Vrgorac: Proslavljena 440. obljetnica mučeništva fra Ivana Rozića

U duhovnoj pripremi koja je započela 20. kolovoza 2015. trodnevnicom te svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju, 23. kolovoza 2015., koje je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman u koncelebraciji s fra Žarkom Ilićem iz franjevačkog samostana na Humcu te vrgorskmi župnikom fra Ivicom Omazićem, Vrgorčani su dostojno obilježili 440. obljetnicu mučeništva fra Ivana Rozića, fratra i mučenika iz turskoga vremena po čijem su zagovoru vjernici dobivali brojne milosti i ozdravljenja koja su kroz povijest zabilježena i arhivirana, a događaju se još i danas.


Iako obljetnica nije u potpunosti okrugla, fra Joško Kodžoman rekao je da je ovo zapravo početak našega vjerničkog hoda prema velikoj 450. obljetnici i obnove utjecanja ovome fratru rodom iz hercegovačkoga kraja koji je svojim mučeništvom u Vrgorcu 25. kolovoza 1575. godine Boga stavio na prvo mjesto. To se prema riječima fra Joška od svakoga od nas očekuje i danas. Iako su brojni kršćani u ovim teškim vremenima ponovno pozvani da životom svjedoče svoju vjeru, od nas se isto traži u svakodnevnom životu. Pritisnuti obavezama i ubrzanim življenjem ne smijemo zaboraviti ono najvažnije, staviti Boga na prvo mjesto i živjeti svoj poziv, bilo da ste majka, otac, suprug ili supruga. Na kraju svete Mise Provincijal je blagoslovio kamen posvećen "Lipanjskim žrtvama" koje su partizani 15. lipnja 1942. osvajanjem Vrgorca pobili . Kamen su donijele udruge branitelja a bit će ugrađen u zid mučenika ispred crvke Hrvatskih mučenika na Udbini.

U godini posvećenoga života zahvaljujući župniku fra Ivici Omaziću, obnova štovanja mučeniku i mogućem svecu, Božjem ugodniku fra Ivanu Roziću započela je već prije devet mjeseci, redovnom devetnicom, ispovijedi i misnim slavljem svakog 25.og u mjesecu, obilježavanjem prostora za osobnu molitvu na grobu mučenika koji se danas nalazi u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu, tradicionalnom svetom misom na Veliku Gospu u kapelici sagrađenoj nad njegovim starim grobom, a obljetnica planira se dostojanstveno zaokružiti dopunjenim reizdanjem knjižice s popisanim svjedočanstvima o brojnim ozdravljenjima, O. Ivan Rozić, mučenik i mogući zagovornik pred Bogom, prvi put objavljenoj 1928. godine.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas276
Ovaj mjesecOvaj mjesec51747
UkupnoUkupno7435447

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31