Runovići: Hodočašće u svetište Bl. Marije od Propetoga u Blato

Hodočasnici iz župe Runovići (njih 63) predvođeni župnikom fra Mladenom Prolićem hodočastili su u subotu, 10. listopada 2015. god. u svetište Bl. Marije od Propetoga Isusa Petković u Blato na Korčuli. U rano jutro, iako je još bio mrak i padala lagana kišica, bili smo puni iščekivanja i s nestrpljenjem čekali kad ćemo ući u autobus i kombi te krenuti prema Blatu. Udobno smo se smjestili i uz molitvu krunice krenuli.


Uz Božju pomoć i zagovor naše Blaženice put do Blata prolazio je bez problema. U Orebiću smo se u 8.30 sati ukrcali na trajekt. Na ulazu u Blato dočekale su nas časne sestre kćeri milosrđa, s. Emila Barbarić i s. Milijana Heđi. S. Emila nas je dovela pred župnu crkvu Svih Svetih gdje nas je srdačno pozdravila i zaželjela nam dobrodošlicu. Prisjetila se kako je prije nekoliko godina, dok je djelovala u župi Plina Stablina, bila u župi Runovići prigodom gostovanja njihova župnog zbora kojega je vodila s. Agneta Juka. Tom prigodom s. Emila je u župu Runoviće donijela relikvijar Bl. Marije od Propetoga te su mu vjernici imali priliku iskazati čašćenje poljupcem. Rekla je kako joj je tada bilo lijepo kod nas u Runovićima te da nas nosi u lijepom sjećanju. Upoznala nas je sa poviješću mjesta Blata te istaknula kako je ovdje u Blatu rođenjem i krštenjem u župnoj crkvi u prosincu 1892. počeo životni put Bl. Marije od Propetoga. Zatim nas je preko puta crkve povela do rodne kuće Blaženice na kojoj smo mogli vidjeti spomen ploču posvećenu Blaženici.

Nakon toga nas je s. Emila uvela u župnu crkvu Svih Svetih koja se spominje još davne 1350. god. U crkvi smo se svi zajedno pomolili pred glavnim oltarom te imali priliku vidjeti raspelo na oltaru pred kojim se Blaženica molila već od svoje mladosti te vidjeti oltar gdje se čuvaju relikvije Sv. Vicence mučenice, zaštitnice Blata.

Iz župne crkve pošli smo u samostan sestra kćeri milosrđa i svetište Bl. Marije od Propetoga. Ušavši u samostansku kapelu gdje počiva tijelo Bl, Marije od Propetoga u tišini smo kleknuli i Blaženici iznijeli tajne naših srca, naše teškoće, potrebe, a i zahvale za uslišane molitve. S. Emila nam je ponešto rekla o samostanskoj kapeli i velikoj kamenici u kojoj počiva tijelo Blaženice koja je preminula 1966. god. u Rimu.

U 11 sati započelo je slavlje sv. mise koju je slavio i kratko propovijedao naš župnik fra Mladen. S. Emila predvodila je pjevanje. Zahvalili smo Bogu Ocu i našoj Blaženici na milosti što možemo slaviti sv. misu u kapeli gdje počiva njezino tijelo. Na kraju sv. mise zajedno sa s. Emilom zapjevali smo pjesmu “Biseru iz malog Blata“. Pjesma je izlazila iz dubine naših srca te s puno emocija i zahvalnosti. U samostanu smo imali priliku pogledati i muzej gdje smo više saznali o životu Blaženice, početcima njezine družbe pogledavši predmete kojima se služila kroz svoj život koji je bio sav ispunjen ljubavlju prema Bogu Ocu i siromasima.

Zbog kiše nismo mogli posjetiti mjesto Prižbu gdje je Bl. Marija od Propetoga u osami pisala prve konstitucije svoje družbe „kćeri milosrđa trećeg samostanskog reda Sv. Franje“ koju je osnovala 1920. god. Župnika fra Mladena na Prižbu povezla je s. Milijana te su ondje ručali sa župnikom Blata, don Željkom Kovačevićem i grupom suradnika sestara iz Zagreba.

Poslije posjeta muzeju bilo je vrijeme za ručak i odmor. Časne sestre su nas u samostanskoj blagovaonici dočekale sa kavom, čajem, keksima te nam otvorile vrata svoga srca, na čemu im zahvaljujemo. Kiša je padala pa smo sa sestrama proveli ugodno vrijeme u razgovoru i druženju.

Oko 14:15 sati krenuli smo prema gradu Korčuli gdje smo posjetili katedralu Sv. Marka i staru jezgru grada. Nakon posjeta Korčuli ukrcali smo se na trajekt te po uzburkanom moru i uz velike valove krenuli prema Orebiću. No, uz Božju pomoć i zagovor Bl. Marije od Propetoga sve je dobro prošlo. U Orebiću smo se kratko zadržali.

Na povratku smo posjetili i gradić Ston gdje nas je župnik don Miljenko Babaić u franjevačkoj crkvi upoznao sa burnom poviješću Stona, Stonske biskupije koja je ukinuta 1828. god., te sa franjevačkom crkvom Sv. Nikole u kojoj smo iznad glavnog oltara mogli vidjeti raspelo Blaža Jurjeva Trogiranina iz 1420. god. Don Miljenku smo se zahvalili što je prošle godine primio i ugostio naše mlade prilikom susreta Hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku. Iz Stona smo uz molitvu i pjesmu krenuli natrag u naše Runoviće.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas133
Ovaj mjesecOvaj mjesec7137
UkupnoUkupno7622015

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73