Podbablje: Svečano proslavljen sv. Ante

 

Blagdan sv. Ante Padovanskog, sveca svega svijeta kojem se tradicionalno svake godine utječe mnoštvo vjernika svečano je proslavljen u župi Podbablje gdje je navedeni svetac naslovnik filijalne crkve koja se nalazi u središnjem dijelu župe u mjestu Drum gdje se od 1723. godine nalazi župna rezidencija. Ove godine na sam blagdan održane su dvije mise, a tri dana uoči blagdana održana je trodnevna duhovna priprema.


Svečanost ovogodišnje proslave sv. Ante, franjevca i gorljivog vjerovjesnika, započela je u jutarnjim satima na svečev blagdan u subotu 13. lipnja 2015. kada je mnoštvo vjernika napunilo svečevu crkvu. Nakon tradicionalne pobožnosti kod zavjetnog kipa četiri muškarca iz župe koji ime nose u čast slavljenog sveca ponijeli su kip svoga zaštitnika noseći ga kroz crkveno dvorište do kapelice koja je sagrađena na mjestu nekadašnje svečeve crkvice koja je izgrađena 1891. godine, a  koju je krasio lijepi drveni oltar izrađen u drvodjelskoj radionici Rako u Imotskom, a koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća porušena, a njezin kamen klesanac upotrijebljen za gradnju današnje crkve koja je prostorno jedna od najvećih  u Imotskoj krajini.

Po dolasku procesije u crkvu uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predvodio župnik fra Nedjeljko Čarapić uz pjesmu Mješovitog zbora župe Podbablje pod ravnanjem Snježane Perkušić uz orguljašku pratnju Marele Vrljić.

Svečanost je nastavljena u kasnim poslijepodnevnim satima svečanom svetom misom i blagoslovom djece i ljiljana. Još prije početka euharistijskog slavlja centralnu podbapsku crkvu Sv. Ante ispunilo je mnoštvo djece uz nazočnost njihovih roditelja da bi se potom uputili prema zavjetnoj kapelici sv. Ante ispred koje je izvršen blagoslov ljiljana. Po dolasku u crkvu uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predvodio i propovijedao župnik fra Nedjeljko. Obzirom da je sv. Ante, zaštitnik djece u organizaciji župnika fra Nedjeljka Čarapića ove godine skupilo se 80-ak djece odjevenih u narodne nošnje iz Podbablja, Runovića i Gorice (BiH) koja su nazočila svečanom slavlju.

Na kraju svečane svete mise održan je blagoslov djece, a po završetku svečanog misnog slavlja u dvorištu župske kuće u župnikovoj organizaciji, a uz potporu Borisa Kukulja iz KUD Podbablje održana je dječja smotra folklore, a cijelu manifestaciju zaokružio je glazbeni nastup župljanke Tine Matković te Ane Gaće iz Poljica.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas120
Ovaj mjesecOvaj mjesec41486
UkupnoUkupno7333349

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41