Mons. Mate Uzinić pohodio HKŽ München

U predivnom ambijentu renesansne crkve St. Michael u središtu Münchena okupilo se u subotu 20. lipnja preko 2000 vjernika koji su mogli nazočiti svečanom euharistijskom slavlju na kojem je dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić podijelio sakrament krizme koji je primilo 166-oro mladih krizmanika i krizmanica iz hrvatske katoličke župe München. Mladi krizmanici su uz svoje roditelje, kumove i rodbinu na ovom slavlju u srcu Bavarske došli potvrditi pripadnost vjeri svoga naroda. Mladi i nasmijani, s puno ushićenja su sudjelovali na ovom posebnom misnom slavlju koje je predvodio biskup Uzinić. Mlade krizmanike su za njihov veliki dan pripremali fra Filip Mimica i fra Ante Ivan Rožić.


Misno slavlje je započelo procesijom u kojoj su sudjelovali ministranti i folkloraši iz folklorne skupine fra Andrija Kačić Miošić koji su nosili hrvatsku i bavarsku zastavu kao simbol povezanosti sa Domovinom iz koje potječu njihovi roditelji i stvarnost življenja u Bavarskoj. Uz biskupa Uzinića misnom slavlju su koncelebrirali fra Boris Čarić, župnik HKŽ München, fra Jozo Župić, dušobrižnik u HKŽ München, fra Daniel Stipanović, vlč. Ivica Zrno, vlč. Darko Poljak, vlč. Željko Kovačević i đakon Mate Kutleša.

Fra Boris Čarić se na početku misnog slavlja zahvalio dubrovačkom biskupu mons. Uziniću što je iskazao spremnost doći u našu zajednicu i tako pokazati zajedništvo i povezanost domovinske crkve sa iseljenim Hrvatima. Biskup Uzinić se zahvalio na pozdravu koji su mu uputili mladi krizmanici koji su u svom pozdravu tražili da im biskup progovori o istinskoj slobodi. "Dragi mladi istinsku slobodu možete postići samo po Duhu svetome, samo ako budete radili ono što vam govori Duh sveti onda ćete biti istinski slobodni". Zahvaljujem se i vama roditelji što ste kršćanski odgajali svoju djecu, što ste ih upoznavali sa  Isusom, sada ih nastavite kršćanski pratiti uz snagu Duha svetoga, istaknuo je dubrovački biskup.

U svojoj propovijedi mons. Uzinić se osvrnuo na evanđelje u kojem se opisuje Isusovo krštenje na rijeci Jordanu koje označava prekretnicu u Isusovom životu. Kada gledamo Isusov život možemo otkriti dva razdoblja, život prije krštenja na Jordanu i život nakon krštenja. Prije krštenja Isusov život je bio skriven, rastao je u obitelji i upoznavao se sa vjerom svojih otaca. Nakon krštenja Isus proglašava oslobođenje zarobljenima, donosi radost siromašnima i napuštenima, liječi bolesne, tješi umorne i ostavljene, u Isusov život dolazi Duh sveti na krštenju u Jordanu i to je ona snaga koja Isusa prati sve do uskrsnuća.

Dragi krizmanici i vaš današnji dan je prekretnica, do sada ste Isusa upoznavali preko roditelja i vjeroučitelja, to je bilo vrijeme u kojemu ste učili o Isusu. Od vas se nije očekivalo da iziđete i svjedočite istinu. Od danas ste pozvani da kao kršćani izgrađujete društvo u kojem živite, da u različitim zvanjima dajete svoj kršćanski doprinos i da učinite ovaj svijet boljim i pravednijim. To bi bila društvena dimenzija koja vas očekuje, druga dimenzija je crkvena. Primajući Duha svetoga pozvani ste poput Isusa Krista služiti drugima i stavljati druge na prvo mjesto. Bl. Ivan Merz je istaknuo da dan u kojem nismo napravili ništa za druge je izgubljeni dan, i da biste postali slobodni ljudi služite drugima i stavljajte druge na prvo mjesto. Budite spremni na žrtvu za druge, budite drugima svjedoci ljubavi, mada to nije jednostavno u današnje doba, jer sve tendencije su usmjerene u zadovoljavanju želja i interesa pojedinca. Ali ako budete gledali samo na sebe i na svoje želje, bit ćete robovi svojih egoističkih poriva. Vi danas primate snagu Duha svetoga da vas nadahnjuje i snaži u vašim zadaćama i obavezama, i znajte da niste sami u svijetu koji vas očekuje.

Neka vas Duh sveti jača i hrabri na putu svjedočenja i služenja u ime Gospodina, poručio je na kraju svoje propovijedi mons. Uzinić.

Mješoviti crkveni zbor HKŽ-e pod ravnanjem sestre Nikoline Bilić je i na ovom misnom slavlju prekrasnim repertoarom hrvatskih duhovnih pjesama pokazao svoju raznolikost i izvornost. Renesansnom münchenskom crkvom su odzvanjali prelijepi tonovi orgulja, gitara i tamburica i to je još više davalo neodoljivu čar hrvatskim duhovnim pjesmama u odličnoj interpretaciji mješovitog pjevačkog zbora kojeg već godinama uvježbava i usavršava angažirana diplomirana glazbenica crkvenog pjevanja sestra Nikolina Bilić. Svečano misno slavlje je završilo procesijom i izvođenjem najljepše himne "Lijepa naša".

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas141
Ovaj mjesecOvaj mjesec7145
UkupnoUkupno7622023

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 65