Split: Provincijal predvodio misno slavlje na Uskrs

Župska misa na Uskrs u 11 sati u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, odavno je već u pravom smislu postala missa solemnis. Provincijal fra Joško Kodžoman predvodio je slavlje na svetkovinu Uskrsa 5. travnja 2015. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.


U propovijedi provincijal Kodžoman je na početku propovijedi rekao kako je drama ljudskog spasenja, po čudesnom Kristovom Uskrsnuću doživjela prijelomni trenutak, veliki obrat, nipošto svoj kraj. Na izmučenom tijelu raspetoga Krista zabilježena je svaka ljudska bol, svaka patnja, svaka nepravda, prošla, sadašnja i buduća. Proslavljeni Isus nije pobjednik koji se nakon naporne utakmice samo istuširao, oprao sa sebe znoj i tragove mučenja, te se trijumfalno pojavio pred kamerama. Njegove su ruke, noge i prsa ostali i dalje probodeni. Njegova se muka i danas nastavlja. Sve dok se u svijetu budu osjećale posljedice grijeha, iako Uskrsli, Krist će i nadalje krvariti. Brutalno mučenje Isusa, nad kojim se čovječanstvo do danas zgraža, nije tek izolirani slučaj nesretne sudbine pojedinca. Isusov slučaj postao je paradigmom nepravednog sudskog procesa. Lažni svjedoci u uroti protiv Isusa, ucijenjeni i potkupljeni sudci, interesne skupine, izmanipulirana javnost, priredili su nam nezaboravne prizore s Kalvarije, užas i patnje kroz koju je morao proći Spasitelj ljudskog roda.  Na žalost, ti se prizori i danas tako često smjenjuju pred našim očima. Istina i pravda i danas se teškom mukom probijaju i pronalaze put do prihvaćanja. I danas je opasno biti i živjeti kao kršćanin.  Religiozni fanatici, pozivajući se na volju Alaha, vrše jednako brutalna ubojstva, mahom kršćana, dok svijet šuti i usputno spominje žrtve kao šture statističke podatke.

U nastavku propovijedi o. Provincijal je naglasio kako bi malovjerni lako mogli pomisliti da je Isusova muka bila uzaludna i da je svijet u svojoj biti i srži i dalje ostao nepromijenjen, da je i dalje potreban spasenja, i da je kao takav, odavno zreo za nekog novog mesiju - izbavitelja i osloboditelja. Istina, mnogi su mešetari kroz povijest a i danas igrali i igraju na tu kartu ljudskog nezadovoljstva i nesređenog stanja u društvu, manipulirajući praznim obećanjima i zastrašivanjem kao najmoćnijim sredstvom kojeg čovjek ima pri ruci. Tek rijetki i bespomoćni svjedoci humanosti i  čovjekoljublja, u trenutcima Isusove muke, ostavljaju ipak dojam da je i u najgorem ljudskom okruženju moguće iskusiti dobrotu i ljubav.

Pri završetku propovijedi o. Provincijal je istakao kako je s Uskrsnućem Kristovim započelo tek drugo poluvrijeme ljudske povijesti i spasenja. Ljudski govor o Bogu, samo je nadopunjen govorom samog Boga o sebi. Unatoč svemu, u tom Božjem samo-priopćavanju ljudskom je rodu jasno obznanjen smisao čitave povijesti, razlog ljudskog postojanja, obznanjen nam je cilj naših ljudskih stremljenja. Zahvaljujući Isusu Kristu, utjelovljenom Bogu, čovječanstvo je razumjelo bit i svrhu života. Sjeme je posijano i primilo se. Mnogi znakovi spašenosti svijeta su već iza nas, mnogi se plodovi Isusove muke i danas beru a na mnoge se još čeka. Da je svemu tome tako, dokazuje dvije tisuće godina kršćanske povijesti i stvaranja.  Svjedočanstva kršćanskih mučenika mogu se ubrojiti među najsjajnija ljudska duhovna postignuća. Živimo u tjeskobnom vremenu, u društvu i svijetu koji je izgubilo svoje utopije i ideale i u kojem nam se Božja Riječ na  trenutak može učiniti potpuno nerazumljivom.  Ali Isus je i došao zbog takvih. Njega ne traže i ne trebaju samodostatni i jaki. Za njim čeznu umorni, grešni, slabi, prestrašeni, završio je provincijal Kodžoman.

Za vrijeme mise sve pjevane dijelove pjeva župski mješoviti zbor, a zadnjih dvadeset godina, od svoga osnutka, uključen je i orkestar Gospe od Zdravlja. Za taj dan zbor i orkestar se posebno pripremaju. Svake godine obično pripreme novu misu za soliste, zbor i orkestar. Tako su ove godine uvježbali i izveli poznatu misu Missa seraphica uglednog slovenskog skladatelja franjevca fra Hugolina Sattnera (1851. – 1934.).

Uz ostale liturgijske pjevane dijelove, zbor i orkestar su na kraju mise, po običaju i na oduševljenje svih nazočnih vjernika, izveli veličanstveni Aleluja, ulomak iz oratorija „Mesija“ G. F. Händel-a.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Ante Udovičić zahvalio je provincijalu fra Jošku Kodžomanu  te Mješovitom zboru i orkestru Gospe od Zdravlja pod ravnanjem mo. fra Stipice Grgata i s. Zorislave Radić.

Na svetkovinu Uskrsa u crkvi Gospe od Zdravlja slavljene su  svete mise u 7, 8, 9, 10, 11 i 19 sati. Osim toga, franjevci s Dobroga također su slavili svete mise kod časnih sestara: školske sestre na Lovretu, službenice milosrđa (Anćele), klarise i družba sestara milosrdnica sv. Vinka.

Kroz Veliki tjedan franjevci samostana Gospe od Zdravlja bili su svakodnevno na raspolaganju tisućama vjernika grada Splita i širega splitskog područja za sakrament pomirenja.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas109
Ovaj mjesecOvaj mjesec56173
UkupnoUkupno7439873

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 88