Studenci: Proslava sv. Ilije

Proslava svetkovine sv. Ilije proroka u Studencima započela je trodnevnicom. Misno slavlje prvoga dana kojemu je prethodila molitva krunice i prigoda za svetu ispovijed predvodio je fra Nedjeljko Čarapić, župnik Podbablja. U nadahnutoj propovijedi fra Nedjeljko je naglasio kako je Ilijino vrijeme vrlo blisko današnjem, pa nam taj starozavjetni svetac, čija se svetkovina slavi 20. srpnja 2015. itekako može biti i sada uzor i putokaz kako se boriti za očuvanje vjere i istinskih vrijednosti, a posebno u saznanju da Bog pokazuje svoju moć kada on hoće i na način na koji hoće.

U subotu, 18. srpnja 2015.  misno slavlje drugoga dana trodnevnice predvodio je naš studenčanin fra Jakov Udovičić, župni vikar Vinjana. Fra Jakov je u propovijedi govorio o životnom putu svetoga Ilije, koji je s jedne strane prožet molitvom i tišinom, a s druge strane „gorljivošću i borbenošću“ u obrani vjere. Takav put je svima nama poticaj da njegujemo kršćansku molitvu i svakodnevno rastemo u ljubavi prema Bogu. Treći dan priprave za svetkovinu patrona župe protekao je u ozračju nedjeljnog misnog slavlja koje je predvodio fra Ante Tonko Bilić, voditelj HKM Mainz. Propovijedajući o sv. Iliji kao primjeru širitelja radosnog susreta s Bogom, fra Ante Tonko je naglasio kako u životu trebamo činiti male pokrete u potpunoj poniznosti kako bismo mogli doživjeti susret s Bogom. Snaga takvog susreta će nam pomoći u čitavom životnom hodu, a ne samo 40 dana. Pozvavši nas na molitvu fra Ante je zaključio kako će nam primjer sv. Ilije pomoći u odolijevanju iskušenjima novoga svijeta.

Na uočnicu svetkovine sv. Ilije u večernjim satima održan je četvrti po redu Susret klapa Dalmatinske zagore. Susret klapskih pjevača i pjevačica, koji se tradicionalno održava u čast sv. Iliji proroku ove je godine okupio ženske klape „Zvizdan“ iz Posušja, „Murtile“ iz Dugopolja te klapu „Kolura“ iz Splita. Muške klapske zvuke predstavile su dvije klape istog imena „Sv. Mihovil“, jedna iz Prološca, a druga klapa koju čine pripadnici policijskih snaga MUP-a. Prisutne je pozdravio fra Zoran Jonjić te istaknuo kako je upravo izvorna dalmatinska glazba izvrstan način kako se može slaviti Boga što su klape i pokazale jer je većina pjesama bila sakralnog i domoljubnog karaktera.

Na dan svetkovine prvu svetu misu u 9.00 sati predvodio je fra Ante Tonko Bilić, a središnjem misnom slavlju u 10.30 sati prethodila je procesija studenačkim Centrom. Misno slavlje je predvodio fra Zoran Jonjić, privremeni upravitelj župe uz koncelebraciju fra Danka Glibote, župnika, fra Dinka Bošnjaka, župnika Lovreća, fra Ante Tonka Bilića, voditelja HKM Mainz, fra Jakova Udovičića, župnog vikara Vinjana, fra Ivana Udovičića, ravnatelja i prefekta Sjemeništa u Sinju, fra Frane Lace, župnika Zmijavaca, fra Nedjeljka Šabića, župnika Tučepi, fra Petra Vrljička, župnika Baške Vode. Brojne hodočasnike iz susjednih župa ispovijedali su don Nediljko Ribičić, don Danijel Guć i don Srećko Franić. Propovijedajući o sv. Iliji s čijih su usana Božje riječi plamtjele poput buktinje, fra Zoran je naglasio potrebu molitve i pobožnosti kako bi u ovim, za svakog vjernika zahtjevnim vremenima, mogli nositi gorljivost i žar kojima je bio prožet život sv. Ilije. Sva misna slavlja i pobožnosti svetkovine uveličao je pjevanjem Mješoviti župni zbor pod ravnanjem Ante Babića i Marija Cikojevića.

U prigodi svetkovine sv. Ilije KUŠU STUDA iz Studenaca organizirala je bogat Kulturno umjetnički program pod nazivom „Ilina“, koji je dio 22. Studenačkog lita. Program je počeo malonogometnim turnirom, a završio tradicionalnim Natjecanjem u praćkanju i drugim starim dječjim igrama, što je svojevrsna posebnost ovog dijela Dalmacije. Opširnije o Ilinskim događajima možete pogledati na: https://www.facebook.com/pages/Župa-sv-Ilije-proroka-Studenci/i https://www.facebook.com/kusu.studa

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas281
Ovaj mjesecOvaj mjesec51752
UkupnoUkupno7435452

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57