Sinj: Hodočašće makarskog dekanata

Makarski dekanat tradicionalno hodočasti Čudotvornoj Gospi Sinjskoj svake prve subote mjeseca listopada. Ove jubilarne tristote godine hodočastili su u subotu 3. listopada 2015. Hodočastilo je oko šesto vjernika. Vjernici su bili iz slijedećih župa: Brela, Baška voda – Promajna – Bast, Tučepi, Podgora, Igrane - Drašnice i sv. Marko – Makarska. Ove godine pridružili su im se i vjernici iz župe Spinut iz Splita. Svečano misno slavlje započelo je u 10 sati procesijom preko samostanskog dvorišta. Svetu misu je predvodio don Stjepan Lončar župnik Brela.


Don Stjepan je u svojoj propovijedi posebno naglasio povezanost makarskog primorja i svetišta Gospe Sinjske. To se je ostvarilo već 1715. kada je makarski biskup Nikola Bjanković dao dozvolu da se izgradi u Brelima crkva Gospe od slavodobića. Istaknuo je još i kako je „tlo na kojem se sada nalazimo sveto tlo. U ovo svetište treba doći sam, kad je prazna crkva i u molitvi okružit oko oltara.“Podsjetio je i da je „Hrvatski narod je Gospin narod. Tisuću godina nismo imali svoju državu, ni svog vladara. Kroz to vrijeme narod se je osobito utjecao Gospi. O tome nam govori i veliki broj marijanskih svetišta u našoj domovini.Od nas se traži da i danas, u ovom vremenu u kojem živimo, svjedočimo svoju vjeru. Gospa i danas djeluje kao i što je djelovalo kroz ovih trista godina.“

U koncelebraciji je bilo sedam svećenika; fra Petar Klapež, fra Gabrijel Jurišić, fra Stanko Milanović Litre, fra Petar Vrljičak, fra Nediljko Šabić, fra Ante Buljan i don Damir Vuletić. Na kraju mise gvardijan fra Petar Klapež izmolio je skupa s narodom posvetnu molitvu Gospi Sinjskoj.Preko mise pjevao je zbor župe Brela.

Poslije podne u 14 sati hodočasnici su imali pobožnost križnog puta na Gradu.

Fotografije


Posjet učenika NKG „Don Frane Bulić“

Istog dana svetište su posjetili i učenici prvog razreda Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita. Na hodočašću je sudjelovalo pedeset troje učenika.Organizatori hodočašća bile su njihove razrednice; s. Antonija Delonga i Ana Vučković. Prije mise učenike je pozdravio otac gvardijan. Učenici su imali svetu misu u 12 sati. Misu je predvodio don Vedran Torić. Na misi su ministrirali sjemeništarci.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas60
Ovaj mjesecOvaj mjesec55748
UkupnoUkupno7522581

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31