Husina jama: Euharistijsko slavlje za sve žrtve ubijene i bačene u Husinu jamu

U subotu 5. rujna 2015., kod Husine jame na Kamešnici slavljena je sveta misa za sve nevine žrtve fašističkog i komunističkog terora, koje su ubijene i bačene u jamu tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća. Misno slavlje predvodio je fra Jure Papić, župnik Župe Čuklić kod Livna uz koncelebraciju svećenika Cetinskog i Livanjskog dekanata.

Unatoč velikoj kiši i nevremenu na misi je se okupilo više stotina vjernika cetinskog i livanjskog kraja, među kojima su bili župan Zlatko Ževrnja, dožupan Luka Brčić, o.d. gradonačelnika Sinja Kristina Križanac, izaslanstvo grada Trilja predvođeno gradonačelnikom Ivanom Šipićem, izaslanstva općina Otok i Hrvace predvodili su Ivica Perković i Dinko Bošnjak, izaslanstvo Viteškog alkarskog društva predvodio je predsjednik Stipe Jukić, predstavnici političkih stranaka, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Drugoga svjetskog rata, te potomci nevinih žrtava. Komemoraciji je nazočio i tajnik udruge Hrvatski domobran za područje SAD-a i Kanade Josip Bušin. Mješoviti zbor iz više župa Cetinske krajine pjevao je za vrijeme svete mise pod ravnanjem s. Vjere Gulić.

U propovijedi fra Jure Papić je pozvao da se konačno progovori tko su oni koji su bacali nevine ljude u Husinu jamu samo zato što su bili Hrvati i katolici. „Mi ovdje dolazimo iz ljubavi, tražimo za njih pravdu i istinu. Tražimo da se već jednom kaže tko su ti koji su ove nevine žrtve bacili u ovu jamu, na to imamo pravo. Danas na ovom svetom tlu, oprostimo svima koji su činili zlo i sada ga čine nama, ali i mi zatražimo oprost od onih kojima mi činimo zlo, a sve kako bi na taj način pokazali istinsku pripadnost Isusu Kristu’, zaključio je na kraju propovjedi fra Jure Papić.

Fra Bože Norac Kljajo, pokretač i glavni organizator komemoracija na Husinoj jami, na kraju misnog slavlja zahvalio je svima koji su na bilo koji način pripomogli u organizaciji ovog slavlja.

Molitvom odrješenja nad Husinom jamom završilo je spomen-slavlje, a vijence su položili izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja, Trilja, općine Otok. Vijence su položila i izaslanstva Viteškog alkarskog društva, sinjskog i livanjskog HDZ-a, članovi Nezavisne liste Mira Bulja, braniteljskih udruga iz Livna, Rujana i Otoka, kao i mještani Orguza te članovi obitelji nevinih žrtava bačenih u ovu jamu i brojni sudionici komemoracije.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2200
Ovaj mjesecOvaj mjesec25343
UkupnoUkupno6439960

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 63 

Administrator

franodoljanin@gmail.com