Split: Proslava sv. Klare

Na svetkovinu sv. Klare u utorak, 11. kolovoza 2015., u crkvi redovnica klarisa u Splitu jutarnje euharistijsko slavlje u 8 sati predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman. U koncelebraciji su bili kapelan ss. klarisa fra Josip Lucić i još desetak svećenika. Fra Josip Lucić, kapelan sestara klarisa, nakon svečanog ulaska u crkvu, rekao je kako mu je radost i čast u ovoj duhovnoj oazi mira u ime svećenika i vjernika pozdraviti provincijala fra Joška Kodžomana na ovu svetkovinu Majke Klare.


Provincijal Kodžoman, uvodeći u slavlje, pozdravio je sestre klarise, kapelana sestara klarisa fra Josipa Lucića, braću svećenike i vjernike, a potom je kazao kako je za vrijeme održavanja generalnog kapitula OFM u Asizu upriličen molitveni susret u crkvi Sv. Klare u Asizu sa sestrama klarisama. Suprotno današnjim trendovima, pred nama je lik sv. Klare, lik koji je nenametljiv i lik koji je nevidljiv za razliku od likova koje predstavljaju senzacionalistički mediji. Neka nam primjer sv. Klare bude izazov koji će nas potaknuti na glad za Bogom i ljubav prema bližnjima, završio je o. Provincijal.


Na početku propovijedi o. Provincijal je rekao kako u proslavi blagdana sv. Klare pokušavamo otkrivati dostojanstvo vjernika, svoju duhovnu srodnost i povezanost te razmišljati o značenju svoga života u odnosu prema osobnom iskustvu Boga i vjere. Sv. Klara otkrila je smisao svoga života u molitvi i u pomaganju ljudima. Ona nije pobjegla iz svijeta niti se zatvorila u zidine samostana. Ona je samo nastavila živjeti, dublje promišljajući o životu i u stalnoj potrazi za načinima kako bi svom životu dala dublji smisao i kako bi po njezinu životu svi ljudi iskusili veću ljubav. Osvrćući se na svetopisamske riječi proroka Hošee provincijal Kodžoman je rekao kako je u toj knjizi riječ o ljubavi koju Bog ima prema svome narodu i o naravi te ljubavi koja uvijek pruža svom narodu mogućnost da se vrati sa svoga grešnog puta, međutim, čovjek teško mijenja svoje grešne navike kao što opisuje i sv. Pavao pišući o Korinćanima gdje navodi razmirice i povlačenja pred civilnim sudovima, zloupotrebe i gramzivost prema zajedničkim dobrima… I Isus iz ljubavi prema čovjeku poziva na promjenu i obraćenje. Mnoge muke i nevolje s kojim se susrećemo u svijetu, pa i kao kršćani, posljedica su svjesnog ili nesvjesnog otpada od vjere, posljedica su naše nesposobnosti i nespremnosti da živimo praktičnu vjeru, da živimo iz vjere i za vjeru. Nažalost, jedino u trenutcima iznenadne bolesti, smrti ili nevolje potakne da živimo milosni život djece Božje. Obraćajući se sestrama klarisama o. Provincijal je rekao kako je sv. Klara njihov uzor u vjeri i u prihvaćanju radikalnog Kristovog poziva, da ga slijedimo i da mu se predamo. Način života sv. Klare i klarisa potiče na razmišljanje i na propitkivanje o smislu i vrijednosti i naših života. O. Provincijal je završio riječima kako želi da i nadalje sestre vjerno služe Bogu i našem hrvatskom narodu preporučivši sve u njihove molitve i zagovoru sv. majke Klare.

Sestre klarise molitvom, pjevanjem i sviranjem radosno su započele slavlje svetkovine svoje zaštitnice i utemeljiteljice Majke Klare 2. kolovoza devetnicom koju su predvodili fra Josip Lucić, fra Ante Kukavica, fra Ante Vučković, don Luka Vrljičak, fra Nikica Devčić, p. Jozo Ćirko, p. Stipo Balotinac, fra Ivo Martinović i fra Žarko Mula.

Večernje slavlje u 18 sati predvodi mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup. 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas529
Ovaj mjesecOvaj mjesec63453
UkupnoUkupno7605954

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42