Offenbach: Održana 27. biblijska olimpijada

Dvadeset sedma Biblijska olimpijada o temi „S vjerom u život“ održana je u subotu 25. travnja u u Kulturnom i sportskom centru „Martinsee“ u Heusenstammu kod Offenbacha, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Na olimpijadi se okupilo više stotina mladih u pratnji svećenika, pastoralnih suradnica i suradnika (redovnica i laikinja i laika), roditelja i prijatelja iz Njemačke.

Prije olimpijade u dvorani je slavljeno svečano misno slavlje, na blagdan sv. Marka evanđelista, koje je predvodio i propovijedao voditelj Hrvatske katoličke misije Offenbach na Majni fra Tomislav Dukić, na čijem se području i održala olimpijada. U suslavlju je bio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina i još sedmorica hrvatskih redovničkih i biskupijskih svećenika, pristiglih na olimpijadu sa svojim ekipama. U uvodnoj riječi o. Dukić je potaknuo okupljene neka u današnjem misnom slavlju i susretu Biblijske olimpijade stoji vjera i život po Isusu Kristu. O. Dukić je u propovijedi istaknuo: „Danas smo se na blagdan sv. Marka evanđeliste okupili iz mnogim gradova Njemačke kao jedna zajednica koja vjeruje u Isusa Krista.” Potom je podsjetio kako je skupina budućih krizmanika iz njegove misije nakon Uskrsa išla na hodočašće u Rim. „Putovali  smo dugo i konačno umorni i gladni navečer došli na mjesto gdje ćemo biti smješteni. Znate koje je njihovo prvo bio pitanje: Kako ćemo ući u internet, ima li WLAN, a tek onda je došlo pitanje sobe, hrane, i sl. Pitamo se, ima li u ovoj dvorani danas WLAN. Ima, a šifra mu se zove Biblija. Danas je naša šifra, i ne samo danas nego cijeloga našeg života, preko koje smo svi povezani i ulazimo u mrežu – Biblija. Ovo je dan kad tražimo code, PIN, šifru pomoću koje ćemo ući u komunikaciju s Bogom. Ima li Isus svoj facebook stranicu, svoj homepage, wattsapp? Gdje ćemo ga danas naći, kako ga upoznati? On je zasigurno živ, uskrsnuo je od mrtvih i smrt više njime ne vlada. Kako bismo našli Isusa, najprije moramo vidjeti ima li WLAN. Onda moramo naći šifru za ući u mrežu. Potom treba uključiti opciju traženja. Tražimo Isusa, a kad o njemu dosta toga nađemo, onda nam se opet otvori puno opcija. Potom moramo birati, a kod te opcije opet imamo puno mogućnosti. Ja se najbolje snalazim u facebooku. Kod traženja je možda najbolje da uđemo u Isusov facebook profil – da vidim što On kaže o sebi. Njegov profil opisuju najbolje  evnđelisti – Matej, Marko, Luka i Ivan, a onda sv. Pavao u svojim poslanicama i druge poslanice, pa i knjige Starog zavjeta. Tu ćemo naći što su kasnije kroz stoljeća o njemu pisali razni ljudi. Tamo ćemo naći sve o Isusu. Tamo ćemo naći sve o čovjeku. U internetu ima puno opcija. Nama u vjeri je potrebno razumjeti, upoznati, zajedno blagovati i piti, zajedno slaviti, zajedno moliti, pomoći jedni drugima, razumjeti jedni druge. Još prije interneta, u Bibliji smo mogli upoznati najboljeg prijatelja Isusa i reći mu: Ti mi se sviđaš!, Bože, Isuse, sviđaš mi se! I lajkati ga. Posebno mi se sviđa da si mi, Isuse, pokazao Boga koji je milosrdni Otac, koji prima, ljubi i grli izgubljenog sina“, istaknuo je u propovijedi o. Dukić. Misno slavlje pjevanjem i molitvom je uveličala skupina mladih HKM Offenbach predvođena pastoralnim referentom Zvonkom Orlovićem. Za sudionike olimpijade priređen je ručak.

Drugi dio susreta započeo je hrvatskom himnom. Delegat vlč. Komadina je uputio dobrodošlicu sudionicima olimijade, kao i svima koji su ih pripremali i svima koji su došli u njihovoj pratnji – roditeljima, braći i sestrama i prijateljima i svima je zaželio puno uspjeha na olimpijadi. Zazvalio je i mr. Tvrtku Beusu iz Zagreba, koji je već po treći put pripremio građu i pitanja za olimpijadu. Zahvalu je izrekao i obitelji Vuko na još jednom gostoprimstvu u toj dvorani i restoranu – zajedno sa svim njihovim osobljem. „Neka svima Isus bude cijeloga života Put, Istina i Život“, kazao je delegat vlč. Komadina. U prigodnoj riječi je generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Josip Šoljarić, koji je na olimpjadu došao u pratnji supruge Mirjane, izrazio radost zbog tako velikog broja mladih, kojima je zaželio uspješan rezultat na olimpijadi te je istaknuo kako znanje i iskustvo postignuto na olimpijadi nosimo tijekom cijelog svoga života, o čemu je i sam posvjedočio jer je bio u pobjedničkoj ekipi na vjeronačunoj olimpijadi u Hrvatskoj 1973. godine. Autor vjeronaučne građe i pitanja za olimpijadu, vjeroučitelj Hotelijersko-tirističke škole u Zagrebu mr. Beus je također uputio riječi zahvale svima koji su se odazvali na olimpijadu i koji su ih pripremali te je dao upute za olimpijadu kako bi što uspješnije protekla. „Svi ste pobjednici bez obzira na rezultat samim tim što ste se odazvali na olimpijadu u koju ste uložili puno truda.“ Potom je delegat vlč. Komadina proglasio 27. biblijsku olimpijadu otvorenom. Mr. Beus je ujedno bio i predsjednik prisudbene komisije na olimpijadi, a u komisiju su još bili i hrvatski branitelj i kolumnist «Fenix-Magazina» Dario Holenda i dipl. teolog koji radi praktikum na njemačkoj župi sv. Elizbete u Stuttgat - zapad Mihael Mustač. Zapisničarka je bila Mirjana Kaloci iz Frankfurta. Program je vodio dr. Adolf Polegubić, glavni urednik Žive zajednice, koji je u organizaciji i pripremi olimpijade sudjelovao zajedno djelatnicama Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta Romanom Kašaj, Ljubicom Markovica-Baban i Antonijom Tomljanović-Brkić.

Na olimpijadi je sudjelovalo 29 ekipa iz petnaest hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj. I to iz Augsburga (1), Berlina (1), Bielefelda (2), Darmstadta (2), Ehingena (1), Ennepetal-Lüdenscheida (1), Essena (2), Frankfurta (3), Main-Taunus/Hochtaunusa (5), Mainza (2), Mittelbadena (1), Münchena (2), Offenbacha (3), Stuttgart Bad Cannstatta (1) i Wiesbadena (2). Sve su ekipe prisupile pismenom dijelu natjecanja. Članovi ekipa (njih pet) odgovarali su na deset različitih pitanja. Bodovi svih članova ekipa su se na kraju zbrajali, pa je jedanest ekipa s najviše osvojenih bodova na pismenom dijelu natjecanja išlo u drugi – usmeni dio natjecanja. Članovi ekipa, koje su ušle u usmeni krug natjecanja, izabrali su predstavnika, koji ih je predstaljao u tom dijelu natjecanja. Predstavnici ekipa u usmenom dijelu odgovarali su na pitanja podjeljena u tri jakosne skupine. Na kraju je prosudbena komisija u zadnjem dijelu postavljala pitanja, na koja je trebalo brzo i uspješno odgovoriti. Tako su se u drugom – usmenom dijelu natjecale: II. ekipa Main-Taunus/Hochtaunus, IV. ekipa Main-Taunus/Hochtaunus, V. ekipa Main-Taunus/Hochtaunus, I. ekipa Mainz, II. ekipa Mainz, I. ekipa Darmstadt, I. ekipa Wiesbaden, I. ekipa Essen, I. ekipa Berlin, I. ekipa Offenbach i ekipa Mittelbaden.

Ekipa s najviše osvojenih bodova bila je V. ekipa Hrvatske katoličke župe (HKŽ) Main-Taunus/Hochtaunus, koja je osvojila zlatne medalje i 500 eura.  II. ekipa HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus osvojila je drugo mjesto – srebrne medalje i 350 eura, dok je treće mjesto – brončane medalje i 200 eura osvojila II. ekipa Hrvatske katoličke misije Mainz. Sve su misije i zajednice, iz koje su se natjecale ekipe na olimpijadi dobile spomenice. Spomenicu je dobio i mr. Tvrtko Beus. Nakon zajedničkog fotografiranja uslijedio je zabavni program.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1365
Ovaj mjesecOvaj mjesec61397
UkupnoUkupno7445097

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 88