Runovići: Hodočašće u Vukovar, Aljmaš i Đakovo

Vjernici iz župe Runovići su 25. travnja 2015., na blagdan Sv. Marka, evanđeliste hodočastili u Vukovar, Aljmaš i Đakovo, a pridružilo im se i 13 članova Franjevačkog svjetovnog reda iz susjednih župa. Iz Runovića smo pošli u petak navečer 24. travnja u 22.30 sati te smo u Vukovar stigli u subotu ujutro nešto prije 8 sati.


Prva postaja našega hodočašća u Vukovaru bila je Opća bolnica u Vukovaru gdje nas je dočekala gđa. Nevenka Soldo koja nas je provela kroz podrum bolnice u kojem se nalazi muzejski prostor „Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991.“, a gdje smo mogli vidjeti multimedijalni prikaz ratnih zbivanja unutar vukovarske bolnice tijekom jeseni 1991. god. te unutar hodnika na pločicama vidjeti slike i kronologiju svih događanja od mjeseca kolovoza do 20. studenoga 1991. god., kao i imena ranjenika, liječnika i drugog medicinskog osoblja koji su ubijeni na mjestu Ovčara te onih osoba koje se i danas vode kao nestale.

Druga postaja našega hodočašća bilo je Memorijalno groblje gdje nas je dočekao gosp. Damir Jukić, vodič. Pred središnjim spomenikom na groblju ispred nas runovićkih hodočasnika Dragan Jakić (Koso) postavio je vijenac te smo zapalili svijeću, a zatim je župnik fra Mladen Prolić predmolio molitvu za sve one koji počivaju na ovom groblju. Pored Memorijalnog groblja na mjestu nekadašnje masovne grobnice u kojoj su bili pokopani oni koji su poginuli tijekom srpske agresije na grad Vukovar mogli smo vidjeti 938 bijelih mramornih križeva koliko je i ekshumirano tijela iz masovne grobnice.

Treća postaja hodočašća bio je odlazak na Ovčaru gdje smo mogli pogledati Spomen – dom Ovčara gdje su iz vukovarske bolnice bile dovedene žrtve srpske agresije i mučki ubijene. Zatim smo pošli do mjesta gdje je bila masovna grobnica na Ovčari, a gdje je župnik fra Mladen predmolio molitvu za pokojne. Pored masovne grobnice mogli smo vidjeti i Spomen – obilježje od crnog kamena na kojem se provlači raspuklina u obliku križa, a u čijem se središnjem dijelu nazire ranjena golubica bez glave, simbol svih masovnih grobnica u Hrvatskoj.

Četvrta postaja našeg hodočašća bio je posjet Križu koji se nalazi na ušću rijeke Vuke u Dunav ispred kojega smo se fotografirali.

Peta postaja i ujedno središnji dio našega hodočašća bilo je slavlje sv. mise u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova koju je predslavio provincijal Hrvatske franjevačke provincije sa sjedištem u Zagrebu, o. fra Ilija Vrdoljak i to prigodom Nacionalnog hodočašća u Vukovar Franjevačkog svjetovnog reda i Frame, a povodom obilježavanja 800 - te godišnjice rođenja Sv. Ljudevita, kralja Francuske, zaštitnika Franjevačkog svjetovnog reda. Uz provincijala o. fra Iliju u sv. misi su suslavili franjevci – svećenici, duhovni asistenti franjevačkog svjetovnog reda i frame. Otac provincijal u propovijedi je istaknuo kako su Sv. Ljudevita oduševili vjera i ljubav Sv. Franje te ga je odlučio slijediti kao franjevački trećoredac, a nazočnim trećorecima i framašima preporučio zajedništvo u bratstvu i sestrinstvu kao bitnu franjevačku odrednicu. Nakon sv. mise bilo je slobodno vrijeme za ručak i razgledavanje jezgre grada Vukovara.

Šesta postaja našega hodočašća bio je posjet Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti gdje smo se fotografirali pred spomen – poprsjem generala Blage Zadre i pred tenkom, koji je simbol herojske obrane Trpinjske ceste i Borova naselja.

Sedma postaja hodočašća bilo je odlazak u svetište Gospe od utočišta u Aljmašu gdje su naš dolazak pred Gospinu crkvu svojom zvonjavom pozdravila zvona sa crkve, a č. s. Dominka Jozić nam je otvorila crkvu u kojoj smo izmolili deseticu krunice, Zdravo Kraljice te ispjevali pjesmu Zdravo Djevo. Poslije posjeta Gospinu svetištu u Aljmašu, predaha i okrijepe krenuli smo natrag prema Vukovaru, a zatim preko Vinkovaca krenuli prema Đakovu.

Đakovo je bila osma i posljednja postaja našeg današnjeg hodočašća gdje nam je župnik don Tomislav Ćorluka pokazao velebnu katedralu te ispod nje kriptu gdje počivaju tijela đakovačkih biskupa. Iz Đakova smo oko 18 sati krenuli natrag prema Runovićima.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas280
Ovaj mjesecOvaj mjesec51751
UkupnoUkupno7435451

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48