Sinj: Završio Međunarodni znanstveni skup u Sinju

Svečanim misnim slavljem u nedjelju, 17. svibnja 2015., završio je Međunarodni znanstveni skup koji je upriličen prigodom 300. obljetnice čudesne obrane Sinja. Misno slavlje predvodio je prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.


Na početku mise pozdravnu riječ uputio je gvardijan i upravitelj Svetišta fra Petar Klapež, a na kraju misnog slavlja riječ zahvale svim sudionicima znanstvenog skupa izrekao je organizator skupa fra Josip Grbavac. Preko sv. mise pjevao je Župni mješoviti zbor pod ravnanjem maestra fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

U propovijedi, predvoditelj misnog slavlja je istakao: „Simpozij koji se održao pomaže nam da bolje razumijemo, ne samo prošlost nego i svijet u kojem jesmo, u kojem živimo, u kojem smo mi pozvani djelovati. U tomu trebamo biti vođeni dvjema odrednicama, koje su nam svima dobro poznate a na koje se uvijek iznova trebamo vratiti, a to su odrednice istine i ljubavi. Uvijek i iznova tražiti i spoznavati istinu i uvijek i iznova dati se njome voditi. Voditi se duhom ljubavi. Istina bez ljubavi često se pretvara u ideologije, u suprotnosti onome što istina jest, u sredstvo s kojim zapravo mi tlačimo jedni druge. Isto tako, ljubav bez istine ne dovodi ni do pravde ni do pravednosti, a ne vodi ni do pravog razumijevanja ljubavi. Ljubav bez istine je zapravo kaos u koji često upadamo.


Ovo slavlje i cijela ova godina poziva nas da u Mariji prepoznamo onu koja je u svome životu upravo živjela i svjedočila te dvije odrednice: ljubav i istinu -  na jedan neponovljivi način i tako nam postala trajnim izvorom milosti, zaštite, pomoći, utjehe na našem kršćanskom putu i u  našem životu, i  to kako bi smo mi mogli sada i ovdje oblikovati svoje živote i kako bismo mogli oblikovati budućnost svoju i naše djece. Zato je važan ovaj događaj.

Marija nas poziva da povijesti pristupamo u njenom duhu. U duhu otvorenosti slušanja Božje riječi, u duhu poslušnosti, u tome da nas Duh Sveti vodi kamo mi ponekad ne bismo htjeli. Da nam otvara nove horizonte spoznaje, istine i ljubavi.

Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog simpozija, koji su pomogli da istina u ljubavi postane još prisutnija, da oblikuje naš osobni, naš crkveni i naš nacionalni identitet, a upravo vođeni ovim dvjema odrednicama.“


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas108
Ovaj mjesecOvaj mjesec7112
UkupnoUkupno7621990

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69