Zagrebački solisti oduševili župljane Drniša

U dobroj maniri profesionalnih organizatora kulturnih događanja, Pučko učilište Drniš i Župa Gospe od Ružarija vrhunskim glazbenim doživljajem počastili su župljane Drniša. U večernjim satima prošle subote, 12. rujna 2015. godine, božanski zvuci proizašli ispod gudala Zagrebačkih solista ispunili su ne samo, i inače iznimno inspirativan, prostor župne crkve Gospe od Ružarija, nego zasigurno i srca apsolutno svakog prisutnog slušatelja.

Dugotrajni pljesak troznamenkastog broja posjetitelja, nagrađen dodatnom izvedbom - Piazzollinim Tangom, rekao je više od bilo kakve riječi. Čajkovski (Serenada za gudače u C-duru, op. 48), Bartok (Rumunjski plesovi), Scarlatti i Avison (Concerto grosso br. 3 u d-molu) kao da su oživjeli kroz taj nepuni sat realnog vremena. Vrijeme koje je osjetilno proletjelo kao sekunda, ali sekunda koja vječno traje.

Savršena izvedba cijelog ansambla kao i ove večeri, ostvaruje se već duge šezdeset tri godine baš zato što sve violine, viole, violončela i kontrabas - deset različitih ljudi, dišu kao jedno. Pod vodstvom i blagim osmijehom sadašnjeg koncert-majstora violinista Sretena Krstića (inače već skoro četiri desetljeća koncert-majstora Minhenske filharmonije), sve  jednostavno dolazi na svoje.

Uz predan rad i talent ovih profesionalnih glazbenika, kao i svih generacija glazbenika koji su kroz desetljeća prošli kroz ansambl, ime Zagrebačkih solista s ponosom se pronosi diljem svijeta. Na svoj popis od više od 3500 koncerata održanih od samog osnutka sada već daleke 1953. godine, na listu je ovim koncertom još jednom dodan i Drniš. Neće to biti zadnji put, ako je suditi po reakciji i publike i prezadovoljnih izvođača. Ali, ako ste slučajno ovoga puta propustili priliku da otplovite u neki bolji svijet, zaboravite svakodnevne brige i priuštite si veličanstven doživljaj, imate priliku to vrlo brzo nadoknaditi. Koncertni raspored Zagrebačkih solista je, jednostavno rečeno, prebogat pa put pod noge - sjednite u automobil, na biciklu, u autobus ili vlak te krenite put Petrinje, Zagreba, Poreča ili Beča. Isplatit će se, vjerujte.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Drniša, a u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Drniš, ovom prilikom bilo je zadovoljstvo vidjeti u publici i neka u Drnišu rijetko viđena lica, ljubitelje umjetnosti koji su došli iz Splita, Šibenika i drugih bližih mjesta. Bilo bi lijepo da ovo događanje ne ostane iznimka nego da potakne posjet i ostalim kulturnim događanjima koje pod paskom već navedenog Pučkog otvorenog učilišta Drniš, Župe Gospe od Ružarija i mnogih drugih entuzijasta kroz cijelu godinu obogaćuju život mnogim Drnišanima.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas742
Ovaj mjesecOvaj mjesec63666
UkupnoUkupno7606167

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57