Šubićevac: Samostanski kapitul i Dan mučenika Provincije

Samostanski kapitul

U samostanu sv. Ante u Šibeniku na Šubićevcu, u srijedu 23. rujna 2015. godine, održan je samostanski kapitul za franjevce samostanskog okružja. Na početku kapitula, u 10 sati izmoljen je Srednji čas i održan je duhovni nagovor na temu „Redovništvo u godini posvećenog života“, koji je vodio gvardijan fra Božo Morić. U nagovoru je gvardijan naglasio da posvećeni život nikad neće nestati iz Crkve jer ga je želio sam Isus kao neizostavni dio Crkve, a njena se svetost posebno pokazuje u redovništvu. Redovnici su pozvani na svetost, na savršenost, a mučeništvo je najviši stupanj svetosti. Uz mučeništvo svetost se jača i evanđeoskim savjetima: siromaštvom, poslušnošću i čistoćom, u čemu se nasljeduje samoga Krista darujući se njemu u služenju. Fra Božo je naglasio da duhovni život mora uključivati molitvu i rad, akciju i kontemplaciju, za što je potrebno naći vremena. Svoj nagovor gvardijan je zaključio citatom fra Bonaventure Dude: „Molitva je nezabilazna ne zato što je propisana nego jer je nezaobilaziva, zato je i propisana“.

Nakon molitve i razmatranja uslijedio je radni dio kapitula u kojem je gvardijan fra Božo Morić dao izvještaj za razdoblje od prošlog kapitula, podsjetivši na važne događaje u samostanu. Uslijedio je dogovor o početku nove radne godine, planovi i datumi koji će se obilježiti, na poseban način Dan mučenika Provincije, obred Preminuća sv. Franje, svetkovina sv. Franje te obljetnica posvete samostanske crkve. U bratskom ozračju samostanski kapitul je završen molitvom zahvale Bogu te zajedničkim objedom.

 

Dan mučenika Provincije

Provincijski kapitul, koji je održan u mjesecu srpnju 2012. godine, zaključio je da se „Dan mučenika Provincije“ – dan kad se sjećamo ubijene braće Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća – slavi na dan mučeničke smrti fra Rafe Kalinića, fra Stanka Bradarića i fra Milana Lapića, 24. rujna. Na dan sjećanja na sve fratre ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću euharistijsko slavlje u samostanu sv. Ante na Šubićevcu predslavio je gvardijan fra Božo Morić u suslavlju 11 svećenika. Fra Mirko Klarić, župnik na Meterizama pročitao je imena 44-ice ubijenih franjevaca Provincije Presvetog Otkupitelja, župljani su čitali čitanja i molitve vjernika, a fra Mile Marović, župnik Nevesta, navjestio je evanđelje.


U homiliji govoreći o mučenicima Provincije o. Gvardijan je rekao: „Okupili smo se u ovoj našoj samostanskoj crkvi sv. Ante da bi se sjetili i pomolili našim mučenicima – fratrima koji su ubijeni poradi Krista, Crkve i naroda.“ i dodao „Mi kršćani preko križa i kroz smrt dolazimo u život“. Isus je taj koji udjeljuje dar života putem križa, a oni koji su prigrlili Kristov križ i koji ga slijede na životnome putu jesu njegovi svjedoci. Svjedok na grčkom znači martyr, mučenik. To znači da je svaki kršćanin pozvan biti svjedok, mučenik. Na poseban način mučenici su oni vjernici koji su posvjedočili vjeru svojim kršćanskim životom, koji su prolili krv ostavši vjerni Isusu i njegovoj Crkvi, naglasio je fra Božo. Cijela naša povijest bila je mučenička. Ovaj prostor od samih početka kršćanstva bio je poligon svjedočenja za krst i Krista, stoga je i dolično nadodao je gvardijan da se sjećamo  44-ice fratara mučenika naše Provincije na čelu sa fra Rafom Kalinićem i zaključio da podignemo pogled na Isusa Krista raspetoga, čije nam probodeno srce trajno naviješta neiscrpnu Božju ljubav i neograničeno Njegovo milosrđe. Tom božanskom milosrđu povjerimo sve hrvatske mučenike, posebno našu braću fratre te divne zvijezde u kraljevstvu raspetoga mučenika.

Braća su nakon euharistijskog slavlja mogla sudjelovati u koncertu koji su priredili mladi glazbenici Jelena Pletikosa, sopran i Borna Erceg – na klaviru. Izveli su djela Bacha, Beethovena, Mozarta, Chopina te fra Ive Perana, Arsena Dedića i samoga pijanista, Borne Ercega. Publika u kojoj su bili fratri a i ljubitelji glazbe uživala je u izvedbi ovih dvoje sjajnih glazbenika pred kojima je svijetla i uspješna budućnost, što im i želimo.

Još jedan događaj u našem bratstvu obilježio je ovaj važni dan naše Provincije, slavlje imendana fra Mirka Klarića, kojemu čestitamo i molimo da ga njegov zaštitnik zagovara kod Boga.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1181
Ovaj mjesecOvaj mjesec20540
UkupnoUkupno7635418

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 82