Turjaci: Fra Božo Ančić proslavio 50. obljetnicu svećeništva

U nedjelju, 23. kolovoza 2015., član naše Franjevačke provincije fra Božo Ančić, dušobrižnik iz Hrvatske katoličke župe München u svojoj rodnoj župi na misnom slavlju uz brojne domaće vjernike iz župe, kao i one koji su stigli iz iseljeništva, Argentine i Njemačke, proslavio je 50. godina služenja Gospodinu, crkvi i čovjeku.

Misnom slavlju su pored slavljenika fra Bože koncelebrirali fra Petar Klapež gvardijan sinjskog samostana, fra Ivan Križanović župnik njemačke župe sv. Gabriela iz Münchena, fra Mladen Marić župnik župe Turjaci, fra Ante Budimir, fra Ivan Dotur, fra Stanko Dotur, fra Božo Ančić mlađi, fra Miro Ančić i fra Frane Litre Milanović. Fra Ante Budimir se u nadahnutoj bratskoj propovijedi osvrnuo na 01. kolovoza 1965. godine, dan kada je održana prva mlada misa u Turjacima, kada je prekinuta duhovna suša Turjačkog kraja. "Bila je to godina velikog Božjeg blagoslova i velike zahvalnosti Majci Božijoj za prvo duhovnog zvanje koje je iniciralo brojna duhovna zvanja iz župe Turjaci, istaknuo je fra Ante Budimir. "Evo danas ispred nas stoji čovjek, svećenik koji već 50 godina neumorno služi svojoj Crkvi, ustrajno služeći Kristu i čovjeku, i o kojemu nikada nisam čuo jednu lošu riječ. "Fra Božo je bio i ostao vjeran svome Bogu u proteklih 50 godina, a to znači da je bio i ostao prijatelj Bogu i čovjeku. Ja znam da ti najbolje poznaješ sebe i svoje slabosti, ali dobro zapamti da te slabosti nisi pred Gospodinom priznavao, ne bi ni dobre strane pred svima nama očitovao, i zato u tebi danas slavimo Gospodina, i na tome ti dragi fra Božo hvala, poručio je svpm subratu fra Ante Budimir.


U znak zahvalnosti za 50. godina svećeništva fra Božo je župi iz koje je potekao darovao brončani reljef crkve Sv. Ante iz Turjaka iz 1701. godine, kao i reljef crkve Sv. Ante iz 1925. godine. Reljefi su djelo umjetnice iz Münchena Sylvie Berger. Reljefe crkve sv. Ante su uručili Berislav Perković Paloš i Boro Galić. Poseban poklon o povijesti Turjaka "Matice-stari dokumenti o povijesti Turjaka" fra Božo je nakon brojnih godina istraživanja po arhivima poklonio svojoj župi da se prisjete vremena kada su njihovi djedovi i pradjedovi unatoč teškim vremenima i iskušenjima ostali vjerni svojoj vjeri. Arhivski zapis o Turjacima uručio je slavljenikov prijatelj i iseljenik iz Argentine Božo Marković.

Zahvalnost i čestitke fra Boži povodom zlatnog jubileja svećenstva izrazio je župnik Turjaka fra Mladen Marić. Uime provincije Presvetog Otkupitelja i provincijala fra Joška Kodžomana fra Boži je zahvalio fra Petar Klapež gvardijan sinjskog samostana. Sinjski gvardijan je istaknuo kako se zlatomisnički jubilej fra Bože Ančića održava u godini kada se slavi 300. obljetnica čudesne pobjede i obrane. Mi smo ponosni i zahvalni za ovaj dan i za sve milosti koje smo doživjeli kroz protekle godine i stoljeća. Nadamo se da će to sve biti ovjekovječeno u knjizi o povijesti Turjaka koju fra Božo priprema, i moramo istaknuti da je sa nestrpljenjem iščekujemo, poručio je sinjski gvardijan fra Petar Klapež.

Na kraju misnog slavlja fra Božo Ančić se zahvalio svima koji su ga pratili na njegovom životnom i svećeničkom putu, kao i svima onima koji su pripomogli u organizaciji misnog slavlja i domjenka za sve misnike.

Euharistijsko slavlje su svojim pjevanjem pratili članovi župnog zbora koje predvodi i uvježbava Majda Krolo.

Fra Božo Ančić je početku svećeničke službe vršio službu domeštra na Visovcu i na La Verni u Italiji, a zatim je bio župni pomoćnik u Vancouveru. Nakon studija u Rimu, bio je provincijalov delegat za braću u Americi, misionar u Rosenheimu i Kölnu. U Splitu je vršio službu tajnika Provincije, a potom se vratio u Njemačku te u samostanu St. Gabriel i u misiji u Münchenu vršio službu gvardijana, župnog vikara, voditelja misije i provincijkog prokuratora.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1156
Ovaj mjesecOvaj mjesec20515
UkupnoUkupno7635393

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53