Trstenik: Slavlje zavjetovanja, primanja i praizvedba himne

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS) „Blagovijest“ proslavilo je obred trajnog zavjetovanja i primanja u nedjelju, 22. ožujka 2015. u 9.30 sati u crkvi Presvetoga Otkupitelja u Splitu – Trstenik.


Trajno su se zavjetovali sestra Iva Babić, sestra Marija Dabić, brat Mladen Knezović, sestra Mirjana Privšek, sestra Marija Radan i sestra Jasminka Stazić, a primljeni su sestra Ornela Bibić, sestra Snježana Glibota Burica, sestra Ruža Jukić, sestra Mirjana Pleić, sestra Marija Stapić i sestra Nevenka Šuljić. Misu je predvodio i propovjedao fra Petar Milanović Trapo, gvardijan. Koncelebrirali su fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira (Split) i fra Stipe Nimac, duhovni asistent. Evanđelje je navjestio i đakonsku službu obavljao fra Kristijan Šilić, đakon. Kod oltara su služili bogoslovi: fra Dejan Međugorac, fra Josip Šabić i fra Martin Romić. Ministrirali su Luka i Marin Grković. Prvo čitanje je pročitao brat Mladen Knezović, otpjevni psalam je pjevao fra Jerko Kolovrat, bogoslov, drugo čitanje je pročitala sestra Snježana Glibota Burica. Molitvu vjernika čitala je sestra Smilja Vuko. Pjesmu stvorova sv. Franje Asiškoga, za vrijeme pričesti, pjevali su fra Jerko Kolovrat i fra Stipan Vugdelija, duet i Zbor Franjevačkih bogoslova. Pjevana je Gregorijanska XVII. misa. Zavjete je primila sestra Mira Maslov, ministra Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS) “Blagovijest”. Ulogu svjedoka vršili su sestra Silvana Đilas, povjerenica za formaciju i brat Danijel Pfeifer, blagajnik. Za vrijeme mise pjevao je zbor Franjevačkih bogoslova pod ravnanjem fra Frane Bosnića, zborovođe.

U slavlju su sudjelovali brat Darijo Tolić, područni ministar, sestra Marina Jurišić, zamjenica područnog ministra i sestra Mila Šuto, područna tajnica

Na kraju slavlja izvedena je praizvedba himne Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS) “Blagovijest” “Hvaljen budi, Gospode moj” (tekst: s. Vilma Šurjak, glazba: fra Slavko Topić). Fra Stipe Nimac, duhovni asistent pročitao je prije praizvedbe životopis autorice teksta i autora glazbe. Praizvedbu himne pjevali su zbor franjevačkih bogoslova (Split – Trstenik), mjesno bratstvo OFS “Blagovijest” (Split – Trstenik) i Frama župe Gospe od Zdravlja (Split). Zborovima je ravnao fra Frane Bosnić, zborovođa, a na orguljama je pratio fra Stipan Vugdelija, bogoslov.

Fra Petar, gvardijan u ime fratara samostana o. Fra Ante Antića (Split – Trstenik) i u svoje osobno ime čestitao je slavljenicima, potom je slavljenicima čestitao brat Darijo, područni ministar u ime Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS) „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ i u svoje osobno ime.

Sestra Mira Maslov, ministra, u ime Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda OFS „Blagovijest“ i svoje osobno ime,zahvalila je Bogu za sve darove kojima nas svakodnevno dariva, zahvalila je fra Petru, gvardijanu,fra Anđelku Domazetu, magistru, fra Domagoju Volareviću i fra Ivici Juriću domagistrima i fra Marku Babiću, duhovniku, bratu Dariju, područnom ministru, sestri Marijani, zamjenici područnog ministra, sestri Mili, područnoj tajnici, fra Stipi Nimcu, duhovnom asistentu, fra Miji, ravnatelju Franjevačkog instituta za kulturu mira, fra Kristijanu Šiliću, đakonu, fra Šimunu Čovi, ekonomu, fra Dariju Stankoviću, sakristanu, članovima Mjesnih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) grada Splita i prisutnome puku koji je nazočio slavlju.

Sestra Mira posebno se zahvalila svim članovima Zbora Franjevačkih bogoslova (Split – Trstenik), svim članovima Mjesnoga bratstva OFS-a „Blagovijest“ i članovima Frame župe Gospe od zdravlja.

Isto tako sestra Mira, ministra na poseban način je zahvalila fra Frani Bosniću, zborovođi Zbora Franjevačkih bogoslova za uloženo vrijeme i trud u pripremanju slavlja i pripremanju himne. Potom je fra Frani udijelila posebni dar, a bratu Dariju, područnom ministru, darovala je u tiskanom obliku himnu „Hvaljen budi, Gospode moj“.

Svoju zahvalnicu sestra Mira, ministra završila je molitvom sv. Franje Asiškoga:

„Svemogući, presveti, svevišnji, najviši Bože,

Svako dobro, najviše dobro, svekoliko dobro,

koji si jedini dobar:

tebi iskazujemo svu hvalu, svu slavu,

svu zahvalu, svu čast,

sav blagoslov i sva dobra.

Tako neka bude. Amen.“

Sestra Mira, ministra darovala je zavjetovanicima knjigu fra Bonaventure Dude „Što je za mene Biblija?“, a onima koji su primljeni u Bratsvo predala je križ „Tau“.

Za slavlje je tiskana prigodna sličica (Uspomena trajnih zavjeta) s imenima zavjetovanih koju je uz himnu „Hvaljen budi, Gospode moj“ mogao uzeti svaki sudionik slavlja.

Odlukom ovogodišnjih slavljenika nabavljena je maslina „Oblica“ koja je prinesena uz oltar upravo za ovo slavlje. Maslina je porijeklom od stoljetne masline iz Stomorske (Otok Šolta). Maslinu je darovao Ante Koludrović, sin sestre Ljiljane, zamjenice ministre. Maslinu će slavljenici na spomendan zavjetovanja i primanja zasaditi u samostanskom vrtu na Trsteniku.

Poslije misnoga slavlja bio je agape u dvorani „Dr. fra Karla Balića“ koji su priredili članovi Mjesnoga bratstva (OFS) „Blagovijest“. Za to vrijeme fra Mijo Džolan čestitao je slavljenicima u ime Franjevačkoga instituta za kulturu mira. Fra Mijo je nazočne kratko izvijestio o radu i djelovanju Instituta te o predstojećem seminaru o ekologiji koji će se održati početkom svibnja 2015. u franjevačkom samostanu o. fra Ante Antića u Splitu – Trstenik. Pozvao je i članove Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS) „Blagovijest“ da sudjeluju na seminaru o ekologiji.

Cjelokupno slavlje „zabilježila“ je u slici i videozapisu fotografska kuća „Olga“ iz Splita.

Fotografije

 

 

Praizvedba himne (video)

 

 

 

 

Hvaljen budi, Gospode moj

Himna Mjesnog bratstva

Franjevačkog svjetovnog reda

„Blagovijest“ - Split-Trstenik

(Himna - PDF)

 

 

 

 

 

 

Hvaljen budi, Gospode moj,

Što svaki stvor je odraz lica tvog:

I sunca sjaj i stabla list,

I Kraljevo vrilo, izvor čist,

I potočića žubor tih,

I hvalospjev stvorenja svih.

Neka nas zove anđela glas:

Mir i dobro nek vode nas!

 


Hvaljen budi, Gospode moj,

Za braće nam, (i) sestarâ roj

U svijetu što slijede Franjin put,

Pod Marijin što staju skut,

Što pečati ih „TAU“ znak,

Od kojeg bježi grijeha mrak.

Neka nas zove anđela glas:

Mir i dobro nek vode nas!

 


Hvaljen budi, Gospode moj,

Što bratstvo dobi naziv svoj

Po Mariji, kad začu glas

Od Anđela u sveti čas

Da Majkom je odabra Bog,

Da rodi Sina, Tvorca svog.

Neka nas zove anđela glas:

Mir i dobro nek vode nas!

 


Hvaljen budi, Gospode moj,

Za odgovor na poziv tvoj.

Na Trsteniku star i mlad

Mjesnoga bratstva tvore sklad.

Svjetovnom Redu žara daj,

Da Splitom nosi vjere sjaj.

Neka nas zove anđela glas:

Mir i dobro nek vode nas!

 

Autor: s. Vilma Šurjak

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas57
Ovaj mjesecOvaj mjesec72636
UkupnoUkupno7456336

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27