Govor fra Petra Klapeža na predstavljanje monografije „Rektorski lanac HKS“

Sinjski gvardijan fra Petar Klapež u utorak, 15. rujna 2015. u Sinju, na predstavljanju monografije "Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta" održao je pozdravi govor koji donosimo u cijelosti.

„Cijenjeni Gosti draga braćo i sestre!

Prije svih pozdrav upućujem predsjednici obnašateljice dužnosti gradonačelnika grada Sinja gospođi Kristini Križanac kao i predsjedniku Viteškog alkarskog društva dr. sc. Stipi Jukiću.

Posebna mi je čast da mogu ovdje večeras  uputiti pozdrav  našim večerašnjim gostima pod vodatvom rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željka Tanjića, s predstavljačima monografije „Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta“ prof. dr. sc. Emilia Marina, prorektora za međunarodnu suradnju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, zatim gosp. Milana Bešlića, autora monografije i dr. don Josipa Dukića profesora crkvene povijesti na KBF u Splitu. Pozdrav svima Vama prisutnima u ovoj prekrasnoj novoj dvorani alkarskih dvora.

Cijenjeni Gosti draga braćo i sestre  neobičnio mi je drago što ste se u ovako velikom broju odazvali na promociju monografije „Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta“ koju je uredio likovni kritičar Milan Bešlić.  Monografija, na hrvatskom i engleskom jeziku, prikazuje put nastanka i simboliku rektorskog lanca koji je za Hrvatsko katoličko sveučilište izradio akademski kipar Mile Blažević.

Zašto promocija  monografije „Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta“? Usudio bih se reći da je   večerašnjom prezentacijom ove vrijedne monografije za grad Sinj i Cetinski kraj jako važno jer ćemo u potpunosti biti informirani o ustanovi, djelovanju i radu katoličkog sveučilišta. Zapravo još više od toga ovaj znanstveno kulturni rad osnažit će i proslavu 300. obljetnice slavne pobjede pod Sinjem koju smo na nacionalnoj razini ne veličanstven način proslavili na Veliku Gospu uz predsjedanje uzoritog kardinala Josipa Bozanića osobnog papina izaslanika kao i 300. Jubilarnu Sinjsku alku koju smo također na veličanstven način proslavili pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice gđe. Kolinde Grabar Kitarović. Kao što rođenje djeteta donosi radost i veselje obitelji, tako je pojavljivanje nove knjige za onoga tko je piše poseban doživljaj i važan kulturni događaj. Da bi se ova vrijedna monografija  približila javnosti i čitateljima našeg cetinskog kraja zato je večeras ovdje i predstavljamo.  Monografija prikazuje put nastanka i simboliku rektorskog lanca koji je za Hrvatsko katoličko sveučilište izradio akademski kipar Mile Blažević. Odmah po izlasku iz tiska u sklopu obilježavanja Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta  28. svibnja ovo vrijedno zdanje promovirano je u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac”  u Zagrebu.  Na toj promociji govorio je i mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački i prvi rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji je o simbolu rektorskog lanca istaknuo citiram “Rektorski lanac Hrvatskoga katoličkog sveučilišta čitam kao sažetak identiteta Katoličkog Sveučilišta. Likovi prikazani u rektorskom lancu ove monografije dionici su naše sadašnjosti i prošlosti. Među njima se nalaze i naši sveci: sv. Ćiril i Metod, sv. Katarina Aleksandrijska i sv. Mala Terezija; zatim i hrvatski blaženici: bl. Augustin Kažotić, bl. Alojzije Stepinac i bl. Ivan Merz.

Uz njih nalaze se i znameniti Hrvati koji su – osim svetaca – oblikovali hrvatsku kulturu i pridonijeli razvoju znanosti i obrazovanja: otac Ruđer Bošković i Marko Marulić te biskupi: Juraj Dobrila, Juraj Haulik i Josip Juraj Strossmayer.

Na dva medaljona nalaze se likovi Velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinala Josipa Bozanića i pape Benedikt XVI., za čijega je pontifikata Sveučilište osnovano, Svaka od tih osoba s razlogom je uprisutnjena na rektorskom lancu, ali jednako tako treba reći da je puno drugih osoba koje su duhovna sastavnica toga crkveno-znanstveno-kulturološkog lanca. To govori o ljepoti i bogatstvu duha sveopće i mjesne Crkve, europske kulture i pripadnosti hrvatskoga naroda istoj kulturi", završen citat.

Stoga ja bih se usudio reći da je od stvaranja neovisne i samostalne države Hrvatske možda jedno od najvećih postignuća  u našoj Domovini bilo ustanova i otvaranje Hrvatskog katoličkog sveučilišta u glavnom gradu svih Hrvata gradu Zagrebu  za to su posebno zaslužna već dva spomenuta lika, a to su papa u miru Benedikt XI. i posebno veliki kancelar Hrvatskog Katoličkog Sveučilišta kardilal Josip Bozanić.

Osnovati  i otvoriti u današnje vrijeme  postmoderne i ovom sekularnom društvu  Hrvatsko Katoličko Sveučilište je posebnost. Hrabar je to čin i u svakom pogledu za naš hrvatski narod hvalevrijedan.

Vjerujem da ćemo u  ovoj  promociji  večeras iz prve ruke naših predstavljača biti u potpunosti informirani o djelovanju hrvatskog Katoličkog Sveučilišt, a monografija je iskaz  tog opširnog izvještaja  o teološkoj okosnici iz koje se isčitava izražaj Bogoobjave i teoloških kreposti, te ostvarenja kršćanskoga nadahnuća u životima konkretnih ljudi, koji su utkali svoje živote u korijene kršćanstva u Hrvata, a time i u samu povijest hrvatskog identiteta.

Svima skupa još jednom želim dobrodošlicu i nadajući se da ćemo svi biti obogaćeni ovim večerašnjim susreto. Hvala vam!“


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2377
Ovaj mjesecOvaj mjesec69958
UkupnoUkupno7612459

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47