OFM provincijali Europe u Sinju

Provincijali Franjevačkog reda OFM iz Europe, predvođeni predsjednikom UFME fra Miljenkom Štekom i provincijalom fra Joškom Kodžomanom, hodočastili su u srijedu, 21. listopada 2015., iz Dubrovnika u Svetište Gospe Sinjske. Hodočasnici su iz Dubrovnika u Franjevački samostan Gospe Sinjske stigli oko 11 sati. Hodočasnike je, uz svečano slavlje zvona, dočekao sinjski gvardijan fra Petar Klapež i franjevci Provincije Presvetog Otkupitelja među kojima su bili vikar Provincije fra Ante Udovičić, definitori fra Petar Klarić, fra Vinko Prlić i fra Nedjeljko Šabić, franjevci iz sinjskog samostana kao iz drugih samostana i župnici koji su im izrazili dobrodošlicu i ponudili osvježenje uz bratski razgovor o svetištu Gospe Sinjske.


Euharistijsko slavlje u crkvi Gospe Sinjske u 12 sati predvodio je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolita, a u koncelebraciji su bili generalni definitori fra Lóránt Orosz i fra Antonio Scabio, predsjednik UFME i provincijal hercegovačke provincije fra Miljenko Šteko, provincijal fra Joško Kodžoman, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, provincijali iz UFME te ostali svećenici-franjevci. U koncelebraciji je ukupno bilo 89 svećenika, a u slavlju su sudjelovali sjemeništarci, bogoslovi, drugi svećenici-franjevci, članovi Franjevačkog svjetovnog reda, Frame i drugih zajednica u župi Gospe Sinjske, učenici Franjevačke klasične gimnazije i župljani.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevanje su predvodili franjevački bogoslovi pod ravnanjem fra Frane Bosnića, a za orguljama je svirao mo fra Jure Župić. Franjevački bogoslovi su također služili oko oltara. Liturgijsko slavlje animirao je fra Domagoj Volarević. Molitvu vjernika čitali su provincijali na različitim europskim jezicima. Na kraju boravka u Sinju o. Nadbiskup i provincijali posjetili su Muzej Alke.

Fotografije

* * * * * * *

Uoči euharistijskog slavlja provincijalima-hodočasnicima riječi pozdrava uputio je domaći provincijal fra Joško Kodžoman koji je nazočne pozdravio na engleskom jeziku, a istovremeno je magistar bogoslova fra Ivica Jurić prevodio na talijanski jezik. Provincijal  fra Joško je rekao:

„Draga braćo provincijali, članovi UFME, poštovani generalni definitori, draga braćo fratri, dragi bogoslovi, poštovani članovi OFS- a i Frame!

Velika mi je čast i zadovoljstvo sve vas skupa pozdraviti, u ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, u vašem prigodnom posjetu Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Dobro nam došli! Fratri naše Provincije već stoljećima čuvaju ovo Svetište  i duhovno skrbe za sve one koji, kao hodočasnici, u nj navrate.

Nalazimo se u marijanskom Svetištu, koje se ubraja među najznačajnija hrvatska marijanska svetišta i koje kao takvo ima veliko značenje za katoličke vjernike u Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini, upravo zbog njegove povijesne pozadine i činjenice da je stanovništvo ovog kraja u povijesti često migriralo prema Bosni i Hercegovini i natrag, ovisno o prilikama. Gospina slika, koju častimo tu u Sinju, stigla je upravo iz BiH, iz Franjevačkog samostana u Rami na Šćitu. Donijeli su je fratri, koji su 1687. godine pobjegli pred Turcima zajedno s narodom, tražeći sigurniji prostor za život. Stoga je ovo Svetište jako prisutno i u svijesti katoličkih vjernika u BiH, jer i oni Gospu doživljavaju kao svoju duhovnu majku kojoj rado navraćaju.

Svetište je u kolovozu ove godine, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, proslavilo 300. obljetnicu svoga postojanja. Ove smo se jubilarne godine prisjetili povijesne bitke iz 1715. godine, u kojoj se malobrojna kršćanska vojska, uz Gospinu pomoć, uspjela obraniti od nadmoćnog osmanlijskog neprijatelja. Turci su pobjegli u trenutku kada se njihova pobjeda činila sigurnom. Branitelji Sinja, u toj povijesnoj bitci i čitavi ondašnji narod vidjeli su u svemu prst Božji. Bili su uvjereni da tu slavnu obranu mogu zahvaliti nebeskoj pomoći i molitvi pred čudotvornom slikom Majke od milosti, koju su imali uza se u opkoljenoj tvrđavi. Nedugo nakon povijesne bitke, u znak svoje zahvalnosti, vojnici, sudionici događaja, prikupili su novčane priloge i dali u Veneciji 1716. godine izraditi zlatnu krunu, koja i danas ukrašava čudotvornu sliku. Taj su primjer vojnika slijedili i vjernici, koji su kroz stoljeća, zbog mnogih uslišanih molitava, davali svoje zavjetne darove u zlatu i srebru, kojima je danas ukrašen Gospin lik. Narod je i danas uvjeren da je Gospina slika u Sinju čudotvorna i da nas neprestano čuva od svakoga zla i svih opasnosti.  Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj povijesti, vjernici i svi hodočasnici, dolaze u Sinj Gospi, kao djeca koja su sigurna da će im njihova majka uslišati sve njihove molitve, jer je Gospa majka koja voli svoju djecu.

Gospa je simbol naše obrane i znak vjere našega naroda u Božju pomoć. U nedavnom ratu u kojem se mlada Hrvatska država morala izboriti za svoju samostalnost i neovisnost, mnogi su hrvatski vojnici oko vrata nosili krunice, uvjereni da će im Gospa pomoći i da će ih čuvati. Stoga smo odlučili u spomen na tristotu obljetnicu Gospine krunidbe, koja je bila 1716. godine, dogodine 2016., napraviti veliku zlatnu krunicu kao zavjetni dar svih Gospinih štovatelja i zahvalu za sve Gospine milosti.

Crkva, u kojoj ćemo slaviti sv. misu i u kojoj se čuva Gospin presveti lik, svakodnevno je posjećena od velikog broja vjernika a kroz devetnicu i na samu svetkovinu Velike Gospe, Sinj posjeti do 200 000 katoličkih vjernika.

Dopustite mi, dragi gosti,  da vas  upoznam i s još jednom važnom činjenicom, koja je vezana s ovim mjestom i našim fratrima. Naša Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja, osim što pastorizira cijeli ovaj kraj (preko 40 000 vjernika), u Sinju ima i svoju klasičnu Gimnaziju s pravom javnosti koja djeluje skoro 200 godina. Ta obrazovna institucija ima i povijesni značaj, jer je bila prva gimnazija u južnoj Hrvatskoj u kojoj je nastavni jezik bio hrvatski a ne talijanski, kao u Zadru i Splitu. To je omogućilo školovanje brojnoj djeci, što je direktno utjecalo na povećanje kulturne i obrazovne razine. Fratri su čuvari kulturne baštine, ali i nacionalnog identiteta. Vidjet ćemo to kada obiđemo lokalne muzeje. Fratri su u ovim krajevima uvijek dijelili sudbinu naroda i uvijek su sa svojim narodom bili prisno povezani. Tako je bilo u prošlosti, tako je danas i želimo da tako bude i u budućnosti.

U spomen na više puta spominjanu povijesnu bitku iz 1715. godine, u Sinju se, u neprekinutom kontinuitetu već tri stoljeća, u kolovozu svake godine održava i viteška igra ili nadmetanje, koje zovemo Alka. Natjecatelji, odjeveni u povijesne odore, trče na konjima i  pogađaju u metalni krug – Alku, skupljajući bodove. Alkar koji sakupi najviše bodova, proglašava se pobjednikom- slavodobitnikom, čime osigurava sebi i svojoj obitelji veliku čast. Zbog višestoljetne kulturne tradicije, Međunarodni je odbor UNESCO-a, 2010. godine uvrstio Alku u popis nematerijalne baštine čovječanstva. Stoga vas pozivan da nas posjetite u kolovozu kako biste razumjeli o čemu govorim.

U želji da ovdje danas provedete lijepe i nezaboravne trenutke i da vam ovaj posjet ostane u lijepoj uspomeni, svima još jednom želim iskrenu dobrodošlicu i neka vas u daljnjem proputovanju i u  životu prati moćni zagovor naše nebeske majke Marije, Čudotvorne Gospe Sinjske! Sretno vam i hvala vam za dolazak!“

Fra Miljenko Šteko, predsjednik UFME i provincijal hercegovačke provincije, pozdravio je okupljeni puk Božji, mons. Marina Barišića, splitsko-makarskog nadbiskupa, a potom izrazio radost i sreću dolaska u Svetište Gospe Sinjske te zamolio o. Nadbiskupa da započne euharistijsko slavlje.

Uvodeći u euharistijsko slavlje mons. Marin Barišić je naglasio kako je veliki događaj za našu Nadbiskupiju, Provinciju i Crkvu pa i hrvatski narod jer su s nama provincijali Europe. O. Nadbiskup je potom pozdravio provincijale i zahvalio provincijalu fra Jošku Kodžomanu i franjevcima jer je u ovom svečanom trenutku radost biti u Gospinu svetištu i zajedno moliti.

Fra Stipan Vugdelija je pročitao prvo čitanje te pjevao otpjevni psalam i aleluja. Evanđelje je pročitao slovenski provincijal fra Marijan  Čuden.

Na početku propovijedi mons. Barišić, koji je propovijedao na hrvatskom a na talijanski prevodio fra Nikola Vukoja, obratio se Franjinim pozdravom 'pax et bounum – mir i dobro', naglasivši kako je druga domovina sv. Franje upravo Hrvatska jer su prvi samostani, izvan Italije, osnovani upravo u Hrvatskoj. Sjeme koje je zasijao sv. Franjo izraslo je u plodno stablo i stoga smo zahvalni sv. Franji koji je preko franjevaca mnogo prisutan u hrvatskoj kulturi, pismenosti, književnosti. Franjevci su kroz povijest živjeli svoju vjeru kroz molitvu i rad, a neki su zbog svoje vjere i mučenički završili svoje živote. Franjevci su na ovim prostorima osvježenje i željeli bismo da to budu i u budućnosti. Potom je o. Nadbiskup istakao veliku povezanost franjevaca u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini s nad/biskupima. Ta povezanost je posebna jer, kao nigdje u svijetu, franjevci služe u mnogim župama i na tom služenju im je zahvalio o. Nadbiskup. U nastavku propovijedi mons. Barišić se zapitao što će biti s karizmom sv. Franje danas i u budućnosti i dao odgovor kako franjevačka karizma dobiva novu svježinu jer je papa uzeo ime Franjo, a izdao je i encikliku 'Laudato si' nadahnut sv. Franjom. Međutim, važno je, upitao je o. Nadbiskup, hoćemo li sv. Franju uzeti u cijelosti ili ga reducirati i prilagoditi sebi? Drugim riječima, hoćemo li slaviti Stvoritelja ili stvorenje i materijalne stvari, hoćemo li govoriti o miru a bez izvora mira, govoriti o humanosti a bez vjere u zajedničkog Oca? Gospodin nas u evanđelju opominje da budemo sluge, služitelji i prijatelji njegovi, tj. da ne živimo kao gospodari. Onaj tko je gospodar, on vlada i drugoga pretvara u roba. Tko je sin, on pronalazi načina biti prijatelj prema Gospodinu i bližnjima. Riječ Božja učinila je sv. Franju poniznim i on je pronašao način kako se približiti Bogu kao prijatelju i bližnjima kao brat. Zato je i mogao reći da je Bog sama jednostavnost i živeći u toj Božjoj jednostavnosti živio je slobodu djeteta Božjega. Sv. Franjo nije bio rob strasti i grijeha, zakona smrti, nego je živio u sustavu milosti jer je slobodu života uskladio s Božjom voljom. Milosrđe, ljubav i milost određivali su sv. Franju. Spominjući susret Isusa i mladića koji je živio zapovijedi i norme, ali se ipak vratio žalostan, o. Nadbiskup je istakao kako je važno živjeti, po primjeru sv. Franje, u onom prostoru „još ti nedostaje“, u prostoru gdje se žive zapovijedi i istovremeno ljubav Božja. Obraćajući se provincijalima Europe mons. Barišić je zaželio da dodirnu norme, zakone i strukture ali to, prema sv. Franji, nije dovoljno te ih pozvao da posvete više pažnje sadržaju i nadahnuću karizme sv. Franje. Upravo nam i danas treba snaga karizme sv. Franje, a na to nas podsjeća i papa Franjo u enciklici Laudato si gdje poziva i govori o povratku na periferije kako bismo kao i Franjo pošli i obnavljali Crkvu – 'Franjo, obnovi moju Crkvu'. Stoga nije slučajno papa Franjo proglasio Godinu posvećenog života i godinu obitelji jer upravo te dvije 'obitelji' čine Crkvu jakom. 'Neka zagovor sv. Franje i Gospe Sinjske učini duhovski događaj u vašim provincijama i donese svježinu i obnovu Crkve iznutra', završio je nadbiskup Barišić.

Pri završetku euharistijskog slavlja, nakon popričesne molitve, fra Miljenko Šteko, pogledavši blago i ponizno u Sliku Gospe Sinjske, započeo posvetnu molitvu Gospi Sinjskoj. Potom je sinjski gvardijan fra Petar Klapež zahvalio sudionicima rekavši:

Preuzvišeni o. Nadbiskupe, mnogopoštovani oci provincijali poštovani generalni definitori prečasni dekane, subraćo svećenici, dragi bogoslovi, sjemeništarci i gimnazijalci, braćo i sestre.

Ovim riječima želim najiskrenije zahvaliti dragom Bogu što nam je u 300. obljetnici našega Svetišta dao tu milost doživjeti  današnje hodočašće dvojice generalnih definitora našega Franjevačkog reda s članovima Unije Manje braće iz cijele Europe - provincijala iz 25 država Europe.

Zahvaljujem predsjedatelju današnjeg misnog slavlja našem nadbiskupu Marinu Barišiću. Preuzvišeni o. Nadbiskupe, od srca hvala na Vašoj očinskoj blizini i pastirskoj riječi.

U ime subraće našega Samostana i svih štovatelja Čudotvorne Gospe Sinjske najsrdačnije zahvaljujem svim članovima Unije manje braće iz cijele Europe - UFME (Unio Fratrum Minorum Europae) što ste u sklopu sastanka koji se odvija u ovom tjednu u Dubrovniku odvojili vrijeme za današnje hodočašće Čudotvornoj Gospi Sinjskoj i pohodu našem samostanu i gradu Sinju.

Provincijali svih europskih zemalja zajedno s našim generalom i generalnom upravom, u kojima djeluje više od osam tisuća franjevaca, ovaj tjedan sastali ste se u biseru hrvatske gradu Dubrovniku, kako bi izmijenili iskustva i istakli važnost onih vrijednosti koje su svojstvene našoj franjevačkoj karizmi, a koje su dobrim dijelom zanemarene u sekulariziranoj Europi. U današnjem vremenu ite kako nam je svima potrebno moliti da Europa bude kuća zajedništva u kojoj će se poštovati njezini kršćanski korijeni.

Vaš današnji pohod je obogaćenje 300. obljetnice slavne pobjede pod Sinjem koja se dogodila davne 1715. godine nad Turcima uz Gospin zagovor, a koju smo na nacionalnoj razini proslavili na blagdan  Velike Gospe uz predsjedanje uzoritog kardinala Josipa Bozanića koji je na toj proslavi bio osobni izaslanik sv. Oca pape Franje.

Na ovom hodočašću očekivali smo i generala našega franjevačkog reda, no on je već danas radi unaprijed definiranih obveza morao odletjeti iz Dubrovnika. Stoga bi sada zamolio predsjednika UFME  fra Miljenka Šteku da preuzme dar „jubilarni zlatnik Čudotvorne Gospe Sinjske“ za našega  generala i da mu prigodom uručenja ovoga dare prenese naš iskreni i bratski pozdrav.

Svima skupa od srca zahvaljujem i neka nas u našem redovničkom i svećeničkom poslanju prati i dalje Božji blagoslov uz zagovor naše nebeske majke Čudotvorne Gospe Sinjske Hvala vam!

Potom je o. Gvardijan uručio dar Generalnom ministru fra M. A. Perryju (dar je u njegovo ime primio fra Miljenko Šteko). Slavlje u crkvi je završilo himnom Gospi Sinjskoj i blagoslovom sv. Franje.

Nakon euharistijskog slavlja bilo je zajedničko fotografiranje ispred kipa Gospe Sinjske u samostanskom dvorištu, a potom zajednički ručak u samostanu. Svim hodočasnicima o. Gvardijan je uručio prigodni dar.

Nakon ručka mons. Marin Barišić, provincijali i drugi franjevci posjetili su Muzej Alke gdje im je domaćin bio voditelj Muzeja gosp. Boris Filipović Grčić.

Na povratku u Dubrovnik, gdje članovi UFME nastavljaju radni dio sastanka, hodočasnici su se kratko zadržali u razgledavanju Splita.

Generalni ministar fra Michael A. Perry uputio je poruku braći franjevcima u Svetištu Gospe Sinjske i Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja. Poruku je predao fra Miljenko Šteko, a Generalni ministar u poruci je napisao:

„Draga braćo u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske i Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja!

Poznato mi je da je marijansko Svetište u Sinju u 2015. godini, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, svečano proslavilo svoj 300. jubilej postojanja. Važnost i značaj tog vjerničkog jubileja prepoznao je i sam Sveti Otac, papa Franjo, šaljući franjevcima, kao čuvarima Svetišta i svim Gospinim štovateljima u Sinju, preko svoga posebnog izaslanika uzoritog kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog i metropolite, svoj papinski blagoslov i čestitke, povodom tri stoljetnog jubileja. Koristim priliku da vam i ja, kao Generalni ministar Franjevačkog reda (OFM), u ime čitavoga franjevačkoga bratstva, izručim najsrdačnije pozdrave i čestitke, s molitvom da se dobro djelo u Gospinu Svetištu u Sinju nastavi izgrađivati i u budućnosti na duhovnu korist naroda Božjeg, Crkve i svih njezinih vjernika.

Katolički vjernici, gdje god da bili, nose u srcu presveti lik Blažene Djevice Marije, Čudotvorne Gospe Sinjske, te čuvaju uspomenu na slavnu pobjedu kršćanske vojske nad nadmoćnim osmanlijskim neprijateljem, koja se dogodila u Sinju davne 1715. godine. S osjećajem najdublje zahvalnosti, za taj povijesni uspjeh, koji im je donio toliko željenu slobodu, tisuće se Gospinih štovatelja i danas neumorno i neprestano utječu Gospinu zagovoru, s čvrstom vjerom da im Ona može isprositi sve životne milosti i darove nebeske.

Hvala braći franjevcima, koji su generacijama, zajedno sa svojim narodom, gajili pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, te kroz to ljubav i povezanost sa sveopćom Crkvom.

Neka nad svima vama i nadalje bdije moćni zagovor majke Marije, Čudotvorne Gospe Sinjske, koja je kršćanskim vjernicima najveća učiteljica i uzor u poslušnosti Bogu i vršenju njegovih svetih zapovijedi.“

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2182
Ovaj mjesecOvaj mjesec2182
UkupnoUkupno7617060

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42