Fra Ante Vučković napisao tekst za Križni put

U Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici  u subotu, 14. ožujka 2014. u 15 sati na Dan nacionalnog hodočašća Bogu posvećenih osoba održan je Križni put. Razmišljanja za molitvu Križnog puta  napisao je prof. dr. sc. fra Ante Vučković, OF, profesor na KBF-u u Splitu.

Postaje križnog puta nisu klasične, nego prate novozavjetne zapise o Kristovoj muci. Takva određenost progovara i o dubini življenja posvećenih osoba, kojima je evanđelje stil života u svjedočenju vlastite karizme. Ujedno takva struktura postaja, koja izlazi iz okvira ustaljenog oblika ove molitvene pobožnosti, svjedoči i o naravi posvećenog života, koji izlazi iz okvira uobičajenoga te svojim življenjem i djelovanjem svjedoči onoga koji se objavio izvan očekivanih okvira bogobojazna Izraela, izvan Hrama, pa čak i izvan gradskih zidina. Jer izvan je i Betlehem i Golgota. U tim se naznakama nazire i ljepota Bogu posvećenog života, koja življenjem svoje karizme po zavjetima poslušnosti, čistoće i siromaštva unosi nove valove Duha u život Crkve.

Molitvu križnoga puta predvodio je fra Ivica Petanjak, OFM Cap., novoimenovani biskup krčki, a tekst su čitali s. Albina Zec, MFO i fra Jerko Kolovrat, OFM. Križ su za vrijeme molitve nosili poglavari muških redovničkih zajednica, a svijeće poglavarice ženskih redovničkih zajednica.U ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja križ je nosio fra Anđelko Domazet, definitor, magistar bogoslova i profesor na KBF-u u Splitu.

Zaključnu riječ i blagoslov uputio je mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački.


Fra Ante Vučković: Križni put (tekst - pdf)

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

Aktivnosti za pastoral zvanja

***********

16. - 19. ožujka: Proslava sv. Josipa u Imotskom

**********

Šubićevac: Predstavljanje filma Župa sv. Ante Petrićevac

**********

Šubićevac: Korizma 2019.

***********

Šubićevac: 13 utoraka sv. Anti

***********

Muka Gospodina našega Isusa Krista" - 2019.

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas273
Ovaj mjesecOvaj mjesec42368
UkupnoUkupno6658492

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52 

Administrator

franodoljanin@gmail.com