Knin: Govor provincijala fra Joška Kodžomana

Provincijal fra Joško Kodžoman održao je prigodni govor na završetku euharistijskog slavlja u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu u srijedu, 5. kolovoza 2015.

Uzoriti gospodine Kardinale, uvaženi članovi Hrvatske biskupske konferencije, poštovani predsjedniče Hrvatske unije viših redovničkih poglavara i poglavarica, braćo provincijali, draga braćo svećenici, časne sestre, dragi stradalnici Domovinskog rata, dragi naši hrvatski branitelji, poštovani predstavnici civilne vlasti, uvaženi dužnosnici hrvatske vojske i policije, sestre i braćo u Kristu! Čast mi je i zadovoljstvo sve vas zajedno pozdraviti ispred Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, u ovom povijesnom trenutku, kako za Grad Knin i katoličke vjernike koji u njemu žive, tako i za cijelu našu ponosnu Domovinu Hrvatsku.

Ova sveta misa, koju proslavismo u spomen na 20. obljetnicu oslobodilačke vojnoredarstvene akcije „Oluja“, te  kao zahvalu za Domovinu i naše branitelje, posebno one nestale, stradale i poginule, znak je naše ljudske i kršćanske povezanosti u duhu iste vjere i istih domoljubnih osjećaja.  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, najznačajniji je dan naše novije povijesti.  Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se u njemu! (Ps 118)

Naši branitelji i mudro vodstvo, predvođeno prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, izborili su nam dar toliko željene slobode i neovisnosti, zahvaljujući jasnoj viziji, iskrenoj želji, jedinstvu svega Naroda ali i nezasluženoj Božjoj milosti i Gospinu zagovoru. Zbog te svijesti, kršćanski katolički vjernici te svi istinski domoljubi osjećaju potrebu uvijek iznova slaviti te dane ponosa i slave, ali i potrebu zahvale Svemogućem Bogu i Gospi, najvjernijoj odvjetnici roda našega!

Uzoriti gospodine Kardinale, hvala Vam da ste prihvatili naš poziv i predvodili ovo jubilarno misno slavlje. Hvala Vam na Vašim biranim i nadahnutim pastirskim riječima. Dobro smo razumjeli Vaše poruke i spremni smo raditi na svekolikoj obnovi našeg društva, na produbljenju i očuvanju naše vjere, koja upravo na ovim prostorima ima najdublje korijene. Najstariji lik Gospin, pronađen na obližnjem lokalitetu u Biskupiji, zalog je naše sigurnosti i postojanosti kroz prošlost, sadašnjost, a vjerujemo i budućnost.

U ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koja je ponosni nositelj izgradnje crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, zavjetne crkve čitavoga Hrvatskoga naroda, koju sinoć blagoslovismo, danas je posebno ponosna, jer smo uspjeli pripremiti ovo impozantno crkveno zdanje, za posvetu i jubilarnu proslavu najvećeg nacionalnog blagdana i obilježavanje najznačajnijeg dana novije hrvatske povijesti. Vjerujemo da smo tim činom značajno doprinijeli zajedništvu našeg Naroda, koje nam je danas potrebnije nego ikad prije.  U ime Provincije zahvaljujem svim dosadašnjim dobročiniteljima i preporučam se za nove donacije kao bi izgradnju i dovršenje ovog memorijalnog centra u potpunosti priveli kraju.

Svim hrvatskim braniteljima, građanima, domoljubima, čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja. Naše vrijednosti obitelj, Domovina, vjera žive od sjećanja i zahvalnosti. Stoga budimo zahvalni i sjećajmo se onih, koji su nas zadužili, koji su živote svoje dali i dijelove svoga tijela. Molimo za njih neprestance kao i za naše nestale,  njihove obitelji, molimo za sve ljude, koji su nevini patili.

Neka nam živi vječna i jedina domovina Hrvatska, neka je čuva i štiti moćni zagovor naše Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta!

Neka nam je svima sretno u novom desetljeću slavljenja i obilježavanja najvećih svetinja naše vjere i nacije! Živjeli!


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas282
Ovaj mjesecOvaj mjesec51753
UkupnoUkupno7435453

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 74