Yoko Nishii održala koncert u Sinju i Splitu

Yoko Nishii održala je koncert na glasoviru u crkvi Gospe Sinjske u utorak, 22. rujna 2015., a u Pinakoteci Gospe od Zdravlja u Splitu u srijedu, 23. rujna 2015. godine. Koncert je održan u čast 300. obljetnice slavne pobjede pod Sinjem 1715. uz Gospin zagovor i 130. obljetnice rođenja Dore Pejačević uz prezentaciju CD-a.

Fra Blaž Toplak, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, uoči koncerta u Sinju i Splitu pozdravio je Yoko Nishii naglasivši kako je ona došla u Hrvatsku 1988. godine nakon završenog studija francuskog jezika i književnosti u Tokiju. „Nije ni znala točno gdje se Hrvatska nalazi, a niti je znala jezik. Dobila je stipendiju na dvije godine i ova sjajna umjetnica je četverogodišnji studij završila za dvije godine na privatnoj Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. Postdiplomski studij završava u Zagrebu 2007. godine u klasi prof. Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je asistentica na Visokoj školi “Ino Mirković". Osvojila je brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima“. Potom je fra Blaž istakao kako je „Sinj počašćen nastupom Yoko 2007. godine kada je održala koncert u Glazbenoj školi u ciklusu koncerata Hrvatske scene mladih“, i nadodao da je Sinj „i večeras počašćen nastupom Yoko u prigodi 300. obljetnice slavne pobjede 1715., a ujedno večerašnjom misom i koncertom otvaramo 300. godinu jubileja Gospina krunjenja 1716.-2016.“ U nastavku fra Blaž je, govoreći o Yoko Nishii rekao da dobro govori hrvatski jezik i kako prevodi „sve sa hrvatskog na japanski i predstavlja na svoj način umjetničkog ambasadora koji promiče hrvatske skladatelje, hrvatsku kulturu i baštinu i nadasve veliča slavu velike hrvatske skladateljice Dore Pejačević koja je ujedno i jedna od vrlo rijetkih skladateljica uopće u povijesti“. Govoreći o nastupima Yoko Nishii u Hrvatskoj fra Blaž je rekao da je „hrvatska turneja Yoko Nishii krenula 10. rujna na Dorin rođendan iz japanskog Veleposlanstva u Zagrebu, a nastavila se u gradovima Vukovaru, Osijeku, Vinkovcima, Našicama, Varaždinu, Ludbregu, Sinju, Splitu, a slijede Metković i ponovno Zagreb. U tako kratkoj i veoma zahtjevnoj hrvatskoj turneji, 18 dana, 11 koncerata i jedan seminar, možemo reći da smo zaista počašćeni i privilegirani večerašnjim koncertom. Ujedno smo i dio svjetske turneje koja je započela u Japanu snimanjem nosača zvuka i koncertima u Isi, rodnom mjestu Yoko Nishii, te Tokiju, Nagoji i Aichiju gdje Yoko predaje glasovir na umjetničkoj akademiji.“ Potom je fra Blaž naglasio kako je „ovaj koncert most između Japana i Hrvatske koji predstavlja najljepši izraz sadašnjosti, koji prošlost povezuje s budućnosti u poticanju najljepših duhovnih i umjetničkih vrijednosti“. Na kraju pozdrava fra Blaž je pozvao okupljene da „našu večerašnju gošću, s pravom kažemo našu, jer joj je Hrvatska i hrvatska kultura prirasla srcu pozdravimo gromkim pljeskom i prepustimo se glazbi kojom će nas večeras svojom umjetničkom rukom povesti Yoko Nishii“.

U Sinju je provincijal Kodžoman zahvalio Yoko Nishii i u znak prijateljstva predao zlatnik Gospe Sinjske koji je izrađen prigodom 300. obljetnice slavne pobjede uz Gospin zagovor.


Yoko Nishii u svom programu, u Sinju i Splitu, izvela je slijedeća djela za glasovir:

Franz Liszt (1811-1886):

 • Liebesträume No.3
 • Un sospiro

Schumann-Liszt:

 • Widmung / Posveta / Dedication

Kozaburo Hirai (1910-2002):

 • Variations on the Theme of “Kojo no Tsuki (the Moon over the old Castle)” (Kojo no Tsuki: one of the most famous Japanese songs composed by Rentarō Taki)

Dora Pejačević (1885-1923):

 • Zwei Klavierskizzen / Dvije skice za glasovir / Two Piano Sketches opp. 44
 • An Dich! / Tebi! / To Thee!
 • Vor deinem Bild / Pred tvojom slikom / Before Thy Picture
 • Blütenwirbel / Cvjetni vrtlog / A Whirl of Blossoms u Es- duru op. 45
 • Capriccio u b-molu op. 47
 • Nocturne op. 50 br. 2
 • Sonata za glasovir u b-molu op. 36
 • Con fuoco ma non troppo allegro
 • Andante con molto espressione
 • Rondo. Allegro risoluto

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas58
Ovaj mjesecOvaj mjesec72637
UkupnoUkupno7456337

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33