Hrvati hodočastili Majci Božjoj Tješiteljici žalosnih i hrvatskom križu u Kevelaer

Nekoliko stotina Hrvata vjernika iz njemačke savezne države Sjeverne Rajne i Vestfalije, Nizozemske, Belgije i Luxemburga u subotu, 3. listopada 2015., hodočastilo je Majci Božjoj Tješiteljici u Kevelaer, znamenito svetište na sjeverozapadu Njemačke, nadomak nizozemske granice.


Prema tradiciji, hodočašća u Kevelaer svjedoče brojnim čudesnim ozdravljenjima. Prva procesija dogodila se davne 1643.godine, a vjernici su u Kevelaer iz Reesa stigli pješice moliti pred Marijinin likom i kapelicom koja je prva sagrađena na tome mjestu. Nakon toga rijeke hodočasnika slijevale su se svake godine u ovaj gradić. Kevalaer je s vremenom postalo drugo po veličini svetište u Njemačkoj (odmah iza Altottinga) gdje se godišnje okupi i do jedan milijun vjernika katolika.

Hodočasničko slavlje je počelo ispovijedi koju su mnogi hodočasnici iskostili za izmirenje s Bogom i ljudima. Križni put u svetištu  predvodio je don Zriko Brković voditelj HKM Dortmund, a hodočasnički dan je nastavljen koncelibriranim misnim slavljem kojeg je predvodio fra Vuk Buljan voditelj HKM Koeln u koncelebraciji sa fra Josipom Repešom voditeljem HKM Wuppertal i domaćinom fra Lukom Sarčevićem te još šest hrvatskih svećenika voditelja misija iz ove pokrajine.

Na samom početku fra Luka Sarčević je pozdravio sve svećenike, pastoralne suradnike, domaćina svetišta, te sve vjernike hodočasnike.


Mladi iz misije Moers, obučeni u narodne nošnje prinijeli su darove oltaru, a misno slavlje je uveličao i učinio svečanim crkveni zbor iz misije domaćina koje je predvodio Jozo Jerković.

U poslijepodnevnim satima održana je hrvatska procesija ulicama Kevelaera. Hrvati su molitvenu procesiju završili u ulici koja nosi hrvatsko ime “Kroatenstrasse”, a na kraju koje je podignut hrvatski križ, “Kroatenkreuz”, koji su podigli stanovnici Kevelaera.

Taj križ je podignut na sjećanje sudjelovanja hrvatskih vojnika u tridesetogodišnjem križarskom ratu koje je gradu poslao austrijski car. Oni su doprinijeli da se katolici odupru i obrane pred snagama reformacije. Križ je kompletno restauriran i obnovljen te tako obnovljenoga je blagoslovio pok. Kardinal Franjo Kuharić 1985. godine.

Na križu se uz njemački tekst dodao i hrvatski prijevod na kojem stoji “Ovaj križ stoji kao spomen na Križni put hrvatskog naroda. Molimo pred njim da se nikad ne ponovi ono što se ovdje zbilo 1635.”

Više fotografija


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1355
Ovaj mjesecOvaj mjesec61387
UkupnoUkupno7445087

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60