Sinj: Hodočašće Hvarsko–bračko-viške-biskupije

U subotu, 25. travnja 2015., u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske hodočastili su vjernici Hvarsko–bračko-viške-biskupije predvođeni svojim župnicima i biskupom Slobodanom Štambukom. Hodočašće je upriličeno povodom 300. obljetnice slavne obrane Sinja. Oko osamsto hodočasnika stiglo je do Sinja autobusima a na alkarskom trkalištu ih je dočekao gvardijan i upravitelj Svetišta fra Petar Klapež. U procesiji su zajednički pjevajući došli u Svetište.

Velik broj ih je najprije pristupio sakramentu sv. ispovijedi a potom su se u 9.30 sati u povorci uputili prema gradskoj tvrđavi. Uz pjevanje marijanskih pjesama i molitvu krunice prošli su stazom puta križa do zavjetne crkvice Majke od Milosti na Gradu. Krunicu je, uz tekstove otajstava priređenih za hodočašće, predmolio generalni vikar don Stanko Jerčić. Na Gospinu Gradu se nepredviđeno zatekao prof. Velimir Borković kojeg su organizatori zamolili da okupljenim hodočasnicima ispripovjedi povijesni događaj čudesne obrane Sinja 1715. godine. Prof. Borković, autor brojnih edicija vezanih za povijest Sinja i Cetinske krajine kao i teksta za scenski prikaz „Opsade Sinja“, na vrlo živopisan način opisao je okolnosti, tijek i ishod bitke pod Sinjem 1715. godine tako da su ga oduševljeni hodočasnici nagradili spontanim dugotrajnim pljeskom, a generalni vikar don Stanko Jerčić svoje udivljenje koje je dijelio s ostalim svećenicima i vjernicima izrazio i riječima čestitke i zahvale. Sa zanimanjem i pobožnošću hodočasnici su prošli kroz crkvicu Majke od Milosti. Osim toga, hodočasnike je toliko fascinirala panorama Sinja i Cetinske krajine obasjane suncem da su gotovo neprimjećujući prešli brojne zapreke na stazi puta križa na kojoj su još uvijek radovi u tijeku.


Okupljeni ponovno u crkvenom dvorištu u 11.00 sati, hodočasnici su sa svećenicima pjevajući u procesiji ušli u crkvu gdje su slavili euharistijsko slavlje koje je u koncelebraciji s osamnaest župnika iz svoje biskupije, ocem gvardijanom fra Petrom Klapežom i fra Gabrijelom Jurišićem, uz asistenciju dvojice đakona Hvarske biskupije, predvodio biskup Slobodan. Sva su liturgijska čitanja pjevana na tradicionalni način još uvijek prakticiran u toj otočnoj biskupiji. U homiliji je o. biskup potaknuo vjernike na „razgovor“ ili savjetovanje s Majkom Marijom u svim osobnim, obiteljskim i društvenim prilikama. Pjevanje su skladno predvodili članovi zborova iz župa iz kojih su hodočasnici došli, a molitvu vjernika predmolili su vjernici laici, jedna redovnica i jedan đakon. Neposredno poslije sv. mise, o. biskup je predmolio prigodnu zavjetnu molitvu pred Gospinom slikom. Na kraju je o. gvardijan o. biskupu darovao jednu repliku Gospine slike zahvalivši njemu, svim svećenicima i hodočasnicima.


Poslije zajedničkog fotografiranja uz Gospin kip u crkvenom dvorištu, hodočasnici su imali prigodu razgledati samostanski muzej. Samostan je ugostio o. biskupa, svećenike i časne sestre za ručak. Na povratku je jedan dio hodočasnika svratio u Gospino svetište u Solinu a hodočasnici s istočnoga dijela Brača koji su se vraćali preko Makarske navratili su u Imotski gdje su se pomolili u franjevačkoj crkvi sv. Franje te obišli Crveno i Modro jezero.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas61
Ovaj mjesecOvaj mjesec72640
UkupnoUkupno7456340

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72