Split: Fra Petar Klapež održao meditaciju na svečanosti otvaranja moćnika sv. Dujma

Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici u srijedu 6. svibnja započela je središnja proslava Sudamje 2015. Kao što je običaj, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Metropolitanskog kaptola mons. Nedjeljko Ante Ančić i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Ispjevana je potom svečana Večernja koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s crkvenim velikodostojnicima i gostima.

Na početku svečanosti nadbiskup je pozdravio: ovogodišnjeg predvoditelja svečanog misnog slavlja mons. Đuru Hranića đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita, mons. Slobodana Štambuka hvarskog biskupa, mons. Antu Ivasa šibenskog biskupa, mons. Iliju Janjića kotorskog biskupa, mons. Matu Uzinića dubrovačkog biskupa, križevačkog vladiku gosp. Nikolu Kekića, mons. Vjekosalva Huzjaka bjelovarsko-križevačkog biskupa. Pozdravio je  provincijale fra Joška Kodžomana i fra Juru Šarčevića, kao i generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića, te Prvostolni Kaptol na čelu s prepozitom mons. Antom Ančićem, kao i katedralnog župnika don Tomislava Čubelića. U nastavku pozdrave je uputio svim odgojiteljima i profesorima središnjih ustanova, svećenicima, redovnicima, sestrama provincijalkama, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima, kandidatima i kandidaticama, te splitskom gradonačelniku gospodinu Ivi Baldasaru, njegovim suradnicima i gostima. Osobit pozdrav uputio je svim vjernicima, hodočasnicima  i štovateljima svetoga Dujma.

„U nestalnosti vremena sv. Dujam, biskup i mučenik, postojani je stožer tisućljetne povijesti grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije otvorene eshatološkoj nadi Kristova i našega uskrsnuća. Na taj način postao je naš suvremenik, navjestitelj nade i svjedok kršćanske kulture. Sveti zaštitnik Dujam, pogubljen je u vremenu koje je htjelo odstraniti iz društva navjestitelje Radosne vijesti Krista raspetog i uskrsloga, temelj naše nade, i zaglavni kamen ostvarenja ljudske egzistencije i povijesti“ , istaknuo je nadbiskup.

Kazao je uz ostalo kako ne zna koliko i kako su car Dioklecijan i njegovi savjetnici razumjeli navjestitelje kršćanske poruke života. No, u svakom slučaju, „kršćani se nisu suprotstavljali nadi koju je obećavao car Dioklecijan, to je bilo premalo za ljudsko srce. U nemogućnosti da sami sebi osiguramo nadu, u Isusu Kristu darovana nam je čudesna nada, koja je iznad i protiv razloga svakog ljudskog beznađa“.

Nastavio je kako je sv. Dujam, svojim svjedočenjem nade u Krista raspetoga i uskrsloga, postao suvremenik svih generacija Splićana, no i zapitao se koliko mi, duhovni potomci Dujmovi, razumijemo našega svetog zaštitnika, svjedoka nade? Na sreću, istaknuo je nadbiskup kako danas  nema javnih i službenih progona, ali, zato se moramo upitati nismo li mi Dujmovu nadu prognali iz našega života, obitelji i društva? Važnim je naglasio kako s ovogodišnjim slavljem „htjeli bismo onu nadu, koju nam je svojom mučeničkom smrću posvjedočio i predao kao najveće bogatstvo, prepoznati u životu naših obitelji, u pažnji i prihvaćanju djece – tom vidljivom znaku svake budućnosti. Htjeli bismo je vidjeti u zauzetosti i služenju za opće dobro; u rastu naše vjere i povjerenja; u ustrajnosti i nošenju s poteškoćama; u smjelosti traženja izlaska iz osobnih i društvenih kriza; u nadvladavanju beznađa i malodušnosti“ .

U tom svijetlu govorio je o Svetom Dujmu, čija je mučenička smrt duboko upisala u naša srca kršćansku nadu i vjeru u onoga za koga je sv. Dujam svojim životom posvjedočio. Štoviše, istaknuo je nadbiskup „hrvatski narod radosno je prihvatio evanđelje nade i ušao u veliku obitelj Katoličke Crkve. U toj perspektivi kršćanske nade, tvoja i naša Splitsko-makarska nadbiskupija prihvatila je biti domaćin trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, 2018. u Saloni - Solinu, na Gospinu otoku“.

Svoj govor nadbiskup Barišić je zaključio molitvom „sv. Dujme nebeski zaštitniče grada Splita hrabri nas u kršćanskoj vjeri i nadi, da nam obitelj bude izvor života i nositeljica budućnosti u našoj Crkvi i hrvatskom društvu. Pomozi nam da budemo zreli i čvrsti u vjeri, mladi i postojani u nadi“.

U nastavku Večernje prigodnu meditaciju izrekao je fra Petar Klapež župnik i upravitelj svetišta Gospe Sinjske koji je u središte svoga razmišljanja stavio duhovnu vrijednost poruke pisma upućenog crkvi u Sardu iz knjige Otkrivenja u kojoj Isus u 2. i 3. poglavlju govori o Crkvi koja je umrla.

Peta Crkva u Sardu - Pismo crkvi u Sardu Otk 3 1-6

Draga braćo i sestre u Kristu,

zahvaljujem našem nadbiskupu o. Marinu na povjerenju što zajedno sa svima vama večeras na Vigiliju svetoga Duje mogu kroz ovu meditaciju razmišljati o duhovnoj vrijednosti poruke pisma upućenog crkvi u Sardu kojeg smo upravo čuli iz knjige Otkrivenja 3,1-6 svetoga Ivana apostola.

Isus u 2. i 3. poglavlju knjige Otkrivenja govori o Crkvi koja je umrla.  Ta ljubljena Crkva nekad je odzvanjala životom i uživala dobar ugled, a sada je sve to nestalo. Vidio sam takve crkve na svojim putovanjima širom svijeta; od Europe preko Amerike i Australije, to isto sam i jučer doživio u prekrasnoj Katedrala sv. Mihovila i Gudule u Briselu, ta veličanstvena zdanja, crkve nekoć pune Duha Svetoga, napredne i uspješne u zadobivanju mnogih duša, a sada potpuno bez života, nažalost služe samo za turisti-čke posjete. Nad tim stanjem Isusovo je srce slom-ljeno u njegovoj crkvi. Ja vjerujem da nam je On dao ova dva poglavlja knjige Otkrivenja da bi nam točno pokazao što je uzrok takve duhovne smrti bez  obzira je li riječ danas o bilo kojoj župnoj Crkvi ili zajednici naših obitelji ili o samom vjerniku pojedinacu.

Isusove su riječi ovdje da bi svakom vjerniku i svakoj crkvenoj zajednici pomogle da izbjegne to tragično stanje u posljednjim danima.

Nije slučajno uoči blagdana svetoga Duje,  nebeskog zaštitnika naše nadbiskupije, izabrano ovo pismo pastiru Crkve u Sardu u kojem svatko od nas može sebe pronaći. "Anđelu crkve u Sardu napiši... Poznam tvoja djela. Kažu da si živ, a mrtav si." (Otk 3,1)

Draga braćo i sestre Pokušajmo barem poviriti u ovo navješteno Pismo pastiru Crkve u Sardu koje nas i danas ite kako pogađa. Vjerujem da u ovom odlomku Isus i mene i tebe i sve nas pita ovo ogromno pitanje: "Imaš li ti sposobnost biti probuđen takvim mojim pismom tvojoj Crkvi danas?" Jednostavno rečeno, duhovna smrt može se dogoditi čak i ognjenoj Crkvi. Knjiga Otkrivenja otkriva nam da se to dogodilo Crkvama koje su bile na glasu, te se ne usuđujemo ni pomisliti da se ona ne bi mogla dogoditi i nama danas, našim župskim zajednicama i našoj nadbiskupiji ili našoj Crkvi u Hrvata.

Pogledajmo crkvu u Sardu. Započela je u velikoj apostolskoj snazi, s Božjim blagoslovom i Božjom naklonošću toj zajednici. Ti su kršćani učinili toliko dobrih djela da je sâmo njihovo ime govorilo o milosrđu i predanju.

Međutim, u navještenoj knjizi Otkrivenja Krist pastiru u Sardu sada govori: "Znam da si započeo sa snažnim ugledom, jer sam ti ja dao dobro ime. Ali si dopustio da život koji sam ti dao opadne.

Reci svojoj zajednici: 'Mrtvi ste. Imate li sposobnost čuti tu riječ, prihvatiti je i ponovno biti njome podignuti?'

Braćo i sestre, pitam sebe i vas imam li ja snage reći to svojoj zajednici u Sinju, svojoj biskupiji, svojoj župi svojoj obitelji svom vlastitom životu? Neobična sudbina Sarda bila je što mu je život bio suviše lak. Odrastao je militav i utonuo u laku i razbludnu dekadentnost. Sudbina crkve u Sardu je bila upravo takva.

Osim toga, kad čitamo ovo pismo, vidimo da crkvi u Sardu nije prijetila nijedna od opasnosti kojima su bile izložene ostale crkve njezina vremena. Nije bilo prijetnje od štovanja cara ili progonstva; nije bilo prijetnje od zlobnih klevetanja Židova; nije bilo čak ni prijetnje unutarnjeg krivovjerja u crkvi. Crkva u Sardu je bila oslobođena svih nevolja izvana i iznutra. Živjela je u miru - ali je to bio smrtni mir.

Postoje dvije vrste mira. Postoji mir poslije osvajanja i ostvarenja, mir koji dolazi poslije velikog napora u koji je čovjek uložio sve što jest i što ima. A postoji i mir čovjeka koji je prestao brinuti, mir čovjeka koji je utonuo u udobnu letargiju, mir čovjeka čiji su snovi mrtvi, čiji um spava, mir izbjegavanja i bježanja.

Draga braćo i sestre, ako Isus neku zajednicu naziva mrtvom, ona je onda doista mrtva. Pastir je beživotan, narod sve čini iz formalnosti, a Duh više ne djeluje. Što je onečistilo vjernike u Sardu, da li   ravnodušnost ili nesposobnost da budu probuđeni.

Kad Isus ovdje govori o "onečišćenim haljinama", on opisuje duhovnu smrt. Međutim, što je izazvalo onečišćenje onih vjernika u Sardu? Dogodilo se to jer im je nešto zahvatilo srce, neki "samo osoban interes". A nekad je središte Sarda kod tolikih vjernika bio Božji interes u milosrdnim djelima ljubavi i redovitim okupljanjima na nedjeljnim misnim slavljima. Jednostavno rečeno, Kristovo djelo bila je njihova glavna briga. A sada je svatko trčao samo za svojim vlastitim interesima.

Vidite, Sard je bio napredan grad, poznat po talionicama zlata i izrađivanju fine odjeće. Očito su kršćani u Sardu postali očarani kulturom prosperiteta koja ih je okruživala te se središte njihova zanimanje promijenilo. I brzo su počeli otpadati od Gospodina, te se potpuno predajući samo materijalnim i vlastitim interesima.

Izvana gledano, nitko ne bi mogao kriviti te kršćane za njihov trud. Oni su zarađivali za život stvarajući poslove i brinući se za svoje obitelji. No te su ih stvari tako preuzele da su počeli zanemarivati djelo Božje. Zbog toga je Isus vjernom ostatku tamo uputio upozorenje: "Budi uvijek budan i ojačaj ostatke koji već leže u smrti! Nisam, zapravo, pronašao savršenim tvoja djela pred licem moga Boga. Prema tome, sjeti se kako si primio i čuo riječ; vrši je i obrati se!" (Otk 3,2-3).

Što ovdje Isus misli kad govori o "ostacima koji već leže u smrti?" On govori: "Pazi! Oduševljenje koje si jednom imao za moj dom, svoju ljubav za moju Riječ, radost za javno bogoslužje, ljubav za druge, sve to kod tebe tako brzo umire. Probudi se sada! Ako ne, završit ćeš duhovno mrtav."

Kada je Isus bio na zemlji, svjedočio je: "Izjeda me revnost za dom Oca moga ", (vidi Iv 2,16-17).

A sada je njegova poruka za kršćane u Sardu i za nas večeras uoči svetoga Dujma ova:

Uživate u mojoj naklonosti i svuda se o vama čuje dobar glas. Blagoslovljeni ste snažnim štovanjem i apostolskim propovijedanjem. Ali umjesto da u tim blagoslovima napredujete, počinjete misliti: 'Stigli smo', te se opuštate. Više niste budni i u vas se počinje uvlačiti ravnodušnost. Sad ste dospjeli u zonu duhovne ugodnosti. Kažem vam, niste još završili trku. Ne idete dalje da biste završili poslanje koje sam vam dao. A ja vas previše ljubim da bih dopustio da skrenete. Pokajte se sada i vratite se na revnost koju ste jednom imali za očev Dom. Dopustite svojoj duši da mojim riječima bude probuđena."

No Ipak, imaš nekoliko osoba u Sardu koje nisu onečistile svojih haljina. One će me pratiti u bijelim haljinama, jer su dostojne” (Otk 3,4).

Braćo i sestre, Gospodin nam ovdje govori da je crkva u Sardu još uvijek imala nekoliko vjernika koji su se, neonečišćenih haljina, čvrsto držali svoje vjere. Gospodin isto tako kaže da će ovi vjerni svetci živjeti kao sluge Božje, koji će zaodjenuti u pravednost, hodati sa Gospodinom. Oni su mogli hodati sa Gospodinom, jer je njihova vjera bila vrijedna hoda s njim.

Sveci poput svetog Dujma čija je vjera odobrena od Boga, slijede Gospodina gdje god ih on odvede. Činjenica da oni nisu onečistili svoje haljine znači da se nisu, vjerujući Riječi Gospodnjoj, predali svjetovnim stvarima. Oni koji su bili zaodjenuti u haljine pravednosti Kristova evanđelja, postojano se drže njegove Riječi i ne rade kompromise sa ovim svijetom.

Oni koji su bili obučeni u bijelo zbog svoje vjere   oni i pod cijenu vlastitog života navještaju radosnu vijest evanđelja. Oni i u današnjem svijetu svojom žrtvom svima nama svjedoče vrijednosti koje nikada ne blijede. Jer je Gospodin uvijek s njima, jer su ga oni uvijek slijedili vjerujući u njegovu Riječ. “Pobjednik će tako biti obučen u bijelu haljinu; njegova imena sigurno neću ‘izbrisati iz knjige života’; štoviše, njegovo ću ime priznati pred svojim Ocem i njegovim anđelima.” Otk 3,5

Oni koji pobjede svijet svojom vjerom u Riječ Božju, živjet će vječno, zaodjeveni u pravednost Boga i njegovih svetaca, te će služiti Božjem djelu. Gospodin će isto tako odobriti njihovu vjeru, zapisati će njihova imena u knjigu života, i ta se imena neće izbrisati dovijeka. Među tim imenima već preko 1700 godina svijetli lik svetoga Duje našeg nebeskog zaštitnika.

“Tko ima uho, neka čuje što Duh poručuje crkvama!” Otk 3,6. Oni koji imaju pravu vjeru, uvijek čuju što im Duh Sveti govori preko svoje Crkve. Kao takvi, oni žive s Bogom, jer ih neprestano vodi sam Duh Sveti.

Draga braćo i sestre, upitajmo se večeras uoči blagdana svetog Duje ima li u našem gradu Splitu ljudi koji su u ovom današnjem vremenu, neonečišćenih haljina koji se čvrsto drže svoje vjere? Ja vjerujem da ih ima!

No imamo li svi mi večeras uoči blagdana našeg nebeskog zaštitnika svetog Duje sposobnost čuti riječ od Isusa koju nam upućuje preko pisma crkve u Sardu. Tu nisam baš siguran. Možemo li iskreno sami sebi reći: "O Gospodine, moje je srce otvoreno. Molim Te, Isuse, pokaži mi imam li žar koji sam jednom imao za Tvoj dom? Imam li radost koju sam jednom imao u Tebi? Čeznem li još uvijek da hodam u prisnosti s Tobom?

Ili iznad Tvojih vrijednosti još uvijek imam samo svoje vlastite interese i možda samom Isusu još uvijek govorim ti Gospodine možeš još uvijek čekati još uvijek sam sebi ponavljam ima još vremena? Ako je to tako onda je Sard u meni.

Draga braćo i sestre, dopustimo Isusu  da nam ponovno govori. Dok isčekijemo blagdan svetoga Duje hodimo putem kojim je sam sveti Duje kročio, a to je put blagoslova i milosti. To jeput na kojem i pod cijenu žrtve i križa nikad nismo sami, jer je Isus s nama, i kao takvi, navijeke ćemo živjeti s Bogom, jer nas neprestano vodi Duh Sveti. Zamolimo Svetog Dujma da u našem gradu, u našoj nadbiskupiji i u cijelom našem Hrvatskom narodu bude što više vjernika s neonečišćenim haljinama.

“Tko ima uho, neka čuje što Duh poručuje crkvama!” Amen!


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas90
Ovaj mjesecOvaj mjesec70084
UkupnoUkupno7612585

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27