Knin: Održan susret odgojnih zavoda

Okupljanje odgojitelja i odgajanika započelo je oko 9.30 sati u kraljevskom gradu. Nakon pozdrava gvardijana fra  Marka Durana, predstavljanja svih odgojnih zavoda u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta i odlaska na Kninsku tvrđavu, euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Ante 12 sati predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman.


Na početku propovijedi o. Provincijal je pozdravio sve u nadi da će i ovaj susret, koji se događa u Kninu, kako bi rekao papa Franjo, ispuniti naša očekivanja i donijeti nam radost bratskog susreta. Od samih franjevačkih početaka, znakovi istinskog bratstva potvrđivali su se i kroz radost susreta. Zatim se je odgojiteljima i odgajanicima obratio, u okvirima života sv. Ignacija  Antiohijskog i sv.Pavla, naglasivši kako slijediti Krista znači preuzeti njegov način života, usvojiti njegove duhovne stavove, pustiti da nas njegov duh obuzme. Upravo na tragu riječi iz prvog današnjeg čitanja, pozvani smo i kao kršćani i kao braća, stalno obnavljati i utvrđivati svoju povezanost, međusobnim ophođenjem u ljubavi, uzajamnom snošljivošću, služeći se pritom različitim darovima za opće dobro. Nemamo svi isti karakter, kaže sv. Pavao u današnjem prvom čitanju, istu osobnost, iste darove, ali smo i pored te očite različitosti ispunjeni nadom prema Bogu i ljudima, posebno prema svome pozivu. Štoviše, Bog nas preko sv. Pavla, poziva da budemo vjerni, da se bez obzira na sve nadamo i pouzdamo. Osvrnuvši se na Evanđelje o. Provincijal je naglasio kako je hula protiv Duha Svetoga zapravo ignoriranje onoga glasa u nama koji nas poziva da "živimo Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista.". Pri kraju propovijedi zahvalio je odgojiteljima na spremnosti da svoje ljudske i kršćanske kvalitete ugrade u mladiće za koje se nada da će biti vrijedni i dostojni njihove žrtve.  Mladu braću je pozvao da budu poučljivi u školi franjevaštva. Na kraju propovijedi o. Provincijal je zazvao blagoslov sv. Franje i uputio nas da ne budemo vukovi među ovcama.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je zbor odgajanika pod ravnanjem fra Frane Bosnića. Nakon misnog slavlja bilo je okupljanje oko obiteljskog stola. Nakon ručka na programu je bilo razgledavanje crkava u Biskupiji, Vrpolju i Kijevu. Samostan, crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu i povijest kao i sadašnjost Biskupije i Kosova predstavio je gvardijan, koji je strpljivo, bogato i precizno objasnio važnost djelovanja fartara kao i gradnje infrastrukture ponajviše zbog dušobrižništva, školstva i kulture. Približio nam je i razvijanje demografske slike grada te djelovanje i velike potrebe Cartisa. Crkve u župama Vrpolje i Kijevo ukratko su prikazali župnici fra Ante Čavka i Fra Ivan Buljević koji su podsjetil na strahote rata, iseljavanje, progone ali i ukorijenjenost ljudi u kršćanstvo, nakon čega se nije mogla ne primjetit njihova gorljivost za Katoličku crkvu  i hrvatski narod.

Susret svih provincijskih odgojnih zavoda završio je u crkvi u Kijevu molitvom Večernje. O. Provincijal je na kraju zahvalio susretljivim domaćinima. Na poseban način zahvalio je sudionicima koji su doprinijeli da ovaj susret ostane u najljepšem sjećanju. Potom je zahvalio svim odgojiteljima koji su svojim angažmanom doprinijeli ljepoti ovog slavlja i izrazio je želju da će se nastaviti održavati ovakvi susreti koji u otvorenosti i jednostavnosti doprinose rastu zajedništva. Na kraju je svima zaželio siguran i miran povratak. Susret je završio bratskim pozdravima oko 17 sati.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas43
Ovaj mjesecOvaj mjesec7047
UkupnoUkupno7621925

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57