Drniš: Održan ministrantski susret

U organizaciji provincijskog Vijeća za duhovna zvanja održan je u župi Drniš u subotu, 23. svibnja 2015., ministrantski susret na kojem su sudjelovali ministranti i njihovi voditelji iz slijedećih župa: Banjevci, Drniš, Kadina Glavica, Knin, Konjevrate, Lišane, Meterize, Metković, Miljevci, Siverić, Promina, Šubićevac, Vinjani i Vrgorac. Ukupno je sudjelovalo oko 230 ministranata.


Uz ministrante bili su fra Žarko Maretić, fra Petar Klarić, fra Mario Radman, fra Ivan Šimunac, fra Bože Ćurčija, fra Ćiro Čikara, fra Mirko Klarić, fra Lukica Vojković, fra Ivan Vidović, fra Stjepan Matić, fra Petar Pletikosa, fra Bože Morić, fra Lazar Perica, fra Denis Šimunović i fra Ivica Omazić. Među voditeljima ministranata bili su i vjernici laici. Pjevanje su predvodili članovi drniške Frame.

Susret je započeo okupljanjem oko 9.30 sati. Prvi dio susreta započeo molitvom sv. Franje Asiškog „Klanjamo ti se“ i molitvom za duhovna zvanja, a zatim je susret nastavljen pozdravnim govorima. Provincijski promicatelj za duhovna zvanja fra Antonio Mravak pozdravio je sve ministrante, njihove župnike i voditelje, te novake i meštra. U pozdravom govoru prenio je i pozdrave provincijala fra Joška Kodžomana koji sudjeluje na Generalnom kapitulu u Asizu. Fra Antonio je zatim zahvalio fra Mariju Radmanu, župniku fra Petru Klariću i članovima Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži koji su uložili mnogo truda i ljubavi u organizaciji ovoga susreta. Potom se sudionicima ministrantskog susreta obratio gradonačelnik Drniša Jakov Begonja koji je naglasio kako je i on bio ministrant te da „biti ministrant onda i danas jest čast i obveza. Biti ministrant znači biti bolji sutra, promišljati o životu, vjeri i obitelji. Danas su neki bivši ministranti profesori, liječnici, političari… to su oni koji su stup zajednice“. Na kraju je izrazio radost održavanja ministrantskog susreta u Drnišu i svima zaželio dobrodošlicu. Fra Petar Klarić zahvalio je gradonačelniku Begonji, a zatim pojedinačno pozdravio sve sudionike susreta. Euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Ante predvodio je fra Petar Klarić, definitor i župnik, koji je na početku propovijedi ukratko opisao ulogu ministranata koji svojim „Evo me“ služe oko oltara i na taj su način poput apostola blizu Isusa i idu za Isusom. Slaveći svetu misu u crkvi Sv. Ante fra Petar je napomenuo kako su ministranti „cvijeće i ljiljani oko oltara“ i pozvao ih je da mole Boga kako bi otkrili Božji plan u njihovu životu. Potom im je ispričao kako je on imao san da postane fratar i župnik. I taj se san ostvario iako je bilo poteškoća u početku jer su mu se rugali i ismijavali ga zbog njegova izbora da postane fratar. Na kraju im je uputio poruku da budu „hrabri i odlučni u nasljedovanju Isusa kako biste jednog dana preuzeli odgovornost za Crkvu, dom i Domovinu!“, završio je fra Petar.

Drugi dio susreta nastavljen je natjecanjem u kvizu i predstavljanjem ministranata. Sudionici kviza prvo su odgovarali na pitanja u pisanom obliku, a drugom krugu u usmenom obliku. U drugi krug su ušle ekipe s maksimalnim brojem bodova, a pobjednici kviza su ministranti iz župe Meterize, drugo mjesto su osvojili ministranti iz Vinjana, a treće iz Šubićevca.

Dok su se jedni ministranti natjecali u kvizu, drugi su predstavljali svoje ministrantske zajednice. Uoči predstavljanja zajednica članovi drniške Frame za ministrante su priredili kratki igrokaz. U predstavljanju su sudjelovali i novaci koji su predstavili „malu franjevačku obitelj“ s Visovca istaknuvši posebno život i rad novaka. Drugi dio susreta završio je zajedničkim ručkom koji su posluživali članovi Franjevačke mladeži i Franjevačkog svjetovnog reda iz Drniša.

Sportsko natjecanje u nogometu održano je u školskoj sportskoj dvorani. U nogometnom natjecanju prvo mjesto osvojila je ekipa Metković, drugo Banjevci i treće Drniš. Za vrijeme natjecanja ministranti su se na tribinama zabavljali, upoznavali i podržavali navijanjem svoje ekipe. Na kraju je fra Antonio Mravak zahvalio svim sudionicima i zaželio im sretan povratak u svoje župe.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas282
Ovaj mjesecOvaj mjesec51753
UkupnoUkupno7435453

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 87