Split: Održano Plenarno vijeće Provincije

Provincijski kapitul, koji je održan u Splitu od 19. do 23. lipnja 2012., donio je zaključak koji „obvezuje Upravu Provincije da do sljedećeg Kapitula pripremi reorganizaciju pastoralnog posluživanja župa na području cijele Provincije …“. Temeljem te odluke u srijedu, 11. studenoga 2015., pod predsjedanjem provincijala fra Joška Kodžomana održan je sastanak Plenarnog vijeća Provincije u franjevačkom samostanu u Splitu na Trsteniku na kojem je sudjelovalo 47 franjevaca. Tema sastanka bila je „Reorganizacija pastoralnog posluživanja župa“ jer smo kao zajednica suočeni s problemima kao što su manjak svećenika, starosna dob, bolest i smrt i sve to utječe na dobru i kvalitetnu organizaciju pastoralnog rada u promijenjenoj slici i novonastalim prilikama pojedine župe.

Činjenica je da u ovom trenutku pastoralno djeluje 41 župnik u dobi između 60 i 80 godina. Devet župnika poslužuje istovremeno dvije župe. Dva župnika su profesori na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Desetak župa, zbog objektivnih razloga, kroz zadnje vrijeme ostale su bez župnog vikara. S druge strane, broj svećeničkih kandidata u odgojnim zavodima i djelovanje franjevaca na znanstvenim i drugim područjima potiče nas, kao Franjevačku provinciju, na odgovornost prema povjerenim zadaćama. O karizmi posvećenog života i pastoralnom radu na župama govori i radni dokument Zagrebačke nadbiskupije za Drugu sinodu.

Priprema za ovaj sastanak započela je 2013. godine na sastancima koji su održani s pročelnicima provincijskih vijeća i gvardijanima. Komisija je održala pet radnih sastanaka kako bi pripremila radni materijal za Plenarno vijeće Provincije. Na samostanskim kapitulima kroz proteklo vrijeme također se raspravljalo o navedenoj temi.


Sastanak Plenarnog vijeća Provincije započeo je molitvom Srednjeg časa i prihvaćanjem dnevnog reda. Zatim je o. Provincijal pozdravio okupljenu braću i u uvodnoj riječi osvrnuo se na pastoralne prilike, motive i ciljeve pastoralnog restrukturiranja. Dr. sc. Marin Strmota i Krešimir Ivanda, pod vodstvom prof. dr. sc. Anđelka Akrapa, pripremili su i održali predavanje na temu „Prezentacija i valorizacija demografske statistike u župama koje su povjerene franjevcima“.

Fra Ivan Nimac izvijestio je braću o radu Komisije, koju je imenovao Provincijski definitorij 2013., i održao kratko predavanje o mogućim oblicima pastoralnog djelovanja.

Drugi dio radnog dijela temeljio se na radu u skupinama gdje su braća predložili konkretne prijedloge kao pripremu za Provincijski kapitul koji će se održati u travnju 2016. godine. Sastanak je završio molitvom Večernje.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas99
Ovaj mjesecOvaj mjesec70093
UkupnoUkupno7612594

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32