Drniš: Glazbene večeri u crkvi Sv. Roka

U Drnišu je ove 2015. godine, povodom blagdana svetoga Roka - zaštitnika grada, prvi put održana trodnevna manifestacija pod nazivom Glazbene večeri u crkvi Sv. Roka. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Drniš i Župe Gospe od Ružarija uz suorganizaciju Grada Drniša i supokroviteljstvo Grada Zagreba, napokon je i najmanja drniška crkva (građena 1731. godine) dobila priliku oživjeti i uživati u vrhunskim glazbenim izvedbama. Voditelj programa svih triju večeri, od 10. do 12. kolovoza 2015., bio je Adrijan Vucić.


Čast da otvori ova glazbena događanja pripala je domaćinima – Gradskom pjevačkom zboru „Neuma“. Ovom prigodom na repertoaru Neume posjetitelji su imali priliku čuti duhovne skladbe autora 20. i 21. stoljeća (M. Garau, Z. Kodaly, F. Debon, B. Dewagtere, J. Rutter) te crnačke duhovne pjesme (Let my people go, Good news, This little light of mine…). Uvijek vjerna publika i ovoga puta velikim je pljeskom nagradila ustrajan rad pjevača i umjetničke voditeljice prof. Jelena Prpa, koji su i svoju zahvalnost izrazili bisem - izvedbom popularnog duhovnog hita You raise me up. Koncert je to kojim je označen kraj i ove uspješne Neumine sezone koju su obilježili brojni nastupi od kojih su za izdvojiti otvaranje Dana kršćanske kulture u ožujku tekuće godine u Splitu, gostovanja u Vodicama i Metkoviću, sudjelovanje na drniškim Večerima pasionske baštine i proslavi povodom 132. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića u Crkvi Presvetog Otkupitelja - grobnici obitelji Meštrović u Ružiću te organizacija Festivala zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“.

Druge večeri ove manifestacije publika je istinski uživala u izvedbi mladog hrvatskog gitarista Petra Čulića. Glazbenik iz Dugog Rata već je osvojio europske pozornice (London, Beč, Pariz, Bruxelles), a sljedeće godine kreće i na zahtjevnu svjetsku turneju (Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Azija, Australija, Afrika). Svojim izvedbama skladbi T. Uhlika, F. Tarrege, D. Scarlattija, J. Rodriga i M. Giulianija oduševio je sve prisutne, a svoj neizmjeran talent posebno je pokazao u autorskim skladbama Praznina i Svjetionik. Publika nije krila svoje oduševljenje za što je bila nagrađena sa čak tri izvrsna bisa. Dobitnik više od 15 prvih nagrada kao solist na državnim i međunarodnim natjecanjima te triju prvih nagrada sa komornim sastavima, magistrirao je 2008. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu (u klasi prof. Gorana Listeša) na koju je primljen u kvoti „posebno nadarenih“ i prije završetka srednje škole. Postdiplomsko obrazovanje završio je u Koblenzu, a sudjelovao je i na brojnim majstorskim tečajevima. Do sada je izdao već 2 solo albuma (od kojih je jedan autorski) te jedan u sklopu projekta „Priča o Marku Maruliću“ sa vokalnim sastavom Cantores Maruli, glumcem Zlatkom Crnkovićem i pjesnikinjom Marinom Čapalijom. Svi koji su iskoristili priliku da svojim prisustvom sudjeluju u veličanstvenoj i inspirativnoj večeri Petra Čulića, zauvijek će očaravajuće  zvuke njegove gitare nositi u srcu. Vjerujemo da će i samom umjetniku ovaj prvi nastup u  Drnišu ostati zauvijek u sjećanju budući da mu je, po vlastitim riječima, to bio i prvi koncert s verom na ruci.

Zvucima violine i klavira crkva sv. Roka je bila ispunjena u srijedu, zadnjeg dana Glazbenih večeri. Skladbama P. Dešpalja, R. Wagnera, N. Paganinija, I. Lang, J. Brahmsa, C. Saint Saensa i E. Ysaye predstavile su se pijanistica Ana Lucić i violinistica Anamarija Milić. Na samom početku skladbom Guslački hir br. 1 skladatelja Pavla Dešpalja u  solo izvedbi violine, iskazan je sav raskošan talent mlade Zagrepčanke koja se na Muzičku akademiju u Zagrebu upisala sa samo 16 godina, a školovanje je nastavila u Beču i na Konzervatoriju u Maastrichtu (Nizozemska). Nastupala je u mnogim europskim državama (Francuska, Njemačka, Italija, Austrija…) te osvojila brojne nagrade na prestižnim natjecanjima mladih glazbenika. U kombinaciji sa klavirskom pratnjom Ane Lucić, također višestruko nagrađivane glazbenice koja je svoje obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, i treću večer Glazbenih večeri oživjela je crkva svetog Roka u svom najljepšem sjaju.

Zadovoljna i brojna publika, koja je i treće večeri nagrađena dodatnom izvedbom, znak je da je organizacija ove manifestacije pun pogodak pa je za vjerovati da će i nadolazeće godine donijeti brojna glazbena gostovanja.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas61
Ovaj mjesecOvaj mjesec72640
UkupnoUkupno7456340

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 83