Runovići: Proslava blagdana Gospe od Karmela

Proslavi blagdana Gospe od Karmela, zaštitnice župe Runovići prethodila je trodnevnica kroz koju su vjernici imali mogućnost za sv. ispovijed te u 18:30 sati sudjelovati u molitvi Gospine krunice i litanija, a u 19 sati u slavlju sv. mise. Prve dvije večeri trodnevnice vjernike je ispovijedao, slavio sv. misu i propovijedao fra Frano Laco, župnik Zmijavaca.

Treću večer trodnevnice kada se u župi slavi svetkovina Posvete župne crkve sv. misu je slavio i propovijedao fra Marko Babić, duhovnik franjevačkih bogoslova u Splitu, a suslavili su župnik fra Mladen i fra Nedjeljko Jukić. Fra Marko je podsjetio kako je splitski biskup Filip Frano Nakić na današnji dan 1899. god. posvetio župnu crkvu Gospe od Karmela. Prije sv. mise bila je ispovijed pred blagdan zaštitnice župe na prostoru „Crkvine“ pored župne crkve, a ispovijedali su fra Frano Laco, fra Nedjeljko Čarapić, fra Denis Šimunović, fra Jakov Udovičić, fra Vinko Gudelj, fra Rafael Begić, fra Nedjeljko Jukić, fra Ante Ivan Rozić i župnik fra Mladen.


Na blagdan Gospe od Karmela prvu sv. misu u 8 sati slavio je župnik fra Mladen. Preko sv. mise svirala je č. s. Ana Jukić, a u pjevanju joj je pomagala Kristina Ljubičić. Župnik je u propovijedi naglasio dok se molimo Gospi za svoju djecu i mlade da ih nastojimo odgajati u vjerničkom katoličkom duhu i da im pružamo pravi kršćanski primjer te ćemo tako biti svjedoci evanđelja.

U 10:30 sati iz crkve je pošla procesija sa Gospinim kipom koju je predvodio mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u Bosni i Hercegovini, a fra Marko Babić pjevao je Gospine litanije. Gospin kip u procesiji nosili su studenti Mate Babić, Mate Lešina, Ivan Puljić i Zvonimir Lubina. Po dolasku procesije na prostor „Crkvine“ pored župne crkve slavljena je sv. misa. Uz o. biskupa u sv. misi suslavili su fra Mladen Prolić - župnik, fra Zoran Kutleša - samostanski vikar, svećenici – franjevci rodom iz Runovića – fra Ferdo Jukić, fra Marko Babić, fra Nedjeljko Jukić i fra Marko Bitanga, te fra Nedjeljko Čarapić, fra Vinko Gudelj, fra Zoran Jonjić, don Ante Karoglan, don Joko Blažević, fra Josip Sušić, don Jere Lenkić i fra Eugen Poljak, nekadašnji župnik.


Otac biskup u propovijedi je govorio o štovanju Bl. Djevice Marije koje je duboko ukorijenjeno u našem hrvatskom biću, o Mariji kao našoj zagovornici i kao onoj koju treba nasljedovati te o njoj kao djevici i majci. Istaknuo je kako je u današnjoj civilizaciji žena sve manje djevica i majka što se odražava tako da je manje rođenih, a više umrlih, što je i potkrijepio statističkim podatcima. Od sklopljenih brakova jedna trećina se razvodi. Preko sv. mise pjevao je Mješoviti župni zbor koji je za današnje slavlje pripremala voditeljica gđa. Marija (Maja) Biočić.

Prije sv. mise fra Jakov Udovičić i fra Frano Laco ispovijedali su vjernike. Na kraju sv. mise župnik fra Mladen se zahvalio o. biskupu i svima koji su pridonijeli proslavi blagdana Gospe od Karmela te fra Ferdi Jukiću, franjevcu – svećeniku rodom iz Runovića čestitao 50 godina misništva.

Večeranju sv. misu u 19 sati slavio je i propovijedao fra Zoran Kutleša, župni i samostanski vikar u Imotskom. Fra Zoran je u propovijedi govorio o Djevici Mariji kao onoj koja je uvijek posred Božjeg naroda, koja s nama i za nas moli. Ono što je najvažnije za nas vjernike jest da nas Marija iz Kane Galilejske poziva da slušamo njezina Sina, naglasio je fra Zoran. Preko večeranje sv. mise svirala je Marija Babić, ovogodišnja krizmanica.

I ove godine blagdan Gospe od Karmela okupio je na sv. misama veliki broj Runovićana, domaćih i pridošlih širom Lijepe naše i svijeta, zatim Zmijavčana te hodočasnika iz susjednih župa.

Dana 15. srpnja proslavljen je „Dan Općine Runovići“. U 11 sati kod središnjeg križa na novom groblju Sv. Mihovila u nazočnosti župana Zlatka Ževrnje te gosta Općine gosp. Borko Babić, predsjednik Općinskog vijeća položio je vijenac i upalio svijeće, a župnik fra Mladen izmolio je molitvu za pok. hrv. branitelje.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1362
Ovaj mjesecOvaj mjesec61394
UkupnoUkupno7445094

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 82