Vrgorac: Održan ministranstki susret

U organizaciji provincijskog Vijeća za duhovna zvanja održan je u župi Vrgorca u subotu, 25. travnja 2015., na blagdan sv. Marka, ministranstski susret na kojem su sudjelovali ministranti i njihovi voditelji iz slijedećih župa: Lovreć, Plina-Stablina, Šibenik-Gospa van Grada i Vrgorac. Ukupno je sudjelovalo 68 ministranata. Euharistijsko slavlje u 10 sati predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman. Kroz program je vodio fra Antonio Mravak, provincijski prmicatelj za duhovna zvanja, a pomagali su franjevački bogoslovi i članovi Frame Vrgorac.Uoči euharistijskog slavlja župnik fra Ivica Omazić izrazio je radost da se ministrantski susret održava u župi Vrgorac, a zatim je zaželio dobrodošlicu svim sudionicima susreta: provincijalu fra Jošku, ministrantima i njihovim voditeljima.


Započinjući misno slavlje o. Provincijal je zahvalio župniku fra Ivici i članovima Frame na srdačnom gostoprimstvu koji su uložili svoj trud kako bi današnji susret prošao u lijepom druženju. Zatim je o. Provincijal pozdravio sve sudionike naglasivši kako je za vrijeme svete mise potrebno zahvaliti Bogu na daru lijepog vremena, zahvaliti roditeljima i bližnjima koji uvijek nastoje učiniti naš život radosnijim i boljim, zahvaliti Bogu za mladost i zdravlje ali i moliti Boga da sve naše župne zajednice budu ozračje zajedništva i radosti. Na kraju uvodnih riječi fra Joško je pozvao na molitvu za nove redovnike, svećenike i časne sestre jer je uzalud imati crkve kao građevine ako nema svećenika koji će u njima služiti i dijeliti sakramente.

Na početku propovijedi o. Provincijal je rekao kako je sv. Marko po evanđelju koje je napisao ostao prepoznatljiv. Ima dječaka i djevojčica koji su prepoznatljivi po odjeći, obući, mobitelima ili nekim drugima stvarima. „Vi ste, dragi ministranti, mali apostoli u obitelji i u školi“ i po tome trebate biti prepoznatljivi i svjedoci roditeljima i nastavnicima da ste Kristovi učenici i njegovi anđelčići. „Vi ste, ministranti, ogledalo svojih roditelja i nastavnika. Kao takvi nastojte biti prepoznatljivi po dobroti, pristojnosti,učenju, prijateljstvu i kršćanskom vladanju jer se to očekuje od svih koji služe Bogu i koji su prijatelji Božji“, rekao je o. Provincijal i nadodao kako upravo ministrantski susreti služe da se naučimo toj prepoznatljivosti. Među ostalim, ovi naši susreti služe kao nagrada i upoznavanje drugih ministranata jer tako vidite da niste sami. Na kraju propovijedi o. Provincijal je ukratko progovorio o svom franjevačkom pozivu i pozvao ministrante da se ne boje odazvati Božjem pozivu kao redovnik, svećenik ili časna sestra usprkos tome što će se neki narugati na taj poziv. „Budite dobri apostoli Isusa Krista koji će uvijek biti prepoznatljivi“, završio je o.Provincijal.


Nakon misnog slavlja ministranti župe Gospe van Grada iz Šibenika, pod vodstvom župnog vikara fra Perice Maslaća, izveli su skeč "Brat Franjo, sestrica voda".

Ručak za sve sudionike susreta pripredio je župnik fra Ivica uz pomoć župljana. Nakon ručka uslijedio je kviz za ministrante. Rezultati natjecanja u kvizu: 1. Gospa van Grada (Šibenik), 2. Lovreć-Opanci i 3. Vrgorac. U nogometnom natjecanju prvo mjesto osvojila je ekipa Lovreć-Opanci, drugo Gospa van Grada i treće Plina-Stablina.

Na kraju susreta fra Antonio Mravak je zahvalio svi sudionicima i zaželio im sretan povratak u svoje župe. Slijedeći susreti na programu su 9. svibnja u Sinju i 23. svibnja u Drnišu.

Fotografije

 

Igrokaz: "Brat Franjo, sestrica voda" (pdf)

 

 

BRAT SUNCE, SESTRICA VODA…

Autor: Josip Prudeus

Igrokaz za djecu pisan na predlošku knjige legendi “Cvjetići svetog Franje”, o životu ovog velikog “siromaška” kojeg je resilo duboko bogoljublje, iskreno čovjekoljublje i ljubav prema prirodi.

Poradi prvog bi proglašen svecem, poradi drugog prijatelj i zaštitnik ubogih, a jer bijaše najnježnije zaljubljen u sve što je Stvoritelj stvorio na zemlji, pod zemljom i poviše zemlje počašćen je naslovom svjetskog zaštitnika ekoloških vrijednosti.

Iz obilja poučnih, ljupkih legendi koje je doživljavao brat Franjo sa subraćom  za uprizorenje smo odabrali:

-priču o savršenom veselju,

-priču o vuku u gradu Gubiju koji se obećao popraviti,

-Pjesmu stvorova,

Za uprizorenje predmnijevamo 8 muških likova (Franjo i subraća : Maseo, Leon Egidije, Rufin, Konrad, Šimun, Jakob, nekoliko građana, cvijeća, grlica, vuk, sunce, zvijezda, voda.

Izvedbi su dobrodošli svjetlosni efekti, birana glazbena kulisa, atraktivni kostimi, jednostavni, primjereni vremenu, svevremenu, zahtjevnosti teksta.

Uprizorenje je moguće učiniti s malom, ili velikom grupom sudionika, ovisno o odluci režisera, mogućnostima i drugim možebitnim pretpostavkama.

Osim toga, predstavu je moguće uprizoriti prema cjelovitom predlošku, ili pak samo izabrane dijelove.

Koreografija je dobrodošla dobroj predstavi npr. ples cvijeća,riba…)

Glede broja izvođača režiser može istu grupu,vještom kombinacijom priča preodijevati u kratkom roku za sljedeći nastup (građani, cvijeće, ribe…), no daleko bi bilo bolje da grupe budu i kostimografski i koreografski zasebne.

No, prema prilikama, mogućnostima i –željama izvođača.

Posebna napomena: izvoran tekst sam bio slobodan osuvremeniti zadržavajući temeljne poruke.

Scena I.

Traje kratko. Disco ugođaj. Disco glazba. Sijevanje svjetla. Buka. Razuzdanost. Košmar.

Naziru se likovi plesača . Postupno zatamnjenje do potpunog mraka.


Scena II.

Osvjetljenje. Najbolje rješenje tzv. “top” na Franju u sredini pozornice,odjevenog u prostu vreću,zavezan običnim konopcem.  Pored njega na hrpi odbačena bivša gospodska odjeća.

Možebitni zadnji pokret, odbacivanje zadnjeg komada odjeće.  Predlažemo da bude poprilična hrpa odjeće i obuće…  Smirujuća, lirska glazba po mogućnosti srednjovjekovni instrumentarij.


recitator I.:

IMAO JE SVEGA,SVAŠTA

ŠTO POŽELJET MOŽE MAŠTA:

IĆA, PIĆA, RUHO SJAJNO.


recitator II.:

I NOVACA, DRUŠTVO BAJNO!

SVIRKU, KOCKU, LUDORIJE,

USREĆILO TO GA NIJE.


recitator III.:

PRELOMI SE. SVEGA DOSTA!

OSLOBOĐEN SUVIŠNOG

BEZ IČEGA, BOGAT POSTA.


recitator I.:

PRAVO BLAGO – VEDRO LICE!

BIT SLOBODAN POPUT PTICE.


recitator II.:

DIJELIT S BRAĆOM, SESTRI DATI

SRCEM, NOVCEM KOJE ZLATI.

Za vrijeme dok teku stihovi prilaze i prolaze ubogi (dvoje troje) te s hrpe odbačenoga raskošnog ruha uzimaju, sretni, zahvalni,odlaze, a na Franjinom licu očitava se radost dijeljenja i usrećivanja drugih. Ulaze, bojažljivo, tiho,nevjerice,uzimaju, brzo odlaze stavljajući na sebe ili noseći uzeto.

Franjo, sjaji od sreće gestama pozdravlja, odmahuje na zahvale nezainteresiran za usrećivanje ubogih namjernika. Jednostavno je presretan.


Scena 3.

Franjo sam na sceni. Počinje, glazbena kulisa,bure,vjetra, nevremena… Ustaje. Opušten. Spokojan. Podiže kapuljaču na glavu. Otraga, nesigurno, zastajkujući, osvrćući se zbunjeno prilazi mu brat Leon. Bojažljivo, hoće-neće, zastaje pored Franje i neodlučan započeti razgovor (mimikom i gestama), napokon mu se ipak.

Hladno im je. ali su sretni.

Hodaju i razgovaraju, zastajkuju…

F: Brate Leone mir i dobro!

No slušaj me sada dobro:

reci svoje misli,želje

da zajedno otkrijemo

što to znači prava radost,

prava radost i veselje?

L: Biti bogat,imat svega

kuću,njivu ,vinograde,

pune svinjce,kokošinjce,

vina,mesa,sveg obilja

prijatelji kad navrate:

janjetina, teletina,

ražanj, pladanj, bokal vina…


F: Pojede se, popije se,

a malo njih usreći se…

E,moj brate

riječi ti se ne pozlate.

Trenutačne to su draži

u njima su, brate,laži.

Nekom stvarnost, drugom želje.

Nikom radost i veselje.


L: Ne bit ovca, imat novca,

za zabave , putovanja…

F: Dođe, prođe, moj Leone,

bez istinskog radovanja.


L: Onda sreće pune vreće…?


F: Tko god puni svoje vreće

ruševinom tuđe sreće

nikad sretan biti neće.


L: Kako, dakle,stvari stoje,

griješim što god reknem svoje,

Brate reci onda što je,

puna radost i veselje,


F: Ne imati,a imati!

Riječju dobrom darovati,

s radosnim se radovati,

s tužnim tugu tugovati,

i zatomit svoje želje,

a bližnjima za veselje!

Savršeno je veselje !


L: Znači brate i kada me tko uvrijedi…

F: Isto vrijedi.

Spremno moraš oprostiti,

nastojat se pomiriti.


L: Ali brate,što ako me tko pokrade?


F: Ti ne smiješ to činiti.

Možeš takvog prekoriti,

no bit spreman oprostiti,

pa čak tata ugostiti !


L: A ako me netko gurne?


F: Opet ne smiješ uzvratiti.

Ne daj mržnji da se zgusne,

ne razmišljaj o uzvratu.

Budi primjer i zlom bratu.

Je li jasno brate sada:

savršeno bit ćeš sretan

kada dobrim na zlo vratiš.

kad ljubav zlo nadvlada.


L: Što je ovo brate,sada?


Zvukovi nevremena se stišavaju i u nastavku nema glazbene kulise.

U tom trenutku začuju se glasovi građana grada Gubija, silno preplašenih zlim vukom koji im je nanosio veliku štetu, upadao u torove, klao ovce, napadao stoku, pa čak i njihove živote ugrožavao.

Dakle na scenu utrče grupa građana , muških, ženskih, te panično zaišću pomoć od brata Franje. U rukama im kolci…


Čuju se glasovi: Vuk ! Vuk !

Franjo pomozi! Zlotvor se vratio!

Ovce nam poklao !

Stado razjurio !

Dječaka napao !

Janje rasporio !

Tu je ! Sad će dojuriti !

Bježimo!

Ili ga ubijmo !

Ne dajmo zlotvoru da nas uništi…


Sve ove glasove prati prijeteće vučje zavijanje. Sve jače i sve bliže.

Okruže brata Franju. On se uspravi podiže ruku te ih smiruje.

Uto se uistinu pojavljuje vuk. Građani se stisnuše oko Franje,neki pobjegoše na stranu te proviruju uplašeno što će se dogoditi, sigurni da će vuk napasti Franju i razderati ga.

Franjo hrabro stane sučelice vuku koji, iznenađeno zastade keseći prijetećim zubima prema Franji.


F: Brate vuče odmah stani!

Ne zavijaj! Ne galami !

Ti ne smiješ zao biti,

ti se moraš popraviti.

Puk će ovaj, tu sa strane

od sad će ti davat' hrane.

S njima ćeš u miru biti.

Oni sretni, sretan i ti.


Vuk se smiruje. Klima glavom u znak pristanka.

Preplašeni žitelji gledaju nevjerice, spuštaju toljage,polagano se približavaju bratu Franji, a on nastavlja:


F: Jesi čuo ? Razumio ?

Mira vuče mora biti,

Pruži šapu i prisegni

da ćeš od sad dobar biti.


Vuk, na nevjericu preplašenih građana, pruža Franji šapu. U tom času nastade radost, cika, vika, poklici ushita.

Vuk i građani napuštaju scenu zajedno s Franjom, a na scenu se bratu Leonu pridružuje grupa braće. Pozornica je osvijetljena, a ispunjena

pjevom ptica, zujanjem pčela…

U nastavku se između njih vode kratki dijalozi o ponašanju u prirodi, ljubavi prema svemu što ih okružuje i skladnom suživotu sa svim što ih okružuje.


L: Egidije, pazi brate

da ne zgaziš ljubičicu.

Gledaj divno kako cvate.


M: Vidi mrava slamku vuče,


R : Cijela četa je na stazi…


K: Neka svaki brat pripazi

da ne zgazi niti mrava…


J: Nije dobro niti trava

bezobzirno da se gazi.


Š: I najmanji božji cvijetak

dobar čovjek obilazi.


L: Sok u čaški pčele čeka

kad dolete iz daleka.


E: Treba pazit na sve strane

ni drveću, ni grmiću

ne lomiti male grane.


M: Male, drage, ljupke ptice

vrapčić, čvorak i sjenice

nek' cvrkuću vrh živice.


K: Lastavici, Bože, grijeha

srušit gnijezdo ispod streha.


J: Neka izvor bistar bude,

slap i potok dive ljude.


Na scenu se vraća brat Franjo, franjevačkim, bratskim pozdravom pozdravlja se sa svakim bratom.

Zatim staje u sredinu a oni oko njega načine polukrug.

Franjo podiže ruke prema nebu i istog trena prestade pijukanja, ptičjeg pjeva.


F: Imam braćo žarku želju:

hvalu dajmo Stvoritelju.

Nek' to bude pozdrav svima

divna pjesma Stvorovima.


Započinje svečana pjesma muških glasova, a braća zajedno s Franjom kazuju Pjesmu stvorovima.

Vjek hvaljen budi ili Hvalospjev stvorenjima.

Glazba se lagano stišava, Nastaje muk.


Franjo: Drage sestre, draga braćo

sve što lijepo izrekosmo

poruka je svima nama.

Svi u miru i ljubavi

radosno se zagrlimo.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas22
Ovaj mjesecOvaj mjesec70016
UkupnoUkupno7612517

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52