Dodijeljene nagrade našim fratrima

Nagrada fra Stanku Doturu

Općinsko vijeće dodijelilo je osobnu nagradu Općine Hrvace fra Stanku Dotur za izuzetan osobni doprinos u materijalnoj i duhovnoj obnovi Općine Hrvace. Nagrada je dodijeljena na svečanoj sjednici , 18. rujna 2015.,uoči proslave blagdana Gospe žalosne u Hrvacama. Nagradu je uručio načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak.


Župljani župe sv. Filip i Jakov iz Potravlja uputili su 17. kolovoza 2015. godine Općini Hrvace pismo u kojem su predložili župnika fra Stanka Dotura za dobitnika osobne nagrade Općine Hrvace za 2015. U obrazloženju župljani su napisali: „Obraćamo Vam se ovim putem i predlažemo da u 2015.godini osobnu nagradu Općine Hrvace dobije župnik župe Sv. Filip i Jakov –Potravlje, Satrić, Maljkovo - fra STANKO DOTUR. Naime, naš župnik fra Stanko otkako je došao u župu prije tri godine s punim srcem se angažirao kako na duhovnom području tako i na području obnove i izgradnje crkvene infrastrukture i moramo priznati da je u ove tri godine napravio veliki posao. Ovaj samozatajni čovjek svojim upornim radom i poticanjem drugih župljana,dobročinitelja i ljudi dobre volje obnovio je župnu kuću u Potravlju koja je bila u lošem stanju. Nadalje, obnovio je unutrašnjost crkve sv. Filipa i Jakova koja je zablistala u novom ruhu,pronašao je sliku Bogorodice koja je bila stara preko 300 godina(dar carice Marije Terezije fra Petru Karapandži) i restaurirao ju je te sada slavimo tu svetu sliku kao“Gospu Potrovsku“. Također restaurirao je staru sliku sv. Jure i postavio u župnu crkvu  i  kip sv.Nikole Tavelića kao i sve ostale kipove u župnoj crkvi. Također se angažirao na radovima i popravcima na ostalim crkvama u župi (Sv. Josip - Maljkovo i Ime Isusovo - Satrić). Fra Stanko je svojom skromnošću ali i sposobnošću privukao veliki broj žitelja naših župa te su se na njegov nagovor svi angažirali i pomagali u radovima te se osjetilo veliko zajedništvo što nam je u današnje vrijeme prijeko potrebno kako u našim malim sredinama tako i u našoj Republici Hrvatskoj. Nadamo se da ćete ozbiljno razmotriti ovaj naš prijedlog te da ćete fra Stanku dodijeliti zasluženu nagradu. Unaprijed Vam se zahvaljujemo na Vašem razumijevanju.“

 

Nagrada fra Petru Pletikosi

U povodu Dana Općine Stankovci na svečanoj sjednici Vijeća, koja je održana 10. kolovoza 2015., dodijeljena je nagrada fra Petru Pletikosi dugogodišnjem bivšem župniku Župe Banjevci za duhovnu i materijalnu obnovu Župe Banjevci. Nagradu su uručili načelnik Općine Željko Baradić i predsjednik Općonskog vijeća Dražen Orlović. Fra Petar je franjevac-svećenik Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i usprkos poodmaklim godina župnik je župe Promina.

 

Nagrada Općine Klis fra Petru Bezini

U prostoru kliške tvrđave u srijedu 12. kolovoza 2015. u večernjim satima održana je svečana sjednica općinskog vijeća općine Klis. Uz općinske vijećnike i čelnike općine Klis sjednici je nazočilo veliki broj uzvanika i mnogobrojni gost iz kulturnog, političkog, poduzetničkog i vjerskog života. Na sjednici su bili predsjednik općinskog vijeća gosp. Josip Didović, načelnik općine Klis Jakov Vetma, gosp. Ante Sanader i drugi uzvanici. Na kraju sjednice Općina Klis dodijelila je nagradu za životno djelo fra Petru Bezini.


 

Nagrada Grada Obrovca fra Frani Samodolu

U četvrtak, 19. ožujka 2015., na blagdan svetog Josipa Grad Obrovac slavi Dan grada. Svečana sjednica održat će se u Domu kulture u 15 sati. Na sjednici Grada Obrovca, 19. ožujka 2015., nagrada za životno djelo dodijeljena je fra Frani Samodolu, dugogodišnjem župniku Kruševa i nekadašnjem gvardijanu Franjevačkog samostana u Karinu. U obrazloženju za nagradu napisano je kako i danas proročki odzvanjaju riječi fra Frane: "Svećeničkom dužnošću čuvati mi je sveto i duhovno, nad istim bdjeti. Bit ću sretan ako sam pripomogao da u svima nama rasplamsa potreba Šimuna Cirenca, a to je pomoći ponijeti križ jedan drugome", stoji u obrazloženju u kojem se ističe kako je fra Frane bio na usluzi za duhovne i svake druge potrebe. Karitativno je pomagao siromašne obitelji, a u pastoralni rad jednako je bio angažiran i u obnovi crkava koje su uz prostor za vjerski obred i spomenici kulture i središte kulturnog života. Fra Frane je temeljito obnovio crkve sv. Jurja u dva navrata (predratna i poslijeratna, nakon što je u Domovinskom ratu do temelja bila spaljena i porušena), uredio je župne kuće, također u dva navrata, podigao je zvonik crkve sv. Jurja, uredio dvorište župne kuće, okoliš oko crkve, župne kuće i groblja. Tu su i uređenje crkve Gospe od Zečeva, a početkom Domovinskog rata ustupio je dio župne kuće hrvatskim braniteljima. Za vrijeme Domovinskog rata kada su mještani Kruševa bili prognani održavao je redovito svete mise, kao i ostale svete sakramente u Zadru te na taj način održavao župljane na okupu. U vremenu gvardijanske službe u Karinu obnavljao je samostan koji je do temelja uništen 13. veljače 1993. kao čin odmazde za akciju Maslenica. Nakon Oluje, da bi omogućio povratak fratara, obnovljene su dvije gospodarske građevine, privremeno rješenje za bogoslužje i boravište redovnika. Raščišćavanje ruševina samostana počinje u proljeće 1997., a obnovljeni samostan svečano je otvoren na blagdan Gospe od Anđela 2. kolovoza 2006. godine. Brojne su fra Franine intervencije na planu domaće crkvenosti, počevši od župne zajednice, njezinog dinamizma, edukacije i formacije, posebice katehetskog djelovanja, liturgije pa preko svih ostalih razina i oblika djelovanja. Isticao se u ostvarivanju navedenih aktivnosti, promičući kršćanski smisao postojanja i obnavljajući crkvu u njezinoj sakramentalnoj dimenziji. (www.zadarskilist.hr)

Čestitamo!


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas7
Ovaj mjesecOvaj mjesec70001
UkupnoUkupno7612502

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 77