Gradac Drniški: Proslava blagdana Male Gospe

Još od 1752. godine i župnikovanja fra Gašpara Vinjalića, vjernici današnje gradačke župe s posebnim pijetetom štuju i slave blagdan Porođenja Marijina. U istoimenoj župnoj crkvi koja i danas opet ponosno stoji povrh Petrovog polja, ove godine je prilikom blagdana narodski zvanog Mala Gospa, bilo svečano i posebno pobožno.

Veliki broj vjernika sudjelovao je na trodnevnici čija su misna slavlja predvodili župnik iz Lišana fra Damir Ćiro Čikara,  župski vikar iz Sinja fra Antonio Mravak te fra Ivan Matić, voditelj kuće Tabor u Samoboru. Treće večeri trodnevnice uz inspirativne riječi taborskog učitelja, obilježio je i nastup Gospinih zvjezdica, župskog zbora mladih. Pod vodstvom prof. Jelene Prpa izveli su nekoliko pjesama, od kojih su posebno odzvanjale upravo one posvećene Nebeskoj Majci - Sred te se pećine, Zdravo, Marijo i Molitva žuljnih ruku, a uz Sretnu sigurnost, pod okriljem Isusa i Majke Mu Marije, sigurnost su još jednom pronašli mnogi vjernici iz prepunih klupa crkve.

Na sam blagdan Male Gospe, koji se obilježava i kao Dan Općine Ružić kojoj ova župa pripada, posebno je svečano bilo na jutarnjoj misi koju je, kao i večernju, predvodio fra Ivan Matić. Misnom slavlju prethodila je i tradicionalna procesija u kojoj je uz mnoštvo pobožnog naroda koračalo i 14 svećenika, koncelebranata na svetoj misi. Uz domaćina, župnika fra Jozu Jukića i narod petropoljskog kraja u narodnim nošnjama svojih predaka, prisutan je bio i veliki broj vjernika iz susjednih župa. Riječi zahvalnosti Bogu i riječi nade upućene svakoj prisutnoj duši silazile su sa oltara u srca vjernika, a posebno u srca djece koja su na večernjoj misi primila svečani blagoslov. Simbolično ili ne, na večernjoj misi se krstio i mali Lovre, budućnost cijele župe.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Šibenik (Meterize)

************

Šibenik (Šubićevac)

************

Proslava sv. Franje u Imotskom

************

Proslava sv. Franje u Šibeniku (Šubićevac)

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas710
Ovaj mjesecOvaj mjesec49450
UkupnoUkupno7118991

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 36