Potravlje: Proslava Gospe od Milosti

Vjerni puk župe sv. Filip i Jakov Potravlje okupio se oko oltara svoje nebeske zaštitnice i Majke, Gospe Potravske, u četvrtak, 8. listopada 2015. Procesiju i misno slavlje u 10.30 predvodio je fra Josip Gotovac, ekonom Provincije, a suslavili su župnik župe Potravlje fra Stanko Dotur, župnik župe Ogorje fra Stipe Bešlić i fra Pavao Vučković župni vikar u samostanu Gospe Sinjske. Misno slavlje uveličala je klapa HRM sv. Juraj koja je pjevala pjevane dijelove svete mise.


Nakon misnih čitanja fra Josip nas je u nadahnutoj propovijedi pozvao da se prisjetimo naše povijesti i značenja koje datum 8.10. ima za sve nas. Taj datum je simbol neovisnosti. Godine 1075. u Solinu za Hrvatskog kralja okrunjen je Dmitar Zvonimir, a najnovija povijest dobro je poznata svima. Godine 1991. Hrvatski Sabor proglasio je neovisnost Hrvatske države i danas se taj dan slavi kao nacionalni praznik. Za puk župe sv. Filip i Jakov Potravlje ovaj datum je dan njihove zaštitnice Gospe od Milosti ili u narodu zvane Gospe Potravske. Potom nam je misli usmjerio prema našim srcima i razlozima zbog kojih se okupljamo na ovaj dan, te naglasio da svaki čovjek teži miru, zadovoljstvu i sreći. Hoćemo li imati srce mirno, biti sretni i zadovoljni, te kakva će biti naša djela uvelike ovisi o tome čime je ispunjeno naše srce. Pogled nam upravlja prema našoj Majci i njezinom ponašanju i postupcima. I pored toga što je od začeća svoga sina progonjena, što je bila svjedokom Sinovog mučeništva i smrti, u njezinom srcu nije bilo mjesta za emocije kao što su ljutnja ili mržnja. A zašto? Marija je imala srce mirno, mudro i postojano, srce koje je bilo smireno u Gospodinu, srce ispunjeno Duhom Svetim, srce koje se daje. „Nemirno je srce moje dok se ne smiri u Tebi, Gospodine“ rekao je sv. Augustin. I mi to znamo ali čini se da to ne želimo prihvatiti. Zato se odazovimo Gospodinu.

U psalmu smo pjevali: „Ako danas glas mu čujete ne budite srca tvrda“. Ne budimo srca tvrda! Dopustimo mu da nas dotakne. A onda će i plodovi naših srca, odnosno naša djela biti drugačija, biti blagoslovljenija, i mi i društvo ćemo se preobraziti. Samo mirno i postojano srce prihvaća sve svoje obveze i odgovornosti. Samo mirno i postojano srce može biti dobar otac i majka, dobar sin i kćer, dobar susjed i prijatelj, dobar radnik i političar. Bitno je preuzeti odgovornost jer naša obitelj, naša zajednica, župa, društvo i država uvelike ovise o nama. Što i kako ćemo učiti, hoće li naši mladi imati gdje raditi ili će se i dalje iseljavati, hoće li naša sela odumirati ili će ih ispunjavati smijeh i dječja igra? Sve ta pitanja nisu samo pitanja već veliki društveni problemi na koje odgovor može dati i početi ih rješavati samo mirno srce.


Nakon misnog slavlja klapa HRM sv. Juraj i operni pjevač iz Radošića sinjskog Božo Župić održali su mali prigodni koncert. Župnik fra Stanko je na kraju slavlja zahvalio svim sudionicima, a goste je pozvao na domjenak.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas119
Ovaj mjesecOvaj mjesec41485
UkupnoUkupno7333348

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35