Svetkovina Svih svetih u Drnišu

Frama Drniš organizirala je u subotu, 31. listopada 2015., molitveno bdijenje uoči blagdana Svih svetih, pod naslovom Svetost pobjeđuje – ''Učitelju, gdje stanuješ? Dođite i vidjet ćete''! Cilj je obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdijenje uoči velikih svetkovina, a pritom i kontrirati poganskom običaju koji se sa zapada polako uvukao i u naše društvo, a zove se Noć vještica (Halloween).


Početak bdijenja započeo je sa molitvom krunice u 17 sati i 30 minuta, ujedno i zadnji dan listopadske pobožnosti. U 18 sati proslavili smo svetu misu koju je predvodio fra Mario Radman, župni vikar i duhovni asistent Frame. U propovijedi fra Mario nam je objasnio što je to zapravo Noć vještica, znamo li uopće što nam ovo današnje moderno i potrošačko društvo time želi prikazati, koje (ne)vrijednosti nam se žele nametnuti time i smijemo li to u konačnici uopće na bilo koji način stavljati u kontekst naše svetkovine Svih svetih?

Stoga, naši mili pokojnici nisu nikakve vještice, nisu oni koji nas straše, nego oni koji su zaslužili naše poštovanje, naše molitve. Na kraju svoga razmišljanja fra Mario je potakao vjernike da svatko od nas si može postaviti pitanje želi li u slaviti Halloween ili istinski Halloween, istinsku pobjedu svetosti, pobjedu života nad smrću, pobjedu koja nam je dana Kristovom mukom na križu. Odgovor je sasvim jasan! Cijelu svetu misu je upotpunila Frama uz instrumentalnu i vokalnu pratnju.

Nakon mise je uslijedilo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom preko kojeg smo molili i pjevali večernju molitvu od same svetkovine Svi svetih. Zatim nastavak molitvenog bdijenja je slijedilo zajedničko druženje uz prikazivanje duhovnog filma Heaven is for real – Raj zaista postoji. Film se temelji na istinitim događajima jednoga dječaka koji je preživio kliničku smrt i susret sa Isusom. Mislim da nikome nije bio naporan film jer može zauvijek promijeniti vaš način razmišljanja o vječnosti, nudeći vam mogućnost da vidite, i povjerujete, poput djeteta.Ako vjerujete u vječni život ili se preispitujete, ako tražite utjehu zbog smrti voljene osobe ili imate potrebu doživjeti novi uvid u začudnu Božju mudrost i Božji plan za vaš život, ovo je priča za svakoga.

Svetkovinu Svih svetih u župi Gospe od Ružarija -  Drniš, proslavili smo euharistijskim slavljem, koje je u popodnevnim satima u mjesnom groblju – Badanj,  predvodio župnik fra Petar Klarić. Nakon sv. mise župnik je molio molitvu odrješenja. Župni vikar, fra Mario Radman, predvodio je euharistijsko slavlje u filijalama same župe, Sedramić i Žitnić, te večernju sv. misu u crkvi sv. Ante. Već petu godinu zaredom Frama, Franjevački svjetovni red (OFS), krizmanici, Misijska grupa, organizirali su procesiju s upaljenim svijećama prema groblju u Badnju uoči obilježavanja spomena svih mrtvih.

Na putu do groblja, uz vodstvo fra Marija Radmana i s. Klare, molili smo krunicu i pjevali razne pjesme. U crkvi sv. Ivana Krstitelja, fra Mario je u molitvi odrješenja, molio za sve pokojne a posebno za one kojih se nema nitko spomenuti.

Nakon zajedničke molitve svi prisutni ostavili su svoje svijeće na grobove pokojnika, a potom se vratili u procesiji svojim kućama uz pjesmu sa željom da se ovaj događaj ponovi i sljedeće godine.

Neka  ova molitva našim pokojnima donese svjetlo Kristovo a nama bude putokaz i snaga na putu prema  tom Svjetlu – Kristu.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas232
Ovaj mjesecOvaj mjesec65440
UkupnoUkupno7607941

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39