako se u takvom stanju opireš zlom duhu i zbilja želiš napredovati Bog te tada„bodri i jača, tješi i zna do suza ganuti. On te nadahnjuje i miri, olakšavajući sve i uklanjajući sve zapreke kako bi napredovao u dobru“ (Duhovne vježbe br. 315). Zato mnogi i plaču pri kajanju i spoznanju svojih grijeha i suze okajnice peru njihove duše. Bog nas nadahnjuje i bodri da napredujemo u vjeri, nadi i ljubavi.

Možemo reći da to čine i večerašnja čitanja.

Prvo čitanje govorilo je o herojskoj majci Makabejki koja je zbog vjere izgubila svojih sedam sinova. Izgubila ih je za ovaj život, ali dobila za vječnost. Preko ovog čitanja Bog nas potiče da nije samo ovozemaljski život bitan, nego je bitniji vječni, da kao vjernici moramo biti hrabri i spremni na pokoru, odricanje i žrtvu, sve do smrti. Jesmo li spremni na žrtvu zbog vjere? Jesmo li spremni na žrtvu života zbog vjere?

Danas se spominjemo žrtava u našem gradu heroju - Vukovaru. Prisjećamo se heroja obrane, ali i heroja s Ovčare, iz logora i zatvora. Prisjećamo se i preživjelih heroja i napose onih koji tuguju za svojim najmilijima. I s ovog mjesta zahvaljujemo Bogu za njih i molimo za njih. Ali pitamo se: Gdje su danas hrabri i neustrašivi Hrvati koji će stati na branik domoljublja, rodoljublja, vjere i morala? Jesmo li mi danas uplašeni, jesu li nas zavadili, jesmo li mi danas mlaki i bljutavi pa svatko može raditi s nama kako hoće? Gdje su danas hrvatske majke „Makabejke“? Gdje su danas hrvatski sveci poput sv. Petra i Pavla, koji će biti stupovi vjere i svjetionici istine i pravde? Gdje su danas  laici poput bl. Ivana Merza koji će svoju vjeru i proklamirati i živjeti? Gdje su danas duhovnici poput bl. Alojzija Stepinca, koji će stati na branik naroda, Boga i svetoga!?

I dok ih tražimo, okrenimo se sebi. O, pa zar nisi i ti brate i sestro na to pozvan?

Što nam kaže evanđelje? Bog ti je povjerio talente, darove, milost, a kako ih ti umnažaš? Spavaš li ili radiš? Živiš li svoju vjeru samo za sebe ili ju hrabro svjedočiš današnjem svijetu u koji te je Bog stavio? Možda nas buni rečenica: „Kažem vam da će se svakomu tko ima dati, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima“ (Lk 19, 26). Možemo je objasniti rečenicom: VJERNOST UMNAŽA MILOSRĐE! Svatko je od nas dobio dar Božji, a pitanje je koliko ga umnaža i koliko vjerno Bogu živi. Ako vjerno živiš umnaža se milosrđe Božje, ako nevjerno živiš ono će ti se oduzeti i nećeš imati ni ono što si imao na početku. Mi živio od onoga čime se hranimo. Naša duša živi od onoga čime se duhovno hranimo i zato je poučna i priča o DVA VUKA:

Nekada davno je stari Cherokee svome unuku ispričao jednu životnu istinu: U nutrini svakog čovjeka se vodi bitka. Kao borba između dva vuka. U nutrini svakoga od nas. Jedan vuk predstavlja zlo. Predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, žaljenje, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivnju, grijeh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos, egoizam...  Drugi vuk predstavlja dobro. Predstavlja ono što pruža užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrohotnost, srdačnost, darežljivost, istinu, suosječanje i vjeru.

Mali indijanac se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vrijedno usmjeri u dubinu djedovih riječi, te ga zapita: Koji vuk na kraju pobijedi? Stari Cherokee odgovori sa smiješkom na svojem starom licu: Pobijeđuje uvijek onaj kojega hraniš...

Dragi brate i sestro, kojega vuka hraniš? Kakvo je sada tvoje duhovno stanje? Kakva je tvoja vjera? Kojim napastima podliježeš? U čemu se kaljaš? Od čega živiš?

I na kraju: Zazovimo našu Nebesku Majku i pitajmo je: O Gospe od Zdravlja kakve nas danas ti želiš? Draga naša Majko što da činimo? Zagovornice naša kako da vjerujemo? Braniteljice naša, kako da se hrabrimo i budemo poput tvoga Sina, jer njegovo ime nosimo? Progovori nam Majko naša, jer se i mi želimo Bogu predati kao ti, posvetiti kao ti, želimo vjerovati kao ti i reći kao ti: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj“ (Lk 1, 38).  Amen.

 


Program Zbora Umjetničke akademije u Splitu

1. ArvoPart:           DA PACEM DOMINE

2. Franjo Dugan:      MOLITVA

3. EricWhitacre:      SLEEP

4. Blagoje Bersa:     MJESEČINA

5. LajosBardos:       LIBERA ME

6. EriksEšenvalds:  O SALUTARIS HOSTIA

Solisti: Jelena Grubišić Čabo i Petra Jurić (soprani) br.6

Dirigent: Vlado Sunko


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas58
Ovaj mjesecOvaj mjesec72637
UkupnoUkupno7456337

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37