Visovac: Slavlje Gospe od Anđela

Na svetkovinu Gospe od Anđela, 2. kolovoza 2015., hodočasnici su već u rano jutro počeli dolaziti u Gospino svetište, smješteno usred nacionalnog parka Krka, na otočiću Visovac. Mnogi su stigli pješice iz svojih sela i gradova da bi na taj način pokazali svoju ljubav prema Gospi. Prva sveta misa započela je u 6.30 sati, a održao ju je don Gabriel Jagarinec, župnik Skradina. U 7.30 svetu misu predslavio je fra Jure Šimunović, u 8.30 fra Stjepan Matić.


Središnje slavlje u 10.30 sati započelo je procesijom, u kojoj je nošena slika Gospe Visovačke, a procesiju i euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ante Ivas, biskup šibenski. Mons. Ivas u propovjedi istaknuo kako u životu nikad ne smijemo gubiti nadu, pa ni onda kad sve nade bivaju poljuljane, potopljene i srušene, a takvih je vremena u povijesti našega roda Hrvatskoga bilo na pretek. Tome su svjedoci nebrojena mjesta koja je svojoj Gospi na dar poklanjao Hrvatski vjernik i tako je sve do danas. Svaka crkva, svetište, kapela, oltar, slika ili lik Gospin nosi u sebi neki sveti spomen na Njezin čudesni zagovor, pomoć i zahvalu Gospi koja je u neslavnim vremenima tješila, hrabrila i jačala sve ljude i svoj narod. Koja je izmolila mnoga čuda, čudesna obraćenja, opraštanja, pomirenja, mnoga ozdravljenja duševna i tijelesna. (...) Danas se sjećamo kako je u svoj svojoj malenosti, veliki sveti Frane svoje konačno obraćenje doživio baš uz Mariju, uz Gospu, u crkvi Gospe od Anđela, u Porciunkuli. Tu je uz Gospinu pomoć naučio da biti Kristov vjernik znači živjeti po Evanđelju, po Riječi Gospodinovoj. (...) Tu je uz Gospu od Anđela zaželio umrijeti i umro je, sretan kao dijete, kažu očevidci, s molitvom i pjesmom na usnama, okružen braćom. Eto tako umire pravednik. Franjo je postao veliki Anđeo, glasnik velikoga Kralja, vjerovao je da ga je on poslao na raskrižja života da svijetu kaže što je ljepota. Ljepota života s Bogom.

U koncelebraciji je bilo deset svećenika, a svečanost je svojim pjevanjem uzveličao Mješviti zbor i orkestar Gospe od Zdravlja pod ravnanjem fra Stipice Grgata i za orguljama s. Zore Radić. U 17 sati misu je održao fra Petar Klarić, definitor i župnik Drniša, a u 18 sati održana je sveta misa grkokatoličkog obreda koju je predslavio vlč. Milan Stipić. Misom zahvalnicom u 19 sati završila proslava Gospe od Anđela na Visovcu. Sveukupno je tog dana Visovac posjetilo je više od dvanaest tisuća vjernika.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas272
Ovaj mjesecOvaj mjesec65480
UkupnoUkupno7607981

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31