Split: Svećeničko ređenje - 2015.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je u konkatedrali Sv. Petra u Splitu euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je za prezbitere zaredio devetoricu đakona u subotu, 27. lipnja 2015. godine.

Zaređeni su:

Na naslov Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja (Split)

  1. Fra Lazar Perica (rođ. 1977.), župa sv. Jeronima, Šibenik – Meterize
  2. Fra Kristijan Šilić (rođ. 1988.), župa sv. Franje Asiškoga, Čapljina (BiH)

Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije(Split)

  1. Don Ivan Marić (rođ. 1990.), župa Gospa u Siti, Strožanac
  2. Don Miroslav Rubić (rođ. 1990.), župa sv. Pavla apostola, Split - Pujanke
  3. Don Mislav Šaškor (rođ. 1989.), župa sv. Josipa, Split – Mertojak
  4. Don Toni Šinković (rođ. 1988.), župa sv. Petra, Split - Konkatedrala

Na naslov Misionara Monfortanaca – Družba Marijina Zagreb

  1. Zrinko Petar Nikolić (rođ. 1979.), župa sv. Franje Asiškoga - Imotski
  2. Miro Ravlić (rođ. 1963.), župa Bezgrješnog začeća BDM – Tihaljina (BiH)
  3. Nikola Tandara (rođ. 1976.), župa Sv. Ivana Krstitelja – Ričice (Imotski

U slavlju su sudjelovali provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, provincijal talijanske provincije otaca monfortanaca Angelo Epis, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, odgojitelji mr. don Boris Vidović i dr. fra Stipe Nimac, profesori, svećenici, redovnici i redovnice, bogoslove te članovi obitelji, rodbina i prijatelji ređenika. U koncelebraciji je sudjelovalo 115 svećenika.

Bog je život, ali zavišću zloga uđe i smrt u ovoj svijet. Božja ljubav nas prati i želi nas dostići jer mu je stalo do čovjeka, do svoje slike, jer Bog je ljubav i život“, rekao je nadbiskup pozdravljajući prisutne. U  homiliji pojasnio je kako evanđeoski tekst o vraćanju u život dvanaestogodišnje umrle kćeri nadstojnika sinagoge Jaira je prepoznatljiv u događaju ređenja svećenika. Ono što veže ova dva događaja, istaknuo nadbiskup, je ljubav oca za člana svoje obitelji. „Vaši vjernici od danas  nazivat će vas 'oče', jer u vama će prepoznati onoga koji iskazuje ljubav prema čovjeku u njegovim nevoljama. U tebi će prepoznati da ljubiš svakog čovjeka i zato s pravom možeš nositi ovo ime“, kazao je nadbiskup obraćajući se ređenicima. Uz ostalo istaknuo je brigu i zauzetost oca za članove svoje obitelji i istaknuo kako će od sada njihova obitelj biti svaki čovjek bez obzira na njegovo opredjeljenje, vjeru i naciju. Otac je osjetljiv na potrebe svoje obitelji i „kako možeš ostati miran vidjevši danas tolike mladiće i djevojke koji su uvenuli ili venu, tolike koji su pokopali svoje ideale? Moraš nešto pokušati jer ti si prihvatio svoji opredjeljenjem Krista, svojim svećeništvom i izborom svoga celibata, ne bježiš od ljubavi, ne plašiš se, nego proširuješ svoju obitelj u kojoj vidiš svakog čovjeka. Jer ukoliko celibat nije mogućnost jedne slobode, onda nema smisla. I zato zvati će vas  zvati 'oče', iako vas dobro neće poznavati“ kazao je nadbiskup. U nastavku dodao je kako su ređenici nosioci nade i očekivanja Crkve i društva jer su proroci života i ljubavi, jednog novog društva kojem žele donijeti duhovnost, smisao, kruh Riječi života i ljubav. U nastavku nadbiskup je zamolio Gospodina da sve ograničenosti, molitve, uspavanosti, grešnosti, ali i dobronamjernost pretvori u čudo svoje prisutnosti. “ U vašem ozdravljenju zdravlje će naći drugi, u vašem ustajanju ohrabrenje i odvažnost mnogi. U vašem koraku mnogi će prepoznati da se može izići iz poteškoća. Vi ste nam ta nada i daj Bože da je svi u vama prepoznamo“ zaključio je nadbiskup.

Nakon homilije uslijedio je središnji čin ređenja, polaganje ruku i posvetna molitva, koje je tumačio mr. don Mario Buljević, vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Svojim pjevanjem svečano misno slavlje uveličao je Mješoviti združeni pjevački zbor župe sv. Pavla sa Pujanki i konkatedralni zbor sv. Petra  uz orguljašku pratnju Mirka Jankova i pod ravnanjem don Mihaela Provića.

U nastavku euharistijskog slavlja mladomisnici su se pridružili nadbiskupu za stolom Gospodnjim. Nakon popričesne molitve i himna „Tebe, Boga hvalimo“ okupljenima su se obratili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman i provincijal talijanske provincije otaca monfortanaca Angelo Epis.

Prije završnog blagoslova uslijedila je zahvala „Tebe Boga hvalimo“, nakon čega je  nadbiskup Barišić iskazao zadovoljstvo što su zaređena i tri misionara monfortanca Družbe Marijine. To je nazvao univerzalnošću Crkve i poželio im da budu dostojni Kristovi svećenici i dostojni domovine iz koje potječu .

Na kraju nadbiskup je novo zaređenim svećenicima poželio „da vaše ruku budu uzdignute njemu, a ispružene bratu čovjeku, jer jedino tako Gospodin vas ispunja, a tako i ova nada i očekivanje koje u vas stavlja Crkva, društvo i domovina. Od vas očekujemo da tim žarom riječi budite uspavane, rukom podižete, posrnule  a životom hranite gladne“.


 

Govor provincijala fra Joška Kodžomana

Preuzvišeni o. Nadbiskupe, mnogopoštovani o. provincijale redovnika monfortanaca, poštovani generalni i pastoralni vikari Splitsko-makarske nadbiskupije, cijenjena braćo svećenici, časne sestre, aspiranti za duhovna zvanja, dragi mladomisnici, roditelji i rodbino naših novozaređenih svećenika, braćo i sestre u Kristu!

Čast mi je i zadovoljstvo sve vas pozdraviti u ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, na čiji su naslov danas zaređena dvojica mladića. Svećeničko je ređenje jedan od najradosnijih dana u godini za cijelu mjesnu crkvu, za putujući narod Božji koji u ovom trenutku zahvaljuje Trojedinom Bogu kao glavnom pokretaču duhovnog poziva koji se rađa u ljudskoj duši.

Ovo je prigoda da zahvalimo i svima onima koji su doprinijeli da se taj žar vjere u našim mladomisnicima rasplamsa, sve do životne odluke da slijede Gospodina, da služe Bogu, Crkvi i Narodu.

Hvala njihovim dragima roditeljima, njihovim odgojiteljima, profesorima i svima koji su iskreno molili za ustrajnost na njihovom putu prema zreloj ljudskoj odluci i trajnom opredjeljenju za svećeništvo.

Svaki od nas pojedinaca nosi sa sobom pečat izvornosti i obilježja života vječnoga… Čovjek se rađa da bi bio i postao bogatstvo, ljudskoj zajednici, svojoj obitelji, društvu,  Crkvi i narodu… Stoga, Vama dragi mladomisnici, želim da po duhovnom bogatstvu koje nosite u sebi, obogatite sve ljude do kojih će vas Providnost odvesti, da doživite starost uz osjećaj da ste ispravno odlučili.

Biti svećenik ne znači zaslužiti trofej. Biti svećenik ne znači imati privilegij i moć. Biti svećenik znači slijediti Krista i u njegovo ime ići po svem svijetu liječeći bolesne, darujući svima njegov mir, podižući slabe kao što smo i mi sami. To je poziv da žrtvama i obespravljenima budemo zastupnici, onima koji su obeshrabreni da im navijestimo radosnu vijest, grešnicima da dijelimo oproštenje, kao što je i nama štošta oprošteno.

Sve što činimo, činimo u ime Isusa Krista, ne u svoje osobno ime. Svećeništvo je veličanstveni poziv.

Pozivam sve vas, ovdje okupljene, da svi zajedno nastavimo moliti, kako za naše novozaređene svećenike, jednako tako i za nova duhovna zvanja, koja trebamo u Crkvi kao što suha zemlje treba kišu. Molimo s vjerom i žarom da se mnogi mladi ljudi odazovu zovu Gospodnjem, posvećujući svoje živote, svoju snagu i svoje talente Bogu, Crkvi  i svom Narodu.

Vama, draga mlada novozaređena braćo, želim obilje Božjeg blagoslova u vašem životu i radu.

Želim vam da, kroz molitvu,  ostanete tijesno povezani s našom duhovnom majkom Marijom, koja je naša zagovornica i pomoćnica a nadasve s Gospodinom, koji vas je pozvao u svoju svetu službu i koji će vam dati snagu da nadvladate sva iskušenja.

Sve nas ovdje okupljene, a posebno naše mladomisnike, neka po rukama našeg o. nadbiskupa, blagoslovi svemogući Bog. Živjeli i sretno!

Fotografije
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas536
Ovaj mjesecOvaj mjesec49600
UkupnoUkupno7433300

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57