Runovići: Korizmena duhovna obnova

Ovogodišnja korizmena duhovna obnova u pripravi za proslavu svetog trodnevlja i Kristova uskrsnuća pod motom „Obratite se i vjerujte Evanđelju“ (Mk 1, 15) u župi Gospe od Karmela Runovići odvijala se kroz četiri dana, od 19. – 22. ožujka 2015., a voditelj je bio o. fra Domagoj Volarević, domagister franjevačkih bogoslova u klerikatu o. fra Ante Antić u Splitu i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.


Prvi dan, u četvrtak 19. ožujka na svetkovinu Sv. Josipa fra Domagoj je u 17 sati slavio sv. misu i propovijedao. Govoreći o Sv. Josipu, rekao je kako njegov život nije bio bajka. U životu mu nije bilo lako te je istaknuo da Bog računa i na nas i da trebamo prihvatiti život koji Bog stavlja pred nas. Poslije sv. mise fra Domagoj je predvodio euharistijsko klanjanje preko kojega je vodio razmišljanje na temu  „Obratite se i vjerujte Evanđelju“ (Mk 1, 15).

Drugi dan, u petak 20 ožujka prije sv. mise u 16.30 sati bila je pobožnost „Puta križa“ koji je predvodio župnik fra Mladen Prolić. Zatim je u 17 sati uslijedilo sv. misno slavlje. Voditelj duhovne obnove u propovijedi je rekao kako je korizma vrijeme posta i pokore, a smisao je naše pokore otvoriti uši i srca riječi Gospodnjoj, koja kad je čujemo dodiruje naše srce te nastaje obraćenje, a obraćenje nas vodi do molitve, obraćanja i govora Bogu i zaljubljenosti u Boga.

U 20:30 sati fra Domagoj je u župnoj kući molio molitvu večernje sa framašima. Nakon toga ga je mjesna predsjednica Nikolina Kuštra upoznala sa životom i radom Frame Runovići. Fra Domagoj je imao nagovor u kojem im je, između ostaloga, govorio framašima o važnosti čitanja i slušanja riječi Božje, osobito pratiti svagdanja misna čitanja, koja treba odjeknuti u nama. I Spisi Sv. Franje jesu zapravo odjek riječi Božje u Franjinu životu.

Treći dan, u subotu 21. ožujka na sv. misi u 17 sati, koja je bila posvećena krizmanicima (učenicima 1. i 2. r. S. Š.) i njihovim roditeljima fra Domagoj je u propovijedi istaknuo kako nas slušanje riječi Božje vodi do ljubavi prema Bogu, zaljubljenosti u Boga, a zaljubljenost u Boga vodi nas do ljubavi prema našim bližnjima. Podsjetio je roditelje krizmanika na pitanje koje im je svećenik postavio na krštenju njihove djece, „Što tražite od Crkve Božje za svoje dijete“, te na odgovor svećenika roditeljima, „Time se obavezujte da ga odgajate u vjeri kako bi ljubilo Gospodina i svoga bližnja kako što nas je Krist naučio. Jeste li toga svjesni?“

Poslije sv. mise fra Domagoj je imao nagovor krizmanicima i njihovim roditeljima. Najprije ih je upitao: „Zašto idete na krizmu?“ Rekao je krizmanicima kako ipak trebaju slušati roditelje koji su iskusniji, učiti i raditi u školi, a onda Bog dolazi k nama i sveta potvrda potvrđuje nastojanje u našem životu koje je započelo s našim krštenjem.

Četvrti dan, na petu korizmenu nedjelju 22. ožujka fra Domagoj je predslavio sv. mise, u 9 sati župnu sv. misu, u 11sati sv. misu za djecu i mlade u župnoj crkvi Gospe od Karmela, te u 12:20 sati sv. misu u područnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Sebišini, a s njim je suslavio župnik fra Mladen Prolić. U propovijedi je voditelj duhovne obnove naglasio vjernicima da imamo milost kršćanske vjere te ih podsjetio na riječi iz misne darovne molitve, „Ti nas obasjao svijetlom kršćanske vjere…“, naglasivši im da se otvore tom svijetlu milosti Božje.

„Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa“, upitali su Grci učenika Filipa. Fra Domagoj je protumačio vjernicima kako ćemo danas Isusa naći na oltaru u sv. misi u kojoj uzimamo i blagujemo njegovo tijelo. Svaki dan prije svetih misa fra Domagoj je ispovijedao vjernike.

Na kraju nedjeljnih sv. misa župnik fra Mladen se zahvalio voditelju duhovne obnove fra Domagoju Volareviću što se rado odazvao njegovu pozivu, predvodio duhovnu obnovu u župi Runovići te vjernike ispovijedanjem, propovijedanjem i slavljem sv. mise pripravljao za proslavu svetog velikog trodnevlja i Uskrsa.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas134
Ovaj mjesecOvaj mjesec7138
UkupnoUkupno7622016

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 75