Film Klara i Franjo

Naviještati Radosnu vijest poslanje je koje proizlazi iz same naravi Crkve. Da bi ispunila taj zadatak, Crkva mora uz stalnu otvorenost nadahnućima i vodstvu Duha Svetoga poglavito paziti na dvije stvari: na poznavanje onoga komu je poslana i na traženje prikladnih načina kako bi njezin govor bio razumljiv. U naše vrijeme ispunjenje te zadaće zahtijeva od Crkve bolje poznavanje i otvorenije prihvaćanje sredstava društvenih komunikacija (tisak, radio, film, televizija, elektronički mediji, internet i nove tehnologije, digitalni svijet) koja uvelike utječu na cjelokupno društvo uzrokujući na svim razinama duboke promjene. Upravo je te promjene Crkva dužna stalno osluškivati i pratiti, jer je to preduvjet da bi mogla ispuniti svoje poslanje.


Hrvatski biskupi u svojim pastoralnim smjernicama (Crkva i mediji, 2006.) ističu da tko god se brine oko promicanja ljudskog i kršćanskog napretka, ne smije zanemariti silan prinos što ga pružaju sredstva društvenih komunikacija. Nadalje, hrvatski biskupi u odnosu na film kao medij potiču proizvodnju i nabavu kvalitetnih filmova vjerskog i duhovnog sadržaja koji će edukativno djelovati na gledatelje. U tom kontekstu potrebno je tražiti načine za kritičko vrjednovanje filmske proizvodnje, kako bi se vjernicima i svim ljudima dobre volje pomoglo u ispravnom odabiru onoga što je najbolje s pedagoškog, moralnog i vjerskog gledišta.

Preporuča se, isto tako, osnivanje arhiva dobrog filma, lako dostupnoga svima zainteresiranima, te se ne smije zanemariti ni proizvodnja audiovizualnih sredstava za vjersku nastavu, kao i dokumentarno praćenje događaja u našoj Crkvi i društvu. (Usp. Crkva i mediji, br. 18.)

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnoga reda OFS „Blagovijest“, Split-Trstenik, na tragu smjernica naših biskupa, u prigodi svetkovine sv. Franje Asiškoga priredilo je prikazivanje igranoga filma „Klara i Franjo“ (Režiser: Fabrizio Costa) u nedjelju, 4. listopada 2015. (1. dio) u 19 sati i u ponedjeljak, 5. listopada 2015. (2. dio) u 19 sati.

Ovaj film o Franji i Klari doživio je brojne dobre ocjene, a osobita mu je veličina što živote Franje i Klare prati usporedno prikazujući njihovu duboku vezanost uz Krista, vezanost koja je podloga i njihovom međusobnom odnosu bez ikakvog pretjeranog romanticizma (za razliku od nekih ranijih filmova), a što se najbolje ogleda već u početnoj sceni kad Franjo hoda po pijesku i ostavlja tragove, dok iza njega ide Klara, još uvijek djevojčica, koja se zabavlja stavljajući svoje stope točno u Franjine. Franjo se okreće i kaže joj: „Ti slijediš moje stope“? a ona će: „Ne, slijedim druge mnogo dublje“! Dakle riječ je o dva života koji ne idu jedan za drugim, nego zajedno za Isusom Kristom.

Prije početka projekcije sve prisutne pozdravila je sestra Mira Maslov, ministra, te se zahvalila svima onima koji su se angažirali oko prikazivanja ovoga igranog filma. Film „Klara i Franjo“, istaknula je sestra Mira, jedna je „vizualna knjiga“ iz koje smo mogli isčitavati Evanđelje posvjedočeno i konkretizirano u osobama Franje i Klare, uprizorene kod Fabrizija Coste, aktualne su i poticajne i za nas, u naše vrijeme. Potom je fra Petar Milanović Trapo, gvardijan pozdravio sve prisutne i svima čestitao svetkovinu sv. Franje te ukazao na vrijednost i aktualnost sv. Franje Asiškoga i danas. To svjedoči i papa Franjo, već izborom svojega imena, ali i izričito u svojim pobudnicama, pismima, govorima i propovjedima. Isto tako, otvorio je na sam blagdan ove godine i redovitu sinodu o obitelji i braku na sam blagdan sv. Franje. Papa Franjo stavlja sv. Franju i danas za uzor općoj Crkvi kao i cijelom čovječanstvu, istaknuo je fra Petar.

Fra Stipe Nimac, duhovni asistent u zaključnoj je riječi napomenuo da je velika medijska nepismenost nas kršćana u gradu Splitu te je ukazao na smjernice opće Crkve kao i Crkve u Hrvata o sredstvima društvene komunikacije te potaknuo potrebu odgoja i obrazovanja u svezi sredstava društvenih komunikacija, među kojima i film i filmska umjetnost, ističući nasušnu potrebu i bolju razvijenost medijskoga pastorala „ad intra“ i „ad extra“ u „digitalnom gradu“ Splitu.

Tehničku ulogu vršila je sestra Mladenka Kovačević.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas16
Ovaj mjesecOvaj mjesec55704
UkupnoUkupno7522537

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57