Proslava 50. obljetnice Crkvenog zbora HKŽ München

U subotu, 14. studenoga 2015., na blagdan sv. Nikole Tavelića najveća hrvatska iseljenička zajednica u svijetu HKŽ München, proslavila je svečanim koncertom u crkvi Sv. Pavla 50. obljetnicu postojanja Crkvenog zbora i organiziranog crkvenog pjevanja. Na svečanom koncertu koji je okupio veći broj vjernika nastupali su sljedeći zborovi i glazbene skupine: Mješoviti zbor HKŽ, Ženska vokalna skupina Lira, Orkestar djece i mladih pod ravnanjem s. Nikoline Bilić, zatim Klapa Croatia kao i dvije hrvatske glazbenice koje žive i djeluju u Münchenu, pijanistica Diana Grubić i sopranistica Kristina Šop. Koncertu su nazočili  vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj i s. Anita Krajač, vrhovna savjetnica Družbe sestara franjevki u Šibeniku.


Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Komadina izrazio je veliku čast i zahvalnost što može čestitati 50. obljetnicu zborskog pjevanja. "Hvala vam za pola stoljeća truda, upornosti i ljubavi koju ulažete i koju ste ulagali u slavljenju Gospodina, neka vas Gospodin osnaži i blagolosvi u daljnjem radu", poručio je  delegat Komadina.

Izaslanica vrhovne poglavarice Družbe sestara franjevki iz Šibenika s. Anita Krajač istaknula je zahvalnost svim sestrama i svećenicima koji su u proteklih 50 godina radili sa zborovima. "Pjesma je najljepši govor duše, pjevanje čovjeku daruje vedrinu i izgrađuje osobnost i razvija osjećaj za drugog", poručila je s. Anita.

Ovu 50. obljetnicu postojanja zborova kao župnik je dočekao fra Boris Čarić koji je istaknuo kako smo okupljeni u Gospodnjem domu jer nam je želja biti u zajedništvu sa njim, želja nam je kroz pjesmu iskazivati svoju ljubav i zajedništvo u tuđini. Kroz pola stoljeća su  kroz naše zborove prošli brojni pjevači i pjevačice koji su svoju čežnju za Domovinom, svoju ljubav prema narodu pretakali u predivne hrvatske duhovne pjesme i tako pomogli u očuvanju naše baštine, vjere i tradicije. Hvala svima koji su bili i koji su dio naših crkvenih zborova. Od 10 misnih slavlja na hrvatskom jeziku u Münchenu i okolici na 9 postoji organizirano pjevanje, i na tome vam velika hvala jer ulažete svoje vrijeme i ljubav u uljepšavanje i veličanje naših liturgijskih slavlja. Posebna zahvalnost pripada  časnim sestrama s. Nikolini Bilić koja vodi zborove na misnim slavljima u kapeli bl. Alojzija Stepinca, u Sv. Michaelu i Sv. Pavlu te je najviše pridonijela samom organiziranju koncerta povodom ove obljetnice, s. Viktoriji Vukančić koja vodi zborove na misnim slavljima u crkvi Maria-Schutz u Pasingu, na misnom slavlju u Emmeringu i Geretsriedu, i s. Marti Jozić koja vodi zbor u crkvi St. Gabriel, istaknuo je župnik fra Boris Čarić.

Predsjednik župnog vijeća Dinko Grgić je istaknuo svoju zahvalnost svim članovima zborova na uljepšavanju liturgijskih slavlja i veličanju Gospodina.

Nakon pozdravnih govora na pozornicu u crkvi sv. Pavla izišli su svi zborovi koji djeluju u okrilju ove župe. Na repertoaru su se našle predivne duhovne skladbe i kompozicije u izvedbi zborova koji su na impresivan način pokazali veliku profesionalnost i usklađenost. To se mora posebno istaknuti jer u tim zborovima nastupaju pjevači koji pripadaju drugoj i trećoj generaciji hrvatskih iseljenika. I unatoč tome što žive u iseljeništvu svojim glazbenim i pjevačkim umijećem su pokazali zavidni umjetnički nivo i zasigurno se kvalitetom izvedbi mogu mjeriti i sa crkvenim zborovima u Domovini. Predivnom neogotičkom crkvom Sv. Pavla odzvanjali su tonovi i stihovi poznatih duhovnih pjesama poput Ave Maria, Velik je Gospod Bog, O pruži mile ruke, Zdravo Tijelo, Sušna zikva na škoju, Divici Mariji i  druge. Klapa Croatia je nedavno proslavila 25. obljetnicu postojanja, a i na subotnjem koncertu su još jednom pokazali svu ljepotu klapskog pjevanja. Ženska vokalna skupina Lira postoji 15. godina i svojim glazbenim djelovanjem je upotpunila župnu glazbenu djelatnost, a na koncertu su izvele sljedeće kompozicije Teci Jadro, teci, Mila zemljo naša i Zvona Gospe od otoka.

Pjesma otklanja tugu i izvrstan je način sudjelovanja Božjeg u liturgiji, pjevanje stvara ushit a to se vidjelo u nastupima svih skupina. Posebnu pohvalu zaslužuje i orkestar mladih i djece koji postoji od 2001. godine koje uvježbava s. Nikolina Bilić, koji svojim nastupima na internacionalnom misnom slavlju kao i na župnim liturgijskim slavljima pokazuju svu ljepotu hrvatskog tradicijskog glazbenog stvaralaštva.

Na svečanom koncertu povodom ove veličanstvene obljetnice nastupile su i dvije hrvatske glazbenice iz Münchena, pijanistica Diana Grubić koja je izvela Varijaciju na kanon od G. Winstona i sopranistica Kristina Šop kaja je izvela Panis Angelicus od C. Franck.

Svečani program su vodili fra Filip Mimica, dušobrižnik iz HKŽ i Božo Marić.

Povodom 50. obljetnice Crkvenog zbora HKŽ München tiskana je SPOMENICA - knjiga u kojoj je na hrvatskom i njemačkom jeziku prikazan povijesni prikaz svih župnih zborova. Kroz tekst i sliku na 80-ak stranica prikazani su:  Crkveni mješoviti zbor, Dječji zbor "Hrvatski slavuji", Orkestar djece i mladih, ŽVS Lira, Klapa Croatia.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas59
Ovaj mjesecOvaj mjesec72638
UkupnoUkupno7456338

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45