Split-Trstenik: Svečano zavjetovanje

U petak, 2. listopada 2015., u trodnevnici sv. Franji, u crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu na Trsteniku za vrijeme euharistijskog slavlja u 18 sati fra Frano Bosnić (Blato na Korčuli), fra Ivan Jakovljević (Solin), fra Dujo Jukić (Otok) i fra Petar Komljenović (Sindelfingen) položili su svečane zavjete u ruke provincijala fra Joška Kodžomana.

U koncelebraciji su bili gvardijan fra Petar Milanović Trapo, magistar bogoslova fra Ivica Jurić, duhovnik bogoslova fra Marko Babić, dekan KBF-a fra Anđelko Domazet, splitski gvardijan fra Jakov Begonja, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, profesori na KBF-u fra Marijan Vugdelija, fra Stipe Nimac, fra Dušan Moro, fra Šimun Bilokapić, fra Marko Mrše, fra Ante Akrap i umirovljeni profesor i odgojitelj fra Stjepan Čovo, te župnici i župni vikari don Željko Kovačević (Blato na Korčuli), fra Jakov Udovičić  (Vinjani), fra Miro Ančić (Otok), fra Ante Bilokapić (Sinj), fra Denis Šimunović (Vinjani). Među sudionicima slavlja još su bili fra Josip Čugura, fra Jure Šimunović, fra Stojan Damjanović, fra Stipe Šušnjara, fra Domagoj Volarević i fra Frano Doljanin. Na slavlju zavjetovanja sudjelovali su franjevački bogoslovi koji su predvodili pjevanje pod vodstvom mladomisnika fra Kristijana Šilića koji je svirao za orguljama. Lijepo je bilo vidjeti među sudionicima i roditelje, braću i sestre te članove Franjevačke mladeži i Franjevačkog svjetovnog reda kao i prijatelji te kolege studente.

Uoči početka slavlja ceremonist fra Domagoj Volarević, domagistar bogoslova i profesor na KBF-u u Splitu, uveo je u slavlje i predstavio kandidate za zavjetovanje. O. Provincijal, uvodeći u slavlje, rekao je kako ćemo ovu bližu pripravu za proslavu sv. Franje proslaviti polaganjem svečanih zavjeta četvorice naše mlade braće koji su ponos našoj franjevačkoj Zajednici kao i njihovim obiteljima. O. Provincijal je potom naglasio kako je potrebno moliti za njih ali i za nova duhovna zvanja. Zahvaljujući Bogu za dar ove mlade braće našoj Zajednici, Crkvi i hrvatskom narodu podsjetio je okupljene kako je slavlje svečanih zavjeta poziv svima da žive istinski svoj kršćanski život.

Nakon što je župnik don Željko Kovačević pročitao evanđelje, o. Provincijal je upitao kandidate: „Pradraga braćo, što tražite od Boga i od njegove Crkve?“, na što su oni odgovorili „da zavjetujući Pravilo i život u Redu manje braće možemo slijediti nauk i stope Gospodina našega Isusa Krista sveto djelujući do smrti“.

Na početku propovijedi provincijal Kodžoman je izrazio radost što četvorica mlade braće polažu svečane zavjete i naglasio kako je ovo ujedno prilika da svaki vjernik obnovi svoj poziv poslanja u Crkvi. Citirajući papu Franju naglasio je u čemu je bit redovništva poručivši posebno kako je važno imati „franjevačku dušu“. Zaželio je pri kraju propovijedi da naša mlada braća svesrdno rade na dobrobit naše Franjevačke provincije, Crkve i hrvatskog naroda potpomognuti milošću Duha Svetoga, zagovorom nebeske Majke Marije i našega sv. oca Franje.

Zavjetovanici su, nakon propovijedi, provincijalu fra Jošku Kodžomanu odgovarali na pitanja o spremnosti da se posvete Bogu i o nastojanju oko savršene ljubavi po Pravilu i Konstitucijama Reda Manje braće. Prema obredniku zavjetovanja bogoslovi fra Darijo Sinković i fra Kristian Radas ispjevali su litanije redovničkog zavjetovanja.

Nakon otpjevanih litanije fra Anđelko Domazet i fra Petar Milanović Trapo pristupili su predsjedateljevu sjedalu i stojeći vršili ulogu svjedoka. Zavjetovanici su pojedinačno pristupali o. Provincijalu i čitali rukom napisan obrazac zavjetovanja, a zatim je o. Provincijal nad njima molio blagoslovnu molitvu Bože, izvore i začetniče svake svetosti, iz koje donosimo dio: „Pogledaj, Gospodine, ovu našu braću koje si svojom providnošću pozvao da nasljeduju siromašnoga i poniznog Franju, ljubitelja križa. Pošalji u njih puninu darova tvojega Duha da ono što su danas po tvome daru radosno i veselo obećali, svetim djelovanjem do kraja života vjerno opslužuju. Nek se stalno utvrđuju u pravoj poniznosti, nek plamte žarom Kristove ljubavi i toplinom bratske dobrohotnosti. Nek uvijek daju prednost zahtjevima svete poslušnosti, slijede uzvišeno siromaštvo, budu strpljivi, i gaje duh svete molitve i pobožnosti. Nek njihov život izgrađuje majku Crkvu, promiče spasenje svijeta, i bude blistav znak nebeskih dobara“. Poslije svečanog blagoslova i čestitanja o. Provincijala i subraće novozavjetovanim redovnicima, nastavljeno je na uobičajen način euharistijsko slavlje.

Na kraju slavlja gvardijan fra Petar Milanović Trapo čestitao je novozavjetanovoj braći, zahvalio o. Provincijalu i braći svećenicima, bogoslovima, časnim sestrama, roditeljima i prijateljima na sudjelovanju u ovom slavlju te pozvao sudionike na druženje i zakusku u samostanu O. fra Ante Antića.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas933
Ovaj mjesecOvaj mjesec7937
UkupnoUkupno7622815

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34