Split: Doktorirao fra Miroslav Modrić

U utorak, 14. travnja 2015. godine, u 17.00 sati u Velikoj dvorani Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu, polaznik poslijediplomskog doktorskog studija KBF-a Povijest teologije i kršćanskih institucija fra Miroslav Modrić obranio je doktorski rad na temu: Provincija Presvetog Otkupitelja i Kustodija Svete Zemlje pod vodstvom mentora prof. dr. sc. Josipa Vrandečića i sumentora prof. dr. sc. Ante Vučkovića.

Svečani akademski čin započeo je molitvom. Nakon toga je moderatorica dipl. cath. Ivana Župa pozdravila profesore, članove ispitnog povjerenstva, kandidata i nazočne goste među kojima je bilo tridesetak svećenika, isto toliko časnih sestara i župljana iz župe Prugovo. Predsjednik Povjerenstva naglasio je kako je „ovo povijesni čin za KBF jer je to prva obrana doktorata na fakultetu“.

Članovi povjerenstva bili su: doc. dr. sc. Josip Dukić, predsjednik; prof. dr. sc. Josip Vrandečić, mentor; prof. dr. sc. Ante Vučković, sumentor; izv. prof. dr. sc. Mladen Parlov, član; prof. dr. sc. Marko Trogrlić, član.

Na početku same obrane fra Miroslav je u dvadesetak minuta iznio razloge pisanja svoga doktorskog rada i rekao: „U Provinciji, a i Hrvatskoj općenito, nedostatno se poznaje važnost i uloga franjevaca i Kustodije u očuvanju Svetih mjesta i kršćana na Bliskom Istoku. Kustodija naime stoljećima čuva svetišta u Isusovoj domovini, skrbi za tamošnje katolike i prima hodočasnike. Nije poznata ni važnost moralne i materijalne potpora kršćanskih hodočasnika za malobrojne kršćane u Svetoj Zemlji. Ta pitanja je svakako trebalo barem ‘otvoriti’ i time svim kršćanima posvijestiti da su suodgovorni za očuvanje kršćana na Istoku.“


Potom je naglasio da je Provincija dala svoj doprinos službi Kustodije osobito slanjem svoje braće na službu u Kustodiju i pisanom riječju. Posebno je istaknut prvi hrvatski putopis Putovanje k Jerozolimu, kojega je 1752. god. napisao fra Jakov Pletikosa dok je bio na službi u Kustodiji, kojeg je 2000. god. objavila Gradska knjižnica u Šibeniku. Jednako tako i Neobjavljeni rukopis, tj. zbirka različitih rukopisa uvezenih u još uvijek neobjavljenu knjigu.

Za Putovanje k Jerozolimu naglašeno je da je svake hvale vrijedna njegova objava. Izdavač je u prvi plan stavio literarnu vrijednost Putopisa, što je sasvim razumljivo, jer je to, koliko se znade, prvi putopis na hrvatskom jeziku. Upravo zato su ga i popratili vrlo korisnim predgovorom, rječnikom, osobnim imenima i zemljopisnim pojmovima, što je uvelike olakšalo čitanje Putopisa, ali ne i njegovo dublje razumijevanje. Izdanju naime nedostaje povijesni, vjerski, kulturološki i društveni kontekst u kojem se događao. A to je ‘ključ’ za razumijevanje toga najstarijega hrvatskog putopisa. Bez toga je naime nemoguće razumjeti ono što Putopis nudi. „A to je bila naša zadaća. Putopis ‘vratiti’ u njegov kontekst.“ – naglasio je fra Miroslav.

Za Pletikosin Neobjavljeni rukopis, koji se nalazi u Franjevačkom samostanu u Sumartinu, naglašeno je da je ostao gotovo nepoznat, i znanstvenoj i općoj javnosti. U svom izlaganju fra Miroslav je naglasio da su u radu prikazana poglavlja koja zajedno čine više od polovice sveukupnoga teksta što omogućava dobar uvid u Rukopis. Detaljna analiza Rukopisa nije donesena jer ona zahtijeva jedan cjeloviti i zasebni rad. Možda čak i doktorski.

Pisma fra Ivan Marković, koji je 1879. god. hodočastio u Svetu Zemlju i odande slao Pisma/Poslanice na talijanskom jeziku, objavljena su u dnevnim novinama La Voce Cattolica u Trentu, u Italiji. Poslije i kao knjiga. Marković je Pisma doradio i na talijanskom objavio u Zagrebu 1899. god. pod naslovom: Lettere dall’Oriente ossia un pellegrinaggio in Palestina nel 1979. To izdanje fra Miroslav je analizirao. Marković je svetišta stavljao u njihov povijesni, kulturološki i svakodnevni životni prostor. Nije pisao samo o Svetim mjestima nego o svemu kuda je prolazio i gdje je boravio. A puno toga je vidio, prepoznao i odgonetnuo. Promatrao je i ljude i bavio se poviješću, koju vrlo dobro poznaje, ali je govori i o suvremenosti, koju i gledajući uči, i tumači je ne bojeći se izreći i stajališta koja neki baš i ne bi željeli čuti.

Fra Miroslav je naglasio da u analizi Markovićevih Pisama nije bilo potrebno ulaziti u pojedinosti, niti često intervenirati dopunama i ispravcima. Tek ponegdje ih je trebalo smjestiti u povijesni kontekst i povezati sa zbivanjima na Svetim mjestima, Kustodijom i njezinim razvojem od Markovića do naših dana. Zaključio je: „Markovićeva Pisma su važan, ali i ujedno lijep tekst o Svetoj Zemlji i franjevcima, čuvarima Svetih mjesta.“

I napisi ostale braće koja su pisala o Svetim mjestima su također analizirani: Isusovim stopama fra Ante Jadrijević, U Domovini Isusa i Marije, fra Mirka Čovića i Stopama Nazaretske Djevice fra Petra Lubine.

U disertaciji je doneseno i sve što se zna o ostalo braći koja su bila na službi u Kustodiji. Oni su pridonosili odnosima dviju zajednica svojom skrovitim i predanim služenjem povjerenim im službama u Kustodiji. To su zapravo njihove ne napisane nego u djelo oživotvorene riječi, koje čuju samo oni kojima je dano.

Poslije navedenog izlaganja, Povjerenstvo je dalo svoj osvrt na disertaciju i postavljalo pitanja na koja je doktorand odgovarao.

Kad je Povjerenstvo objavilo da je disertacija uspješno obranjena, nazočnima se obratio dekan Fakulteta prof. dr. sc. don Ante Mateljan. Najprije je čestitao fra Miroslavu na uspjehu i nastavio da je ovo je veliki dan za Fakultet. Ovo je prva obrana doktorskoga rada na našem Fakultetu, kojeg je uspješno obranio naš fra Miro. Time smo otvorili novu stranicu našega akademskog i pastoralnog djelovanja. Osim toga, doktorski rad je obranio svećenik/redovnik koji cijeli svoj svećenički život vrši punu župničku službu. Uz to, fra Miro redovito kao svećenik prati hodočašća u Svetu Zemlju gdje ih vodi Isusovim stopama pri čemu na Sveta mjesta gleda jednim znanstvenim okom, a drugim vjerničkim. I nije zbog toga 'razrok', je im tako nudi cjelovitu Isusovu poruku koja uključuje povijesnu, znanstveni istinu ali i poruku sadržanu u Evanđelju. To su vidjeli i osjetili svi hodočasnici koje on vodi Isusovim stopama. Za sve to ti, dragi fra Miro od srca čestitam.

Poslije čestitki u Velikoj dvorani na KBF-u, društvo s Obrane nastavilo se družiti na svečanom domjenku u prekrasnom prirodnom ambijentu kod župne kuće u Župi sv. Ante Padovanskoga u Prugovu.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas28
Ovaj mjesecOvaj mjesec7032
UkupnoUkupno7621910

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44