Sinj: Održan ministrantski susret

U organizaciji provincijskog Vijeća za duhovna zvanja održan je u samostanu i župi Gospe Sinjske u Sinju u subotu, 9. svibnja 2015., ministrantski susret na kojem su sudjelovali ministranti i njihovi voditelji iz slijedećih župa: Imotski (i filijala Glavina), Hrvace, Omiš, Prgomet, Otok, Sinj (i filijale Karakašica, Čitluk, Jasensko, Lučane), Studenci i Zmijavci. Ukupno je sudjelovalo oko 180 ministranata. Uz ministrante bili su fra Miro Ančić, fra Filip Budić, fra Jure Hrgović, fra Zoran Jonjić, fra Frano Pupić Bakrač, fra Neven Pavlinušić, fra Kristijan Šilić, fra Ante Vugdelija i fra Ivan Vuletić. Susret je započeo okupljanjem oko 9.30 sati.


Prvi dio susreta započeo je procesijom kroz samostansko dvorište, a zatim euharistijskim slavljem u 10 sati u crkvi Gospe Sinjske koje je predvodio sinjski gvardijan fra Petar Klapež. Uoči euharistijskog slavlja provincijski promicatelj za duhovna zvanja fra Antonio Mravak pozdravio je sve ministrante, njihove župnike i voditelje, gvardijana fra Petra Klapeža, prefekta Sjemeništa fra Ivana Udovičića, te sjemeništarce i bogoslove. Svim sudionicima susreta zaželio je dobrodošlicu i želju da ih prati zagovor nebeske majke Gospe Sinjske. Litugijsko pjevanje predvodili su sjemeništarci, a za orguljama je bio fra Ivan Udovičić.

Započinjući misno slavlje o. Gvardijan je istakao kako su ministranti „cvijeće oko oltara“ jer služe Isusu, a zatim je rekao kako će moliti Isusovu majku, Čudotvornu Gospu Sinjsku, da ministrante prati u njihovu životu kako bi ustrajali u služenju Isusu i, ako ih pozove, da imaju hrabrosti odazvati se pozivu na franjevački ili svećenički život.

Na početku propovijedi gvardijan fra Petar Klapež zamolio je ministrante da pogledaju prema slici Čudotvorne Gospe Sinjske i promatraju njezin lik, lik majke koja može biti radosna ili tužna ovisno o tome kakvi su ministranti. Zatim je ukratko protumačio sliku Gospe Sinjske naglasivši njezinu majčinsku pomoć od prvoga dana do danas. U razgovoru s sjemeništarcem, bogoslovom i đakonom fra Petar je ministrantima ukratko predstavio život mladića koji se odgajaju kao bi postali fratri i svećenici. Nakon misnog slavlja bilo je zajedničko fotografiranje oko kipa Gospe Sinjske u samostanskom dvorištu.

Drugi dio susreta nastavljen je natjecanjem u kvizu. Nakon prvog kruga, koji je bio u pisanom obliku, u drugi krug su ušle ekipe s maksimalnim brojem bodova, a pobjednici kviza su ministranti iz župe Sinj, drugo mjesto su osvojili ministranti iz Omiša, a treće iz Prgometa pod vodstvom župnika fra Ante Vugdelije, iz župe koja broji 180 vjernika (uključivši i Labin) ali redovito sudjeluju na ministrantskim susretima. Drugi dio susreta završio je zajedničkim ručkom koji su posluživali članovi Franjevačke mladeži (Frame) Gospe Sinjske.

Sportsko natjecanje u nogometu, košarci i drugim igrama održan je na igralištu kod Franjevačke klasične gimnazije.

U nogometnom natjecanju prvo mjesto osvojila je ekipa Otok, drugo Imotski i treće Zmijavci. U košarci su najbolji bili iz župe Sinj, drugo mjesto je pripao ministrantima iz Zmijavaca, a treće Omišanima. Osim navedenih sportskih natjecanja ministranti su također potezali konop, trčali u vrećama …. Zanimljivo je bilo primijetiti kako su se ministranti, iako iz različitih župa, radosno družili jedni s drugima jer se neki od njih poznaju od prošlih ministrantskih susreta.

Na kraju je fra Antonio Mravak zahvalio svim sudionicima i zaželio im sretan povratak u svoje župe. Slijedeći susret na programu je 23. svibnja u župi Drniš.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas281
Ovaj mjesecOvaj mjesec51752
UkupnoUkupno7435452

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 63