45 godina hrvatskog folklora u misiji Mainz

Hrvatska katolička misija Mainz proslavila je u subotu, 31. listopada 2015., četrdeset petu obljetnicu  otkako se u njoj njeguje hrvatska folklorna baština. Proslava je organzirana u „Ludwig-Eckes-Festhalle“ u Nieder-Olmu nedaleko Mainza. Sve je na početku pozdravio voditelj misije franjevac Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Ante Bilić, koji je u toj prigodi istaknuo kako je u misiji folklor počeo djelovati od 1970. godine, samo nekoliko godina otkako je osnovana misija 1967., u vrijeme prvog voditelja misije fra Stjepana Pavića.

„Od tada pa sve do danas u misiji folklor neprekidno uspješno djeluje. Čestitam svima koji su na početku bili kod osnivanja folklorne skupine, svima onima koji su tijekom tih godina nastupali i na poseban način sadašnjim mladima koji uspješno nastavljaju njegovati hrvatsku folklornu baštinu. Folklor spada u kulturu našeg naroda i jedan smo od naroda koji ima bogatiju folklornu baštinu. Neka ovo bude sjećanje na četrdeset pet godina, ali isto tako neka bude i izazov da i ubuduće roditelji dovode djecu kako bi ih učili hrvatskom folkloru, običajima i tradiciji.“ Nakon prvog voditelja misije o. Pavića folklorno djelovanje u misiji poticali su i kasniji voditelji misije – fra Stanko Dotur, fra Petar Vučemilo, fra Josip Bebić, fra Josip Klarić kao i sadašnji voditelj misije o. Bilić.

Sve je uime delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivice Komadine pozdravio i dr. Adolf Polegubić koji je istaknuo kako je lijepo vidjeti toliki broj mladih koji oduševljeno njeguju hrvatsku folklornu baštinu te tako radosno svjedoče svoju nacionalnu pripadnost u Njemačkoj i drugim zemljama svijeta. Ujedno je sve pozvao na hrvatske folklorne festivale koje uspješno već više desetljeća organizira Hrvatski dušobrižnički ured iz Frankfurta na Majni.

U lijepom i skladno organiziranom programu misijska mala i velika folklorna skupina zajedno su izvele posuško-imotske plesove. Veliku skupinu vodi Josip Žeravica, a malu Josipa Marić, koja je ujedno i vodila program. Kao gosti nastupile su folklorne skupine iz susjednih hrvatskih katoličkih misija (HKM) Main-Taunus/Hochtaunus i Darmstadta. Gosti iz HKM Main-Taunus/Hochtaunus izveli su Ličko kolo, dok su gosti iz HKM Darmstadt izveli plesove Slavonije. Potom je dio folklorne skupine HKM Main-Taunus/Hochtaunus zajedno s dijelom folklorne skupine iz Mainza izveo pjesme i plesove Slavonije. Na kraju  je domaća folklorna skupina HKM Mainz izvela međimursku „Pisanu nedjelju“.

Upućena je zahvala svećenicima, voditeljima folklora, članovima folklora i njihovim roditeljima, voditeljici koja s članovima folklora redovito vježba folklorno pjevanje Boženi Kelemenić i voditelju misiji fra Anti Biliću na organizaciji i financijskoj potpori, kojemu je u znak zahvalnosti predan prigodni dar. Slavlje je nastavljeno uz jelo i piće i zabavni program glazbene skupine „Upitnik“ iz Offenbacha.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Šibenik / Šubićevac: Predstavljanje knjige

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Najava Izbornog kapitula u Hrvatskom nacionalnom bratstvu OFS-a

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Vierzehnheiligen kod Bamberga: Pastoralni skup Digitalno doba i pastoral mladih, 7. - 10. 10. 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2374
Ovaj mjesecOvaj mjesec32109
UkupnoUkupno7167761

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70